torstai 17. marraskuuta 2016

Yhden illan makumatka Vietnamiin

Kokkauskurssilta löysin itseni lumisena tiistai-iltana. Ensimmäistä kertaa osallistuin opiston järjestämälle ruokakurssilleBloggausuran aikana on muutamia kokkauskursseja & drinkkikouluja jo koettu. Kaikki ovat olleet superhauskoja! Kokkikoulu Espassa vietettiin superhauska ilta, eikä seuraavan aamun hedari paljoa haitannut. Ruuanlaiton ohella taisimme tutustua myös juomiin ;). Lontoossa osallistuimme thairavintola Busaban kokkikurssille. Sieltä saimme ihan huippuoppia lempiruokamme vihreän curryn valmistamiseen. Inkivääridrinkkien tekemistä harjoittelimme viime syksynä ja onhan meillä molemmilla suoritettuna myös Kotibaarimestarin tutkinnot! 

Nyt oli suuntana Vietnam & vietnamilainen ruoka. Iltakurssin vetäjänä toimi kotitalousopettaja Satu Taskinen, kiitos Sadulle huipusta illasta! Illan teemana oli vietnamilainen keittiö. Vietnamin ruokakulttuuri on saanut vaikutteita kaikista naapurimaistaan. Vietnamilaiselle keittiölle tyypillistä on runsas kasvisten, yrttien ja salaattien käyttö. Ruuan perusaineksia ovat riisi ja nuudelit, lihoista käytetään sian- ja naudanlihaa sekä siipikarjaa. Myös merenelävät ovat suosittua ruokaa. Ruoka on tuoretta ja raikasta. Itse en ole (vielä) Vietnamissa reissunnut ja hyvin vähäistä on ollut maan ruokakulttuuriin perehtyminen. Tosin ihanassa Rullassa olen useamman kerran poikennut herkuttelemassa maukkailla rullilla! 

llan menu oli kunnioitettava, tästä sai hyvän käsityksen vietnamilaisesta ruuasta. Vai mitä sanotte? Oikea makumatka Vietnamiin!


Kesärullat ja nuoc cham -dippikastike
Vietnamilaiset nyytit
Vietnamilaiset satay-vartaat ja pähkinäkastike salaatinlehdillä 
Täytetyt patongit
Kaalisalaatti
Rapu-nuudelisalaatti
Pho-keitto naudanihasta
Nuudeleita Saigonilaiseen tapaan
Vietnamilainen kanacurry
Kookosvanukas

Jakauduimme pareittain ja kukin pari sai valmistettavakseen yhden tai kaksi ruokalajia. Minä pääsin leipomaan wonton-kuoria ja valmistamaan vietnamilaisia nyyttejä. Vietnamilaisten nyyttien tekeminen oli mukavaa puuhaa. Taikina oli yksinkertainen valmistaa: vehnäjauhoja, vettä ja suolaa. Taikinasta kaulittiin ohuita pieniä levyjä, joiden sisälle laitettiin jauheliha-sienitäyte. Nyyteistä voi tehdä täytteen maustamista säädellen joko miedompaa tai tulisempaa.




Nyytit kypsennettiin höyryttämällä. Kuten kuvasta näkyy, täytettä tuli laitettua nyytteihin turhan runsaasti. Ohjeissa taisi lukea 1 tl eikä rkl. Kerralla nyyttejä olisi voinut kypsentää pienemmän määrän. Ens kerralla tietää sitten nämä jutskat. Nyytit voi kypsentää myös keittämällä. Ehkä kokeilen keittämistä ensi kerralla. 

 
Kurssi-ilta huipentui yhteiseen ruokailuun. Tässä kuvakavalkadi upeista ruuista!

Kesärullat




Nuoc cham -dippikastike


Täytetyt patongit


Rapu-nuudelisalaatti


Kaalisalaatti


Pho -keitto 


Vietnamilaiset nyytit



Pähkinäkastike


Nuudeleita Saigonilaiseen tapaan






Kookosvanukas


Ilta vietnamilaisen ruuan parissa oli loistava. Kotona ensimmäiseksi kokeiltavien ruokien joukkoon nousevat ainakin Pho-keitto ja kaalisalaatti. Toki kokeilen vietnamilaisia nyyttejä toisenkin kerran tämän treenikerran jälkeen! 

Suosittelen lämpimästi tsekkaamaan paikkakuntasi opistojen tarjoamat ruokakurssit. Niissä on hinta ja laatu erinomaisen hyvin kohdallaan!   

Järvenpään opisto

28 kommenttia:

  1. Vietnamilainen keittiö on mulle melko vieras, vain joitain ruokalajeja on tullut testattua. Kesärullia on tullut tehtyä usein ja Pho-keittoa olen monesti harkinnut valmistavani. Ehkäpä jonain päivänä... Ensin tosin mieluusti voisin käydä ihan paikan päällä tsekkaamassa mitä makuja keitoksestani pitäisi löytyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi ihana päästä Vietnamiin! Kesärullat on tosi kiva safka ja aika mukavaa puuhaa on niiden valmistaminenkin. Kokkauskursseilta saa kivoja idiksiä omaan ruuanlaittoon. Kiva tehdä kotona kurssilla opittuja juttuja.

      Poista
  2. Vietnam ja sen ruuat ovat TODELLA läheltä sydämiämme, koko perheessä. Nuo nyytit ovat ihan uusi juttu. Bahn mi-leivissä minua harmittaa monesti se, että käytetään tavallista patonkin mikä ei ole ollenkaan sama. Tosin Suomessa ei ole paljon vaihtoehtoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkoi heti kiinnostamaan, millaista leipää Bahn mi -leivissä käytetään? Teillä on niin ihania Vietnamin ruokajuttuja blogissa. Kävin niitä lukemassa, kun olin nyt vähän tutustunut vietnamilaiseen keittiöön :). Matkakuume alkoi nousta teidän juttuja lueskellessani...!!

      Poista
  3. Oh, nam! Edellisestä ruokakurssista onkin jo ihan liikaa aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin oli aika pitkä tauko edellisestä kurssista, mutta oli taas niin kivaa, että heti ilmoittauduin seuraavalle kurssille.

      Poista
  4. Tosi herkullisen näköisiä ruokia. Vaikka on massu täys pizzaa niin silti meinaa vesi herahtaa kielelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hyvät safkat ja tän illan jälkeen oli vatsat niin täynnä.

      Poista
  5. Kokkikursseille on aina superkiva osallistua. Niistä oppii niin älyttömästi.

    VastaaPoista
  6. Näin muistelinkin että olitte viime vuonna Malagassa :D Jäi varmaan mieleen kun käydään siellä lähettyvillä lasten kanssa joka syksy moikkaamassa vaaria. Tämäkään syksy ei ole poikkeus, tosin lähdemme vähän myöhemmin eli vasta joulukuun alussa. Sää saattaa olla aika vaihteleva, jopa sateinen, mutta takuuvarmasti lämpimämpi kuin täällä. Mallorca ei ole vielä kovin tuttu, mielenkiintoista oli lukea, kiitos!

    VastaaPoista
  7. Kaikki vietnamin ihanat klassikot :) Mä oon aiemmin osallistunutkin monelle monelle kokkauskurssille, ei niinkään ehkä oppimaan, vaan saamaan ruoanlaittoseuraa :) Aina on ollut niin kivaa!

    VastaaPoista
  8. Ohhoh, itse tehtyä wontontaikinaa!? Mä olen jotenkin ajatellut, että sen tekeminen itse on varmaan vaikeaa :D kuulostaa muutenkin mahtavalle tämä kurssi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosi hyvä kurssi! Järvenpään opiston tarjonta on mahtava ja kursseilla on ollut mukavasti tilaa. Wonton-taikina oli helppo; suola, vettä ja vehnäjauhoja. Jonkun aikaa viileni jääkaapissa ja sit kaulittiin. Oli tosi helppo taikina sekä tehdä että leipoa.

      Poista
  9. Ja noin himskatista syötävää! Täst miä pidän!

    VastaaPoista
  10. Mäkin haluan tälläiselle kokkikurssille! Ihan mahtavia ruokia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli mahtavia ruokia ja opin kaikkea uutta! Seuraavalle kurssille oon jo ilmoittautunut, sen verran mukavaa oli.

      Poista
  11. No nam! Mä olen ollut kanssa kerran vietnamilaisen kokin opissa ja se oli kyllä herkullinen päivä. :)

    VastaaPoista
  12. Hyvä kattaus vietnamilaisia ohjeita teillä ollut! Hauskaa lukea näin opettajan näkökulmasta millaista on olla kurssilla. Vinkkinä, että Helsingin työväenipiston kotitalouden ruokakursseillle ilmoittautuminen alkaa 8.12. ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin iloisesti yllättynyt ruokalajien määrästä - sai hyvän käsityksen vietnamilaisesta ruuasta. On varmasti hauska lukea juttua eri näkökulmasta ;). Kiitos vinkistä!

      Poista
  13. Mitä herkkuja! Sujuuko nyt kotona kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ihania herkkuja! Se onkin sit se seuraava askel; kokkailla näitä herkkuja kotona. Kaalisalaattia tein jo ja oli kyllä hirmu hyvää :). Seuraavaksi sitten on vuorossa vietnamilaiset nyytit.

      Poista
  14. Ihania herkkuja! Jotakin tuon maan juttuja on tullut tehtyä, keittokirjakin löytyy. Mieleen jäi runsas palmusokerin käyttö siitä kirjasta...

    VastaaPoista
  15. Selailinkin alkuviikosta mielenkiinnolla Helsingin työväenopiston ruokakurssitarjontaa, en ole koskaan sellaisella aiemmin ollut mutta kiinnostaisi kovasti. Ja tämä juttu oli aika hyvä myyntipuhe! :)

    VastaaPoista
  16. Olettepas ahkeroineet, ihanaa varmasti kun pääsee kerralla maistelemaan monenlaisia Vietnam-herkkuja!

    VastaaPoista