keskiviikko 5. elokuuta 2020

Makumatka Georgiaan!

Aurinkoinen iltapäivä ja ilta oli ihana viettää nauttien meille aika lailla uusia makuelämyksiä eli georgialaisen keittiön herkkuja! Punavuoreen vasta avattu Georgian Kitchen kutsui meidät illastamaan ja tutustumaan georgialaisiin makuihin. Istuimme ulkona, koska sää oli mitä mainioin, vaikka ravintola on sisustettu todella viihtyisäksi. 


Ravintolassa kaikki tarjottavat, sekä ruuat että juomat ovat georgialaisia. Aloitimmekin illallisen maistelemalla lempeän makuista georgialaista vodkaa, cin cin! Vodkan seuraksi ihana ravintoloitsija toi meille juustolajitelman. Savustettu juusto oli hyvin suolainen versio kotimaisesta Kipparijuustosta. Juustoista suosikkimme oli yrteillä ja chilillä maustettu Brinza, jossa oli mukavasti tulisuutta. Sulguni oli taas lempeän ja miedon makuinen juusto. 


Olen kerran aiemmin maistanut georgialaista ruokaa ja silloin isoimman makuelämyksen sai aikaan mielettömän ihana Hatsapuri-leipä. Ennen vierailua luettiinkin, että tätä ihanuutta on nyt saatavilla Puumalassa, Ville Haapasalon toimesta. Kannattaa kurkata juttu täältä tarkemmin! Georgia Kitchenissä maistoimme Hatsapurista sellaista versiota, joka oli sekä täytetty että kuorrutettu juustolla. Ja voi pojat, miten ihanaa tämä leipä on! Keksimme aika monta tilannetta, mihin tämä leipä sopii - kuten vaikka oluen kera terassille tai pitkälle venyneen illan jälkeiselle aamupalalle! Vodkan jälkeen siirryimme astettta miedompiin alkoholijuomiin. Ruuan kanssa nautittavaksi meille tarjoiltiin georgialaista valkoviiniä. Kuiva valkoviini oli todella helppo juotava, aurinkoisen terassihetkeen oikein sopiva, jota tulisi huomaamatta lipiteltyä lasi jos toinenkin. 


Saimme maisteltavaksi myös georgialaisia oluita, joista tykkäsimme molemmista, lager oli kuitenkin meidän makuun enemmän. Aivan ihanaa, että ravintolassa on kaikki juomista lähtien georgialaisia. Todellinen makumatka illallisen muodossa!


Hatsapurin lisäksi maistelimme alkuun munakoisorullia. Munakoiso näytti olevan ravintolan menun perusteella varsin suosittu raaka-aine georgian keittiössä. Tähän annokseen olisimme munakoison ja saksanpähkinän lisäksi kaivanneet jotain raikastusta. Kasvissalaatti oli hatsapurin lisäksi meidän ehdoton suosikki! Kurkkua, tomaattia, punasipulia ja saksanpähkinää sisältävässä salaatissa olivat maut kohdillaan. Superhyvää! Täytetyt herkkusienet olivat tuttu makuelämys. Juustolla täytetyt sienet ovat meidän molempien mökkiherkkuja!Georgialaiseen keittiöön kuuluvat myös monista keittiöistä tutut taikinanyytit, jotka täällä kulkevat Khinkalin nimellä. Taikinanyytit olivat kooltaan isot ja täytettä oli runsaasti. Myös taikina oli paksua. Lihakhinkalit olivat meidän makuun todella hyviä, kasvisversio ei niin maistunut. Ravintolassa on hiiliuni, jossa valmistetaan lihavartaita. Me saimme maisteltavaksi kaikkea kolmea eli lampaankaretta, kanaa ja possua. Liharuuat tarjoiltiin kolmen eri kastikkeen kanssa, jotka toivat annoksiin oman twistinsä.Lihan kanssa nautimme leipää
Illan varmasti mielenkiintoisin osuus oli jälkiruuat. Saimme kahta eri sorttia maisteltavaksi. Jo ravintolaan saapuessamme kiinnitimme huomiota keittiön katossa roikkuviin "makkaroihin", jotka sitten paljastuivatkin jälkiruuiksi georgialaisiksi snickerseiksi. Viinirypäleistä ja saksanpähkinöistä valmistettu jälkiruoka oli meidän makuun todella terveellinen jälkiruoka. Toinen maistamamme jälkkäri muistutti maultaan mielestämme suomalaista vispipuuroa.  Georgian Kitchenissä oli aivan ihana fiilis. Ravintoloitsija on aivan todella ihana ja meitä pidettiin kuin kukkaa kämmenellä koko illan koko henkilökunnan puolelta. Palvelu on erittäin hyvää. Ravintola on sisustettu lämpimillä sävyillä ja hyvällä maulla. Täällä viihtyy ja etenkin pimenevät syysillat kutsuvat juuri tällaiseen paikkaan viihtymään. Ravintola on melko iso, joten tänne mahtuu isommallakin porukalla viettämään iltaa. 


Tykkäsimme erityisesti siitä, että ravintolassa kaikki tarjottavat, niin juomat kuin ruuatkin, ovat georgialaisia. Täältä et perinteisiä limuja löydä. Ravintoloitsija on itse georgialainen ja ravintolalla on juomien omaa maahantuontia. Täällä pääsee tutustumaan kokonaisvaltaisesti georgialaiseen keittiöön. Ruokalista on todella laaja ja ainakin me tarvitsimme henkilökunnan apua valintoihimme, koska ruuat eivät olleet meille tuttuja. Listalta löytyy hyvin syötävää monenlaiseen ruokavalioon. 

Illan aikana opittiin paljon uutta georgialaisesta keittiöstä. Kokonaisuudessaan ruoka oli tuhtia ja maukasta ja illallista oli kiva nauttia pidemmän kaavan mukaisesti. Suosikeiksemme nousivat Hatsapuri-leipä, ihana pähkinäinen salaatti ja lihakhinkalit. Kokemuksesta jäi hyvin autenttinen fiilis. Kiitos kutsusta!

Georgian Kitchen

Albertinkatu 7


1 kommentti:

  1. Igor Zelizko on näköjään siirtynyt kuljetusalalta pienituottoiseen ravintolatoimintaan.
    Koskahan Igor on viimeksi käynyt Georgiassa ja osaako itse tehdä paikallista ruokaa?
    Konkurssia odotellessa.....

    VastaaPoista