perjantai 7. kesäkuuta 2013

Gastropub Tuulensuu Tampereella
Kirjoitan normaalisti Herkkusuun lautasella ruokablogia, mutta lupasin kirjoittaa vieraskynäjutun tänne Dinner 4u2 -ravintolablogiin ja tässä se vihdoin on, hieman pitkään venyneenä keväästä  ja aikataulusta myöhästyneenä vasta kesällä. 

Haluan tietää kaiken läpikotaisesti, varsinkin siitä mistä kirjoitan, joten otin suoraan yhteyttä itse Gastropubin omistajaan, Sami Lappalaiseen. Sami ystävällisesti jutusteli kanssani pitkän tovin työkiireittensä lomassa, joten sain paljon enemmän tietoa, kuin olisin saanut käydessäni vain paikan päällä syömässä. Sanotaan nyt vaikka näin, että jos olisin ilmestynyt paikalle illalla, sen sijaan että kävin Gastropubissa lounasaikaan keskellä päivää, Samilla tuskin olisi ollut aikaa puhua kanssani sanaakaan - niin suosittu Gastropub Tuulensuu on. 

Gastropub Tuulensuu avasi ovensa vuonna 2003 Tampereella Hämeenkadun Westendissä. Noin vuosi sen jälkeen Gastropub muutti Puutarhakadun Hämeenpuiston kulmaan, jossa se on siitä lähtien sijainnut. Siinä missä tänä päivänä Gastropub Tuulensuu sijaitsee, Tampereen Hämeenpuisto ja Hämeenkadun läntisin pää yhtyvät. Samoilla tienoilla sijaitsi ennen vanhaan Tuulensuun pellot, ajoilta jo ennen Tampereen syntyä, ja tästä Gastropub Tuulensuu juontaa nimensä.

Tampereen Gastropub Tuulensuu on mukana Suomen parhaatravintolat listalle 2012 ja se on tietääkseni listan ainoa "Casual dining"-ravintola tai pub kaikkien muiden 50 "Fine dining"-ravintoloiden lomassa. Gastropub on myös valittu Suomen parhaaksi  olutravintolaksi vuonna 2011 sekä 2010. Tästä huolimatta Gastropub Tuulensuun hinnat ovat paikallaan. Sitä saa mistä maksaa, ja kuten jo mainitsinkin, annokset ovat isoja.

Gastropub Tuulensuu on omintakeinen sekoitus Belgiaa ja Ranskaa ja monelle ulkomaalaiselle Suomessa asuvalle sekä turistille kodin omainen paikka kaukana kotoa. Paikka on intiimi ja istumapaikkoja on vain kuutisenkymmentä. Ravintolassa on myös pieni kabinetti, johon yksityistilaisuuksiissa mahtuu parisenkymmentä ruokailijaa.


Gastropubin ruokalista vaihtuu noin 4-6 kertaa vuodessa, jonka lisäksi sekä ruokalistaa että viinilistaa vaihdellaan teemaviikkojen mukaan. Ruokalista on eniten saanut vaikutteita Ranskasta ja Belgiasta. Ruokalista sisältää yksinkertaista ranskalaista tai belgialaista kotiruokaa runsaina annoksina, muttei kuitenkaan sitä tavallisinta kotiruokaa, kuten se meillä täällä Suomessa mielletään. 

Gastropubissa on töissä kuutisen henkeä, Sami itse ja hänen Anu-vaimo mukaan lukien. Tosin paikalla on usein heidän lisäksi myös harjoittelijoita, ja kaikista miellyttävintä on, että kokit itse tarjoilevat ruuat pöytään. Tässä olen Samin kanssa aivan samaa mieltä: Jos itse on tarjoiltava valmistamansa ruoka asiakkaalle pöytään, siihen panostaa vähän enemmän, kun ei voi eikä pysty piileskelemään keittiön kuumuudessa koskaan näkemättä asiakasta. 

Gastropubissa palvelu on kohteliasta ja asiallista. Iltaisin ei  palvelu, paikan suosion takia, ole välttämättä sitä nopeinta, mutta tästä huolimatta on henkilökunta joka vierailukerrallani ollut ystävällinen sekä palvelualtis. He ovat oman tuntemuksensa pohjalta vastanneet kysymyksiin ja palanneet asiaan uudestaan, kun ovat ottaneet asiasta selvää.

Gastropub on auki puolesta päivästä ja ruokalista on sama päivällä kuin illalla. Joten jos haluaa olla rauhassa, eikä halua juhlia ihmismassan kanssa, kannattaa tänne tulla päivällä. Päivällä on samat palvelut ja tarjonta, mutta henkilökunnalla on enemmän aikaa kertoa sinulle talon laajasta tarjonnasta sekä vastata kysymyksiin. En väitä, etteivätkö he tekisi sitä myös iltaisin, mutta illalla vain on kiireisempää ja ajanpuutteessa kertomiset voivat jäädä lyhyemmiksi. Päiväsaikaan heillä on paremmin aikaa ja ruoka on samaa kuin illalla, myös tunnelma on päivällä rauhallisempi.

Viikonloppuiltaisin Gastropub Tuulensuu on tupaten täynnä. Väkeä tulee ja menee tasaisena virtana ulos ja sisään koko aukioloajan, joten paikka huokuu elämää. Gastropub on täynnä eloisaa pubitunnelmaa hämärän ja pimeän tullen. Pöydissä on tuikkuja ja tunnelma on eloisa ja vauhdikas - olematta liian meluinen talven kaamoksen aikanakaan.


Annoskoot ovat runsaita ja se jos jokin eroaa muista Suomen eat.fi 50 ravintoloista. Tänne voi tulla jopa jos on kunnon nälkä,  eikä Gastropub ole mikään paikka hienostelijoille. Hauskaa on, että kokit itse tarjoilevat ruokia pöytiin, asia joka tekee että kokit panevat parastansa aivan eri tavalla kuin ravintolakeittiössä, jossa heidän ei koskaan tarvitse katsoa silmiin ruokailijaa. 

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun olen käynyt Gastropubissa, olen täällä käynyt jonkun kerran aikaisemminkin syömässä. Olen taustani takia kronkeli syöjä, ja jollei sekä ravintolan ruoka että palvelu ole paikallaan, en käy toista kertaa ja se on enemmän kuin voin sanoa monesta ravintolasta ylipäänsä ja se jos jokin sanoo jotain ruoasta.  

Gastropubissa on runsaat, isot ruoka-annokset, jotka ovat aivan liian isoja yhdelle naiselle, mutta syy voi myös olla se etten osannut valita sammakon reisien ja naudan kielen välillä, joten sain pöytään reisiä kielellä. Reidet olivat kivasti chilillä maustettuja, ja vaikkei nämä sammakon reidet maistuneet yhtä paljon kanalle, kuten aikaisemmin syömäni, vaan enemmän hauelle tai jollekin valkoiselle kalalle. Sammakolla on hassunlaisesti läpikuultavia luita, joten vain senkin takia niitä kannatta kokeilla. 

Syömäni paistinperunoiden kanssa tarjoiltu naudan kieli oli suussa sulavan mureaa.  Naudan kieli oli tuntikaupalla liemessä haudutettu ja oli juuri ennen tarjoilua saanut vähän karamellisoitunutta pintaa grillistä ja lämmitetty valkoviinillä ja purjosipulilla maustetussa liemessä. Kielen päällä olevat sammakonreidet taas olivat ihanan rapeita ja tulisia. 


Henkilökunta osaa hyvin suositella, mikä juoma sopii minkäkin ruoan kanssa. Itse olen erityisen tykästynyt vadelmaolueen, ja kyselin miten se sopisi näiden kielen päällä olevien reisin kanssa. Sain maistaa ennestään tuntematonta erittäin miellyttävän maukasta ja ruokaan hyvin sointuvaa kuivaa vadelmaolutta.

Vain suolasta oli mielestäni hieman puutetta, joten pyysin lisää suolaa. Sain kivan kokoisen kasan sormisuolaa, jolla oli kiva leikkiä ruoan kanssa. Murskata sitä sormien välissä ja sirotella sinne tänne kielen päälle. Koska annos oli niin runsas ja olin paikalla syömässä lounasta, minulta jäi tällä kertaa väliin sekä alkuruoka ja jälkiruoka. Mutta edellisiltä kerroilta parhaiten mieleen on jäänyt ankanmaksaterriini, jota voin hyvällä mielellä suositella: se on aivan vastustamattoman hyvää.

Gastropubissa ei ole pelkästään ruoka paikallaan. Gastropubin menyyltä löytyy vaikka mitä ranskalaisia ja belgialaisia herkkuruokia, mutta myös juomavalikoima on erittäin laaja, ja juomalistasta löytyy juomia kaikkien makuun: viinejä, olutta ja siideriä eri puolilta maailmaa. Osa juomista on itse ulkomailta Suomeen tuotettua ja niitä saa vain täältä. Viinejä saa ostettua laseittain, ja viinilistoja on pari, kolme. 

Viinejä myydään Gastropubissa yksittäisen lasin lisäksi myös puolipulloittain, joten kannattaa aina tiedustella, mitä viinejä on jo avattuina. Tällä tavalla voi olla varaa vähän hienompaakin viiniin. 


Gastropub toimii siis itse maahantuojana 1500 alkoholijuomalle; viinille, oluelle, siiderille ja väkiviinalle, joten monia paikan juomia ei löydy kuin täältä. Oluita on juuri nyt tarjolla vain noin 200 erilaista, mutta kesän lopussa oluiden määrä nousee noin 350 lajiin, kun Sami on saanut hankittua lisää täydennystä varastoon. Erikoisuutena Gastropubilla on Absintti, joka oli 1900-luvun alusta vuosikymmeniä kiellettyä ympäri maailmaa. Gastropubista löytyy tällä hetkellä noin 30 absinttia, mutta kesän yhdistetyn loma- ja työmatkan jälkeen absintteja on varmuudella enemmän. Samilla nimittäin on aikomus käydä tutustumassa absintteihin Sveitsissä ja Ranskassa, absintin synnyinsijoilla.

Löydän yhden ainoan huonon puolen Gastropubissa, ja se on se, että siellä on vain kaksi vessaa, yksi miehille ja toinen naisille, joten varsikin iltaisin sen luonnollisesti  ruuhkautuessa naisten vessaan saa jonottaa.

”Tänne Gastropub Tuulensuuhun kannatta ehdottomasti ennakkoluulottomasti tulla kokeilemaan”, sanoo paikan omistaja Sami Lappalainen,  kun kysyin, mitä hän itse haluaisi välittää potentiaalisille asiakkailleen. Gastropub ei ole mikään fine-dining paikka, hienostelulle ei ole tilaa ja jos sitä hakee, kannattaa mennä jonnekin muualle. Fine dining-ravintoloita löytyy Tampereelta monia. 

Myönnän, ettei tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun olin Gastropub Tuulensuussa, ja vannon kautta kiven ja kannon, ettei se tule olemaan viimeinenkään ja aion palata asiaan paremmalla ajalla Gastropubin ja Absintin saralta mutta tämä on asia johon palaan myöhemmin, jollen täällä Dinner 4u2 ravintolablogissa tyttöjen luvalla niin omassa Herkkusuun lautasella ruokablogissa.

Gastropub Tuulensuu sijaitsee Tampereella Puutarhakadun ja Hämeenpuiston kulmassa.
Ravintola on auki arkipäivisin ja lauantaisin klo 12–02 ja sunnuntaisin klo 15–24. keittiö on avoinna heti ja sulkee joka päivä puolen yön aikaan. Huomaa vain, että nyt kesän aikana 27.5 - 26.6 2013 Gastropub Tuulensuun avaa ovensa hieman myöhemmin ja on on avoinna ma-pe klo15-02. Vieraskynänä:

4 kommenttia:

 1. Gastropubin sammakonreidet ovat suosikkini, mutta onkohan annos muuttunut, chilisyys kuulostaa uudelta...

  Gastropub -perhe on tuonut Tampereen ravintolatarjontaan mukavan rennomman vaihtoehdon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ravintola on tosi houkuttelevan oloinen :). Seuraavalla Tampereen reissulla tämä ravintola on kova vaihtoehto :).

   Poista
  2. Suosittelen myös Ineziä samasta suvusta, katalonialaisia tapaksia ja viiniä. Interiööri on kolea, mutta tarjoilu ystävällistä tasapainoksi ;D

   Poista