maanantai 2. toukokuuta 2011

Ravintola Gaijin 30.4.2011

Ravintola Gaijin on jo ennen avaamistaan saanut paljon huomiota, virallisesti ovet ovat auenneet 19.4.2011. Master Chefin voittaja on lööppien mukaan saanut täältä töitä ja toinen omistaja, Tomi Björck, on Master Chefin myötä noussut myös julkkiskokkien kaartiin. Gaijin on Farangin sisarusravintola ja nimikin tarkoittaa samaa; ulkomaalaista henkilöä. Farang on erikoistunut Kaakkois-Aasialaiseen makumaailmaan (mm. Thaimaa), kun taas Gaijin on sukeltanut Korea-Kiina-Japani alueelle (Pohjois-Aasia). Gaijin kertoo nettisivuillaan keittiönsä kostuvan autenttisista Pohjois-Aasian mauista, jotka tarjoillaan modernilla tavalla. Farang kuuluu yhteen ehdottomista suosikkiravintoloistamme Helsingissä, joten odotukset Gaijinia kohtaan olivat korkealla. Olimme varanneet pöydän vappu-aatoksi hyvissä ajoin. Pöytävaraukset tehdään 2,5 tunniksi, omamme oli klo 17.00-19.30. 



Tunnelma

Tunnelma ravintolassa oli miellyttävä. Paikkahan on entinen Namaskaar Bulevardilla, mutta sisustus oli saanut aivan uuden ilmeen. Ravintolassa oli kauniin harmoniset värit ja hillityt maanläheiset kuosit. Oikein tyylikästä ja viihtyisää, meidän makuisemme sisustus. Hyvin samantyyppistä kuin Farangissa. Melko meluisa oli Gaijinkin, mutta puheensorina oli hiukan lempeämpää kuin Farangissa.  

Palvelu Gaijinissa oli aivan omaa luokkaansa. Henkilökuntaa oli todella paljon. Tarjoilijat eivät todellakaan olleet vain töissä täällä, vaan olivat iloisia, hyväntuulisia ja helposti lähestyttäviä. Palveluun oli selkeästi satsattu. Tälläista palvelua saa Helsingissä harvoin; rentoa ja asiantuntevaa lämpimän hymyn kera. Vaikea pistää paremmaksi tästä. 

Ruoka

Gaijinin ruokalistalta valitsimme Menu Gaijinin. Listalta löytyy kaikenlaista muutakin (kannattaa käydä tsekkaamassa), mutta Vappuaaton illalliselle Menu tuntui parhaimmalta. Menut tarjoillaan koko pöytäseurueelle ja menu täytyy olla sama kaikille, joten jokainen joutui tekemään joitakin kompromissejä valinnoissa. Menu maksoi 64 € ja sisälsi seitsemän pienempää suupalaa/alkuruokaa ja yhden pääruuan ja jälkiruuan. Alkuun joimme hauskat cocktailit. Ruokajuomina nautimme olutta ja sakea. Sakevalikoima oli laaja, juomamme sake oli maultaan lempeä. Ruoka jakoi seurueemme mielipiteitä kovasti. Maistelumenu oli todella uskalias ja aika vaativa asiakkaille - elämysmatka. Ruuissa oli käytetty paljon vahvoja mausteita, joista osa oli meille tuntemattomia. Maistelumenu sisälsi paljon kalaa/mereneläviä, joka oli erityisesti Mirkalle hiukan haasteellista, koska kala ei kuulu suosikkiruokiin. 

Gaijin-menu alkoi vihersimpukalla, joka tarjoiltiin simpukan kuoresta. Tarjoilija opasti syömisessä; "simpukka nautitaan "osteri-tyyliin" yhtenä suupalana", tämä neuvo oli tarpeen ;). Simpukka oli soija-yuzulla, pomeloalla ja gari-inkiväärillä maustettu. Herkullinen aloitus illalle. Toisena ruokana tuli Pork bun, joka sisälsi possunkylkeä, pikkelöityä kurkkua ja pehmeää leipää. Annos oli miellyttävän makuinen. Illan annoksista tavanomaisin, mutta maistuva. 

Mussel


Sashimi

 
Kolmantena pöytään saapui Päivän Sashimi, jossa oli siikaa, lohta ja makrillia. 
Ruoka sai ylistystä kaikilta, paitsi Mirkalta,
joka ei kalasta niin perusta.
Kalojen seurana oli ihanaa majoneesia,
ja raikkaita juureksia. Mukavan tasapainoinen annos. 

Neljäntenä pöytään saapui glaseerattua ankeriasta, ankanmaksaa ja nori-leipää. Tämä oli ensimmäinen annos, joka alkoi jakaa mielipiteitä. Annoksessa oli paljon voimakkaita makuja ja erikoisia makuyhdistelmiä. Osa piti, osa ei.

Foie & Unagi

Ankeriaasta siirryimme seuravaan settiin, joka oli grillattua mustekalaa yuzu-hunaja kastikkeella. Itse asiassa aivan parhainta mustekalaa, mitä olemme maistaneet. Mustekala oli ihanan lihaisaa ja suussasulavaa. Tästä tykkäsi koko pöytäseurue. Mustekalaa tarjoiltiin raikkaan salaatin kanssa. Ruokailun ajan pöydässä oli tarjolla reilu kulho japanilaista riisiä. 

Grilled Octopus
Mustekalan jälkeen nautimme possun ribsejä, soija-mirin karamellia ja kevätsipulia. Ribsit olivat erittäin hyviä. Yksi illan hienoimmista annoksista kaikkien muiden ohella oli paistettu kampasimpukka, joka tarjoiltiin kauniilla asetelmalla. Kampasimpukan kanssa tarjoiltu liemi (mustariisietikkaa ja seesamiöljyä) oli erityisen hyvää ja toimi riisin kanssa hyvin.

Scallops sesame
Menun varsinainen pääruoka olikin sitten illan erikoisin ja oudoin ruokalaji, Ramen. Annoksessa oli pohjalla nuudeleita ja voimakas pitkään haudutettu korean liemi. Liemi olikin suhteellisen tulista, mutta jonkin ajan päästä tätä ei enää huomannut. Ruuassa oli katkarapuja, uppomuna, sieniä, haudutettua potkaa ja tonnikalan vatsaa eli kaikkea mahdollista... Maku oli hyvin voimakas. Annos sai kahdelta ruokailijalta ylistystä ja Mirkalta, Pauliinalta ja Peikiltä suurin osa annoksesta jäi syömättä. Potkaa oli haudutettu pitkään ja liha oli pehmennyt suussasulavaksi, mutta silti sen epämääräinen ulkonäkö ei oikein houkutellut. Tonnikalan vatsa annoksen päällä liikkui edelleen, joka sai ruokaan mieleenpainuvan efektin. Samalla selvisi Mirkan elämän yksi mysteeri, kun vuosia sitten New Yorkissa hämmästeltiin japanilaisessa salakapakassa liikkuvia "pizzoja".

Ramen
Jälkiruokahan on illallisen kruunu. Ja tällä kertaa se todellakin oli sitä. Annos oli kaikin puolin loistava. Yksi parhaista jälkiruoista, joita olemme saaneet. Kaunis kaunis annos ja ihanan makuinen! Jälkiruoka sisälsi sake-mustikkasorbettia, vaniljalla maustettua limecremeä ja sitruunamelissaa.

Sake Blueberry

Jälkkärin kanssa tarjoilija suositteli meille makeaa kuohuviiniä. Tämä FRV 100 oli oikein hyvää - varsinkin jos ei välitä erityisen makeasta jälkiruokaviinistä. 

Menussa oli ehdottomia kohokohtia, kuten vihersimpukka, sashimi, mustekala, kampasimpukka ja sake-mustikkasorbettijälkkäri. Ankerias ja Ramen saivat pöytäseurueelta ristiriitaisen vastaanoton. Hintalaatusuhteeltaan Gaijin ei ainakaan ole halpa. Maistelumenu juomineen (sake, 2 olutta, 1 drinkki per nuppi, jälkkärikuohari, kahvi) maksoi hiukan alle 200€ kahdelta. Annokset olivat kauniita ja taiten tehtyjä. Farangiin verrattuna hiukan jopa enemmän fine dining -suuntaan. Päällimmäisenä Vappuaaton illallisesta jäi mieliin kauniiden ja hyvältä maistuvien annosten lisäksi Gaijinin huippuhyvä palvelu! Ainoana huonona puolena oli, että lautasia ei automaattisesti vaihdettu ruokalajien välissä. Tämä olisi ollut meistä mukavaa, jotteivat eri ruokalajien maut olisi sekoittuneet toisiinsa. Ravintola Gaijin tarjoaa varmasti uusia elämyksiä ruuan parissa. Niin ja tarjoillaan siellä lounastakin, sitä pitää ehdottomasti mennä testaamaan. Gaijin

Tunnelma 9 ½
Palvelu 10
Ruoka 8 ½
Hintalaatusuhde 8

Bulevardi 6

1 kommentti: