tiistai 15. tammikuuta 2019

Portugalin ihana Porto!


Portugali oli meidän Dinner4u2-bloggaajien ihan ensimmäinen yhteinen matkakohde. Tänne suuntasimme kesällä 2008 ja silloin varmasti jo tehtiin kovaa pohjatyötä ajatuksen tasolla blogin perustamiselle! Ensimmäisellä Portugalin reissulla kävimme Lissabonissa ja Algarven rannikolla. Upea reissu kaikin puolin. Seuraava reissu Portugaliin suuntautui vuonna 2014 Lissabonista noin tunnin matkan päähän pieneen Caldas de Rainhan kylään. Matkalle lähdettiin lähinnä pelaamaan, mutta myös nauttimaan Atlantin tyrskyistä ja auringosta. Tällä reissulla jo melkein pääsin käymään Portossa, mutta Porton vierailu toteutuikin vasta kesällä 2018. Pohjois-Espanjan ja Madridin vierailulla poikkesimme pariksi päiväksi ihanaan ja viehättävään Porton kaupunkiin. Parissa päivässä ihastuimme Portoon ja tänne varmasti tullaan uudemman kerran. Finnair aloittaa kesällä 2019 suorat lennot Portoon, joka tekee matkustamisen sinne erittäin vaivattomaksi. VIININMAISTELUA

Aloitimme Portoon tutustumisen majapaikkamme läheltä Douro-joen rannalta. Suuntasimme ensin alakautta upean Dom Luis I -sillan yli Vila Nova Gaian puolelle tutustumaan Portviini-taloihin. 
Vila Nova Gaian puolelta löytyy lukuisat Portviinin valmistajat vieri vieressä, joten portviiniin tutustuminen on erittäin helppoa ja vaivatonta. Ainoastaan päänvaivaa saattaa tuottaa se, että miten ehtii ja pystyy mahdollisimman moneen viinitaloon tutustumaan. Itse poikkesin maistelemassa portviiniä Porto Cruzin viinitalossa. Todella reilu maistiaisannos maksoi 3 euroa. 


Poikkesimme muutamassa muussakin paikassa ja käsimatkatavaroihin soveltuvat tuliaisostokset löysin pienestä kaupasta. 

Portviinin lisäksi meitä kiinnosti portugalilaiset valkoviinit, joiden makumaailmasta ehdimme saada aavistusta Portoa edeltävällä parin päivän visiitillä Vigossa. Vallan ihana viinibaari oli Dovrvm, joka sijaitsi pienellä poikkikadulla, johon sattumalta eksyimme. Kolmen viinin tasting kustasi kokonaiset 4,50 euroa.  Kiertueemme lopuksi vierailimme toisessa kivassa viinibaarissa nimeltä The Wine Box, joka sijaitsi Porton vanhassa kaupungissa joen toisella puolella. Täällä maistoimme todella laadukkaita viinejä ja saimme kolmen viinin tastingiin toiveidemme mukaisesti yhden rose-viinin ja pari valkoviiniä. Suosittelemme poikkeamaan täälläkin. 

KAUPPAHALLI

Vila Nova Gaian puolella vierailimme myös Beira Rion kauppahallissa, jossa nautimme iltapäivän snacksit. Pastel de Nata oli aivan ihana! Sen huuhtelimme alas raikkaan ja todella maukkaan valkoisen vinho verde -viinin kanssa. Kauppahallissa oli useita kivoja ruokapaikkoja ja kiva meininki. Käynnissä olevat fudiksen MM-kisat toki nostattivat tunnelmaa entisestään. 


KÖYSIRATA JA SILTA 

Vila Nova Gaian puolelta lähtee köysirata ylös korkeuksiin. Köysiratamatka kesti noin kymmenisen minuuttia ja vei meidät alhaalta ylös Point de Juanille. Köysirata oli kiva elämys ja kaupunki avautui todella upeasti. Myös kävely yläilmoissa oli mahtava kokemus. 

Cantinho do Avillez

Portossa tuotti päänvaivaa ravintolan valitseminen. Useita todella mielenkiintoisia ravintoloita oli tarjolla ja vinkkejä etsin mm. Tripsterin Porto-oppaasta. Suosittelen lämpimästi pöytävarauksen tekemistä, jos mielii johonkin tiettyyn ravintolaan. Me olimme menossa mm. Cantina 32:n, mutta paikka oli täyteen buukattu. Sen sijaan illastimme Cantinho do Avillezissa, jonka sijainti aivan kotimme läheisyydessä oli mitä mainioin. 

Ihan alkuun pöytäämme tuotiin leivät ja leipien lisukkeet. Leivät olivat herkullisia, samoin kuin oliivit ja tahnat. Alkusnacksit tuotiin pöytään meiltä mitään kysymättä ja laskussa sitten olikin näistä veloitettu lähemmäs 6 euroa. 


Illallisellakin maistui vielä lasi viiniä, vaikka aika monta viinimaistiaista oli päivän aikana jo takana. 

Alkuun jaoimme annoksen turskapalleroita (9 €) valkosipulilla ja ruohosipulilla maustetun majoneesin kanssa. Annos oli todella hyvä ja kooltaan oikein sopiva kahdelle jaettavaksi. Friteeraus oli todella ohut ja rapea ja kala maukasta. 


Pääruuaksi söimme ulkofilepihvin (22,50 €) ja paikallisen erikoisuuden francesinha-leivän (12 €) ravintolan omaan tapaan tarjoiltuna, joka kuulemma eroaa totaalisesti perinteisestä leivästä. Edellisiltana olimme maistaneet perinteistä leipää ja kieltämättä näissä oli jotain eroja, mutta ei minusta ollut tarjoilijan sanojen mukaan ratkaisevasti erilainen. Leipä oli voideltu tryffelivoilla ja täytetty paikallisella serra-juustolla, tryffelimortadellalla, savustetulla sianmakkaralla, chorizolla ja kananmunalla . Joku lihoista oli  minun suuhun todella vastenmielisen makuinen ja ne jätinkin suosiolla syömättä. Tykkäsin voimakkaan makuisesta Serra-juustosta, chorizosta ja itse leivästä, joka oli maukas ja rapea. Aikamoinen mättöannos kaikkinensa, jossa riitti syömistä yllin kyllin. Ranskalaisia vähän tähän annokseen vielä kaveriksi, niin ei todellakaan ollut mikään kevyt setti. 


Ulkofileestä valmistettu pihvi tarjoiltiin kastikkeen, valkosipulipureen, kuivatun kinkun, sienien ja kotitekoisten sipsien kanssa. Annos kokonaisuudessa  kaikkine elementteineen oli maistuva, mutta itse pääosan esittäjä eli pihvi ei ollut onnistunut. Liha oli kaukana mureasta ja sitä sai työstää toden teolla. Olisi tehnyt mieli palauttaa annos keittiöön, mutta jäi tällä kertaa tekemättä. Tarjoilijalle annoin kyllä epäonnistuneesta pihvistä palautetta ja miksi pihvi jäi puoliksi syömättä. Tästä pääruoka-annoksesta jäi pihvin osalta tympeä fiilis. Sipsejä sen sijaan napostelimme innokkaasti.

Olin jo etukäteen päättänyt jälkiruuan, jonka ravintolassa aioin syödä. Annos kuulosti niin superhyvälle, ettei sitä vaan voinut jättää väliin. Hasselpähkinäunelma (6,60 €) sisälsi hasselpähkinäjäätelöä, hasselpähkinävaahtoa ja hasselpähkinää ripauksella suolaa. Jälkiruoka täytti kaikki lupaukset ja odotukset - listassa luki, että tämä jälkiruoka muuttaa elämän. Ja oli todellakin yksi parhaita jälkiruokia, joita olen ravintolassa syönyt. Ihan huippu ja mahtavan reilun kokoinen jälkkäri!

MUUTA

Parin päivän visiitillä pyörimme aika paljon majapaikkamme läheisyydessä Ribeirassa ja Vila Nova da Gaian puolella, mutta ehdimme tehdä muutakin. Matkustimme Portoon junalla ja ensimmäinen nähtävyys oli Porton kaunis juna-asema. Olimme Portossa fudiskisojen aikaan ja kaupungilla näkyi fudisporukkaa todella runsaasti.  Kaupungissa oli erinomainen tunnelma! Kaupunkia kävimme ihailemassa Clerigos-kirkon kellotornista käsin. Kirkon torniin on noin 200 porrasta ja porraskäytävä on paikoin aika niukka - ahtaita paikkoja vieroksuville voi olla turhan hevi setti. Kiipeäminen kirkon torniin kannatti, sillä tornista oli hienot näkymät! 
Kävimme mm. ovelta kurkkaamassa kuuluisaa Lello-kirjakauppaa, teimme ostoksia Santa Catarina-kadulla ja huristelimme metrolla Matosinhosin rannalle. Aamulenkin juoksimme Douro-joen vartta pitkin, josta taas eri tavalla avautui kaupungin kivoja maisemia. Lenkkejä olisimme voineet juosta myös Felgueirasin majakan suuntaan Atlantin rannalle, mutta jäi seuraavaan kertaan.  Portoon kannattaa lähteä pidemmälle reissulle, nauttia viehättävästä kaupungista ja lähteä vierailulle Douron laaksoon ja vaikka yöpyä yön tai kaksi eri viinitiloilla. Tämän aion itse toteuttaa seuraavalla Portugalin ja Porton reissulla.  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti