keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Ravintola Wistub Alsace
Kirjoitan tavallisesti Herkkusuun lautasella ruokablogia ja on suuri kunnia saada vieraskynänä  vierailla täällä Dinner4u2 ravintolablogissa ja kertoa mitä mainitsemisen arvoisia ravintoloita Tampereella on ja pistäydyin juuri syömässä ravintola Wistub Alsacessa 12.9.2013.

Ravintola Wistub Alsace sijaitsee Tampereen Laukontorilla jossa se on jo toiminut kymmenisen vuotta ja ravintolassa tarjollaan Ranskan maaseudun, erityisesti koillisen Alsacen maakunnan herkkuja ja Alsacen keittiö koostuu omalaatuisesta ranskan ja saksan keittiön fuusiosta. 

Wistub Alsaceen mahtuu noin nelisen kymmentä asiakasta ruokasaliin syömään yhtä aikaa, ja salin lisäksi ravintolassa on kabinetti johon mahtuu noin tusinan verran henkilöä yksityistilaisuuksiin tai viinin maistajaisiin joita ravintola räätälöi asiakkaan toivomusten mukaan. Kesäisin ravintolallaon Laukontorilla oma terassi johon mahtuu parisen kymmentä asiakasta nauttimaan ruokaa ja juomaa ja samalla paistattelemaan aurinkoista päivää, ja nyt sesonki jo alkaa olla viimesimmillään.

Prässättyä härkää ourjosipulihillokkeella
Ravintolalla tuo Suomeen omia viinejä Alsacesta ja ravintolanruokalista suunnitellaan sopimaan juuri näihin Alsacen viineihin. Wistub Alsacen tunnelma oli näin keskipäivällä hillittyä ja rauhallista, ja taustalla soi vaimeasti ranskalaista musiikkia. Tarjoilu oli ystävällistä ja asiantuntevaa ja koska en pahemmin ennen tätä ole tutustunut Alsacen viineihin kuin pintapuolisesti, otti tarjoilija minut asiantunteviin hoiviinsa ja opasti minua ruoka-annosten ja niihin sopivien viinivalintojen suhteen. 

Sekä Wistub Alsacen ruokalista että viinilista oli juuri samalla viikolla uudistettu syyskaudelle ja useimmat annokset ovat edelleen joko kokonaan laktoosittomia tai vähintään vähälaktoosisia, usein myös gluteenittomia, ja gluteenitonta leipää on tarjolla jos vain pyytää sitä.
Minulla oli jokin aika sitten kunnia tutustua ravintolan keittiöpäällikköön Guy Pelediin ja ajankohta visiitilleni oli sopivan hiljainen jotta sain kokea jotain vain harvoille sallittua herkkua. 

Karitsankaretta endiivillä ja paistin liemellä
Kutsu keittiöön tuli niin yllättäen etten edes muistanut ottaa kameraa mukaan ikuistamaan hetkeä ja käväisin pikaisesti keittiössä seuraamassa Guyn työtä ja annoksien syntyä. Guy loihtii näppärillä sormillaan ruoka-annokset esille kuin taikoen, ja hän kokoaa annokset pelkistetyn skandinaaviseen tyyliin ja on myönnettävä että pidän hänen annoksiensa ryhdikkäistä esillepanoista, jokainen annos on kuin pieni taideteos.

Alkuruoka, joka keittiössä syntyi silmieni edessä, koostui prässätystä härästä joka tarjoiltiin purjosipulihillokkeella. Härkä oli tosiaan pitkään haudutettua ja suussa sulavan mureaa ja koottu kivaksi torniksi purjohillokkeen päälle. Annosta oli täydennetty kuivatulla punajuurella sekä Dijon sinapilla ja annoksen kuuluu normaalisti myös mustaherukkaa jonka jouduin allergian takia jättämään väliin. Tämän keittiömestari Guy korvasi hapan kirsikalla joka myös sopi annokseen kivasti.

Lisukkeeksi kukkakaalipyreetä ja Munstergratiinia
Prässätyn härän kanssa maistoin Chateau Haut Rozierin 2010 Bordeaux viiniä joka kivasti säesti häränlihaa täyteläisyydellään ja jossa maistui mustaherukkaa ja joka sopi annokseen hyvin.

Maistoin saman annoksen kanssa myös Chateau Touban 2010 St. Emilion, luomuviljeltyä Bordeaux punaviiniä joka ei sekään ollut huonompi valinta ja sopi hyvin tähän annokseen.
Pääruokana söin karitsan mediumiksi kypsennettyä karitsan karetta bräseeratun endiivin ja paistinliemen kanssa. 

Annokseen kuuluva liemi tarjoillaan kuivasti pienessä kannussa joten sitä voi kaataa niin paljon tai vähän annoksensa päälle kuin kukin itse haluaa. Pääruoan lisukkeet tilataan erikseen ja ne tarjoillaan omissa annoskulhoissaan. Tilasin lisukkeeksi ihanaa Alsacelaisella Munsterjuustolla kuorrutettua perunagratiinia sekä lumivalkoista ilmavan kevyttä kukkakaalipyreetä. 

B Pinot Gris Grand Cru 2008
Karitsan kanssa valitsin juomaksi valkoviiniä, ja maistoin Alsacelaista B Pinot Gris Grand cru 2008 joka sopi hyvin endiivin kera, mutta kokeilin myös toista Me & You Tempranillo 2011 joka taas vuorostaan sopi erittäin hyvin sopi karitsan kanssa yhteen ja myös kivasti säesti Munsterjuustolla kuorrutettua perunagratiinia. 

Ja on möynnettävä että olen syönyt jos monen moista perunagratiinia vaikka millä juustolla ja tämä on tähän niiden huippujen lomassa. Suosittelen Munsterjuustoperunagratiinia lämpimästi ja käynti Wistub Alsacessa on jo vain tämän herkullisen perunagratiinin takia vaivansa arvoinen.

Syön hyvin harvoin jälkiruokia, olen enemmän suolaisen ystävä kuin jälkiruokiin menevää tyyppiä tilasin Guyn suklaamoussekakkua koska sitä minulle suositeltiin. Suklaamoussekakku on gluteeniton koska siinä on ihana polentasta valmistettu maissipohja.

Suklaamoussekakkua suklaalumella ja pistaasikastikkeella
Annosta säestää kivasti valkosuklaalumi ja pistaasipähkinäkastike ja se oli viimeistelty taidokkaasti tuoreella mansikalla ja ananaskirsikalla. Maistoin myös sivuten ihanaa valkosuklaapannacottaa joka sattui olemaan päivän jälkiruokana mutta on sanottava että suklaamoussekakku oli enemmän minun makuuni. 

Jälkiruoan kera kokeilin Sardene Banyuls Grand Cru 2006 joka ei mielestäni oikein sopinut suklaamoussen kanssa sopinut aivan nappiin, mutta sen sijaan maistettuani Preiss-Zimmerin Gewürztraminer Vendange Tardive 2008 makeaa jälkiruoka viiniä, oli kokemus aivan lumoava joten tämä tuskin jäi viimeiseksi kerraksi kun tässä ravintolassa syön.

Preiss-Zimmer Gewurztraminer 2008 VT
Tarjoilija joka ollut vasta töissä ravintolassa töissä nelisen kuukautta kertoi minulle että suurin osa asiakkaista on hänelle jo nyt ennestään tuttuja kanta-asiakkaita jotka tulevat uudestaan ja uudestaan syömään. 

Sain myös tarjoilijalta kuulla että  ravintola Wistub Alsacessa on tämän viikon perjantaina 20.9.2013 ranskalainen chansonilta jolloin taiteilija Anna Luukkonen laulaa Edith Piafin lauluja. Kyseiselle illalle on sommiteltu valmiiksi erikoismenyy viineineen kaikkineen.


Vieraskynänä Herkkusuun lautasella Ruokablogi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti