torstai 30. toukokuuta 2013

Ihana elämyksellinen ilta @SPIS

Spis - tämäkin ravintola on ollut meillä suunnitelmissa jo pitkään. Toukokuun kauniina aurinkoisena iltana pääsimme vihdoin tänne. Pikkaisen Spisiin kävellessäni kirpaisi ajatus syömisestä sisällä, näin nättinä ja lämpinä iltana, mutta eipä kirpaissut kauan ;). Molemmat ihastuimme heti ravintolaan sisään astuessamme Spisin tyylikkääseen sisustukseen. Spisin sisustus on Pamela Frankenhaeuserin taidonnäyte. Huonekaluissa on selkeät värit: mustaa ja valkoista. Viimeistelemätön tiiliseinä tuo pieneen tilaan mukavaa kotoisuutta ja lämpöä. Hauskana yksityiskohtana bongasimme lamput. 

Spisissä tarjoillaan valmiita menukokonaisuuksia. Aikaisemmassa kattauksessa on mahdollista saada hieman "lyhyempi" menu, jälkimmäisessä on tarjolla myös pidempi versio. Lyhyempi menu maksaa 50-57 €, ja se on saatavilla kasvis-, liha- ja kalaversioina. Olimme molemmat etukäteen informoineet ravintolaa ruokalajeista ja raaka-aineista, joita emme halunneet tällä kertaa syödä. 

Sisustuksen lisäksi kiinnitimme huomiota kauniisiin ja erilaisiin astioihin, joista ruoka-annokset tarjoiltiin. Kuvia katsellessanne kannattaa ruokien ihailun lisäksi katsastaa myös astiat. Olivat erityisesti livenä persoonallisia ja kauniita. Astioita on hankittu eri paikoista ja eri tekijöiltä. Me ruokailimme mm. Minna Solan ja Natalie Lahdenmäen luomuksilta. 

Ilta alkoi tällä ruskealla paperipussilla, jonka sisätä paljastui juuressipsejä. 


Snacksien jälkeen oli sormisyötävien vuoro. Lankulla oli makupareja, joiden voimakkuus vahvistui oikealta vasemmalle syötäessä. Ensimmäisenä maistoimme Tempeä-hernettä, joka on alunperin aasialainen ruokalaji. Tässä oli hapatettu hernettä soijapavun sijaan. Herneen jälkeen maistoimme Selleriä ja seljankukkaa. Nämä maut sopisivat hyvin esimerkiksi kalan kanssa. Lankun paras annos oli Sipuli ja suolaheinä. Eikä paljon heikommaksi jäänyt kirpeä ja raikas Näkkäriä ja kaalia. Viimeinen maistiainen oli Ohra ja piparjuuri. Ohran rakenne oli jännän kova, tätä sai tosissaan pureskella. 


Keittiön tervehdyksenä maistoimme tässä välissä Porkkanaa ja anis-suolaa. Tässäkin annoksessa oli vahvat maut, jotka eivät peittäneet itse raaka-aineen makua. Keittiön tervehdyksen jälkeen saimme ensimmäisen maistiaisen talon leivistä; sipulileipää kera suolatun voin. 


Menun varsinainen ensimmäinen annos oli Sipulia ja suolaheinää. Annoksessa oli eri sipulilajikkeita eri tavoin valmistettuina. Sipuleita oli täydennetty suolaheinäpyrellä. Ihanan raikas ja selkeä, harmoninen kokonaisuus, missä mikään maku ei lyönyt yli. Eri sipulilajikkeiden makuerot maistoi hienosti. 


Ennen toista annosta saimme maistiaiset vehnnäleipää. Yhtä maukasta kuin edellinenkin. Menun toinen annos oli romanttinen rakkaus-annos. Kevyesti haudutettua kampasimpukkaa, mustajuurta, vaniljaa ja ripaus fenkolia. Täydellistä! Lempeät maut täydensivät hienosti kampasimpukan lihan omaa makua. 
Välisorbetti tarjoiltiin Natalie Lahdenmäen kauniista astiasta. Maa-artisokkasorbettia, vesikrassia ja Douglas-kuusta. Mielenkiintoisia makuja ja sorbetti teki tehtävänsä suun puhdistajana ennen seuraavaa ruokalajia. Sorbetin jälkeen talon leivistä oli vuorossa Timjamilla maustettu versio. 


Illan lihapääruoka oli Vasikanposkea ja maa-artisokkaa. Annoksessa vasikanposkea oli kahdessa muodossa: ragutyylisesti ja lihana. Pääosan tässä annoksessa vei helposti ylivuotinen maa-artisokka, jota tarjoiltiin eri muodoissa. Aivan tajuttoman maukasta. Annos kokonaisuudessaan oli tasapainoinen. Maut olivat intensiivisiä ja syviä. 


Esijälkiruokana saimme maistaa porkkanaa ja tähtianista. Tämä toimi myös välisorbettina ennen varsinaista jälkiruokaa: Raparperia, kallioimarrejuurta ja kastikkeena raakamaitoa. Jälleen koimme vahvoja ja raikkaita makuelämyksiä.


Ihan viimeisenä herkkuna saimme makeita makupareja. Palattiin siis siihen, mistä lähdettiin liikkeelle, mutta suolaisuus oli vaihtunut makeaan. Lankulta löytyi: Perunaa ja hernettä, Juuriselleriä ja seljankukkaa, Maa-artisokkaa, Sipulia ja suolaheinää ja Punajuurivaahtokarkki. Näistä meidän suosikkeja olivat Peruna ja herne sekä Sipulia ja suolaheinää. Huikeaa tykitystä kaikkinensa. 


Spisissä tarjottu ruoka oli erittäin hyvää. Me tykkäsimme vahvoista ja selkeistä mauista ja mielenkiintoisista makuyhdistelmistä. Yhdessä annoksessa ei ollut liikaa erilaisia raaka-aineita ja siksi annoksissa säilyi mukava yksinkertaisuus. Wau-elämyksiä toi raaka-aineiden tarjoaminen eri muodoissa. 

Illan ruokajuomana meillä toimii tänään vesi. Juttelimme kuitenkin pitkät pätkät ravintolan viineistä ja saatavilla olevista viinipaketeista menun kanssa. Ruokien kanssa tarjoiltavat viinit saattavat muuttua samankin illan aikana. Viinejä on mahdollista maistaa ja viinipaketteja voi ottaa haluamallaan tavalla: ihan maistiaisina, puolikkaina annoksina, kokonaisina tai vaikka tuplana. Erittäin asiakasystävällistä ja joustavaa juomapolitiikkaa!
Me maistoimme yhtä alkuviiniä ihan hitusen kera lakritsin. Tässä koimme elämyksen, jossa viini puhkeaa ruuan ja maun myötä elämään. 


Huikea illallinen täynnä upeita makuelämyksiä. Loistavaa ruokaa täydensi ystävällinen ja  asiantunteva palvelu. Alusta asti meillä oli tosi tervetullut olo. Tyylikästä ja rentoa meininkiä. 

Kiitämme: 
- palvelu huippuluokkaa
- kotoinen, rouhea sisustus
- loistava ruoka
- hinta vastasi laatua

Moitimme: 
- edelleen haluaisimme mieluiten itse päättää, mitä ravintolassa syömme. Kun tämä on etukäteen tiedossa, on asiaan helpompi sopeutua ja etukäteen infota ravintolaa tarkasti siitä, mitä ruokia emme halua syödä

SPIS

KASARMIKATU 26

4 kommenttia:

  1. nam, ihanat annokset kauniita kuin taideteokset.

    VastaaPoista
  2. Kyllä :). Kaikki annokset olivat kovin kauniita ja viimeisteltyjä ja ihanan maukkaita.

    VastaaPoista