perjantai 5. helmikuuta 2021

Upee illallinen ravintola Grönissä!

Grönissä olemme vierailleet kerran aikaisemmin ja nyt olikin hauska käydä lukemassa kolmen vuoden takaisia jorinoita. Grön oli juuri tuolloin valittu vuoden ravintolaksi. Uusintakäynti Gröniin venähti aika pitkäksi, emme ensivisiitillä aivan lumoutuneet illallisesta ja nyt koronan myötä pöytävarausta säädettiin useampaan kertaan. Ilta Grönissä koitti kuin koittikin, lopulta. Olisi voinut luulla meidän ollaan kaukaa viisaita, kun varasimme ravintolasta pöydän jo klo 17 - kolmen tunnin illallisen jälkeen oli vielä aikaa jälkidrinkeille valomerkkien koittaessa ravintoloissa jo klo 22.

Grönin tila on viihtyisä ja tunnelmallinen. Sisustuksen ohella viihtyisää ja eri toten rentoa tunnelmaa loi ystävällinen fiilis, joka välittyi koko henkilökunnasta. Saimme mielestämme ravintolan parhaan pöydän, jossa pääsimme läheltä seurailemaan koko henkilökunnan työskentelyä. Poikkeuksellisen hyvin Grönissä luotiin tervetullut olo.   

Grönin tarjoilema ruoka perustuu luomuun, villiruokaan, kausiajatteluun ja skandinaavisiin tuotteisiin. Ravintolassa tarjotaan kahta menuta, joista toinen on vegaaninen. Menun (79 €) lisäksi voi tilata extra-annoksia, joita listalta löytyy kolme erilaista vaihtoehtoa. Menun seuraksi saa tilata viinit, myös puolikkaina (37 €) kaatoina. Grönissä illastimme neljän hengen seurueella, joista yksi nautti vegaanimenun, yhden menun tartar-annos vaihtui kasvisversioksi ja kaksi tavallisen menun. Kaikki säätäminen onnistui muitta mutkitta. Illallismenun (79€) lisäksi on mahdollista tilata vielä extra-annoksia ja kun kerran illastetaan yhdessä Helsingin tähtiravintolassa, tilasimme setit lisäannoksia myös. Menun kera tilasimme puolikkaat viinipaketit ja näiden lisäksi, janon kummallisesti yllättäessä, jokunen extralasikin. Aperitiiviksi valikoitui lasit samppanjaa, Alsacesta todella mielenkiintoista rieslingiä ja Kakolan panimon ihanaa karhunvatukkasouria. 
Grönissä tarjotaan kaupungin parasta leipää eli Wayn hapanjuurileipää aivan mahtavien lisukkeiden kera. Ihastuimme sienisuolaan, sipuliseen tahnaan ja nokkospestoon. Hapanjuurileipä taitaa kuitenkin olla parhaimmillaan voin ja suolaripauksen kera, joita myös tarjolla oli.  


Kananmunan kuoresta tarjottiin kuningasravun lihaa, kermaista kananmunaa ja kuningasrapuöljyä. Tämä oli menun yksi extra-annoksista. Aivan suussa sulavan ihanaa. 


Palvelu koko henkilökunnan toimesta sujui mutkattomasti. Lisäksi henkilökunnalla oli aikaa jubailla meidän kanssa muun muassa lasiin kaadetuista juomista ja ruoka-annosten yksityiskohdista. 

Istuimme ravintolan parhaalla paikalla eli aivan keittiön vieressä, jossa pääsimme ihailemaan hyvinkin läheltä annosten valmistusta ja henkilökunnan hyvin saumattomalta vaikuttanutta yhteistyötä. 


Koji Congee sisälsi paistettuja sieniä, kuivattua ja paahdettua jäkälää ja kuivattuja karviaisia. Liemi oli superhyvää ja kuivatut karviaiset toivat annokseen upeaa väriä ja mukavaa makeutta. 


Tähän väliin taisi tulla seuraava kaato, joka on ainoita itselle tuttuja natuviinien tekijöitä eli Sebastian Riffaultin valkoista. 


Juttua meillä riitti omankin pöytäseurueen kesken, mutta todella mielenkiintoista oli seurailla ja tutkailla annosten valmistelua ja henkilökunnan coolia työskentelyä. Heidän työskentelyään ei meidän toljottelu tai valokuvaaminen näyttänyt häiritsevän. 

                     Tykkäsin ihan superpaljon Grönin tartarista, jossa oli niin ulkonäkö kuin maku kohdallaan. Ohuen näkkärin päällä oli naudanlihaa, luuydinrasvaa, lehtikaalia, sinappiemulsiota ja kaalinkukkia. 


Natuviinien ystävälle tai niistä kiinnostuneille Grön on loistava paikka. Tämänkin illan aikana maistelimme todella montaa erilaista viiniä. Viinipaketin viinit ei aivan riittäneet kaikille, vaan illan aikana nautittiin muutamia muitakin viinejä. Taisi olla jano - tai iskeä äkillinen natuviinihimo. 

Viineistä meille kerrottiin illan aikana rennolla otteella. Illan toinen liha-annos sisälsi grillattua kanan siipeä tarjoiltuna omalta asetilta. Mehukas kanansiipi oli täytetty kanalla ja sienillä. 


Pääruoka-annoksen toinen osuus oli niin maukas. Maa-artisokka ja kaali aivan sulivat suussa - Beurre Blanc -kastike oli niin hyvää. Tämä oli meidän kaikkien suosikki ja lautaset tyhjennettiin todella huolella hapanjuurileivän kera. 


Yksi menun ekstra-annoksista sisälsi muurahaisia ja pakkohan tätäkin oli maistaa! Hyvältä maistui tämä paahdettu männynkuorijäätelö käpysiirapin, marjojen ja niiden muurahaisten kera.

Välisorbetti puhdisti mukavasti paletin ja olimme aivan valmiita illallisen makeaan osuuteen.


Grönin kaikki viinit ovat natuviinejä ja saatavilla on myös alkoholiton juomapaketti. Itse olen tässä useamman vuoden yrittänyt päästä sisään natuviinien maailmaan ja edelleen ne minulle toimivat parhaiten ruuan kanssa. Tämä Monbazillacin makea viini viini oli todella hyvä. Saman alueen viiniä taidettiin maistella myös kolme vuotta sitten...? 

Grande finaleksi meille esitelty jälkiruoka oli todella mahtava päätös illalliselle. Ahvenanmaan omena sai seurakseen meritryffelijäätelöä, joka sisälsi myös ruskistettua voita ja kuumaa kinuskia. Tämä oli koko seurueemme mielestä ehkä se menun paras annos - lupausten mukainen grande finale aivan mahtavalle illalliselle!Kauniista kulhosta sai itse annostella haluamansa määrän kuumaa kinuskia. Onneksi kinuskia oli runsaasti - maistui ihan älyttömän hyvälle! 


Ihan viimeisenä herkkuna saimme omenaista maitosuklaata, josta näppärästi kivellä naputtamalla sai mukavia suupaloja. 


Grönin sivuilla kerrotaan heidän valmistavan laadukasta ruokaa ilmapiirissä, joka saa ravintolavieraan tuntemaan itsensä rennoksi, onnelliseksi ja tervetulleeksi. Tämä todella piti paikkansa, koko illan ajan. Oltiin todellakin rentoja ja onnellisia ja nautittiin ruuasta ja juomasta täysillä. Vierailimme Grönissä marraskuussa, jolloin koronatilanne oli hieman rauhallisempi. Ravintolassa huolehdittiin silloinkin oikein hyvin asiakkaiden turvallisuudesta koronan suhteen ja illan aikana korona ei huolettanut lainkaan. Illallinen Grönissä sisälsi kaikki hyvän ravintolavierailun elementit: laadukasta ja hyvänmakuista ruokaa ja juomaa, sujuva ja rento palvelu sekä se täydellisen onnellinen fiilis! Teki erityisen hyvää näin korona-aikaan pimeän marraskuun keskellä. Kiitos kaunis Grönin koko jengille! Suosittelen lämpimästi!


Ravintola Grön
Albertinkatu 36
Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti