tiistai 20. kesäkuuta 2017

Aurinkoinen Malta!

Kesä alkoi tänä vuonna jo vapun aikaan - Maltalla oli nimittäin silloin jo ihan kesä! Viikko auringossa ja lämmössä oli aivan mahtava. Maltalla oli paljon kauniita paikkoja, mielettömiä maisemia ja hyvää ruokaa. Viikko oli työviikko, mutta ehdimme töiden lisäksi tehdä ja nähdä Maltalla kaikennnäköistä. Ihastuimme Vallettaan, saaren pääkaupunkiin, seikkailimme Gozon ja Cominon saarilla, vierailimme viinitilalla, piipahdimme Mdinassa ja kahvittelimme kivoissa kahviloissa ja joogattiin meren äärellä. Maltalla oli huhti-toukokuun vaihteessa just passeli sää. Voin kuvitella keskikesän paahtavan kuumuuden täällä, nyt sää oli ihanan lämmin, merivesi kirpeän raikasta ja välillä puhallellut tuuli kivan virkistävä. 

Sliema
Asuimme Sliemassa, joka sijaintinsa puolesta oli todella hyvä. Joka paikkaan oli hyvät etäisyydet, aamulenkit onnistuivat hyvin merenrantaa pitkin ja Sliemassa oli useita ihania kahviloita, joissa nauttia lounasta ja kahveja vähän väliä. Näistä myöhemmin lisää. 

Kivirannat olivat muutaman minuutin kävelymatkan päässä majapaikastamme. Eniten Sliemassa vietimmekin aikaa veden äärellä, joko rannalla rentoutuen tai viinilasillisella tai juosten. Sliemassa rasitti autojen suuri määrä ja liikenteen kova melu. Parasta oli istua rannalla, syödä kahvilasta ostettuja herkkuja, lukea hyvää kirjaa ja kuunnella meren aaltoja. 

Valletta

Valletta on saaren pääkaupunki. Vallettaan pääsee Sliemasta todella kätevästi lautalla, menopaluu-lippu maksaa noin 3 €. Me ihastuimme Vallettaan! Kaupunki on pieni ja tiivis, asukkaita siellä on noin 7000. Vierailimme Pyhän Johanneksen Katedraalissa, joka oli todella koristeellinen ja upea. Barraca Gardens-puutarhasta käsin ihailimme upeita maisemia, samalla mansikoita syöden, jotka Maltalla olivat ihan supermaukkaita.  Nautimme kahvit kuuluisassa Caffe Cordinassa, joka sijaitsee Vallettan ytimessä, kauniilla aukiolla. Vallettassa oli ihana kulkea katuja pitkin ristiin rastiin ja poiketa söpöissä kaupoissa. 


Gozon ja Cominon saaret

Paikallisliikenne toimi Maltalla todella hyvin ja yksi bussilippu kustansi 1,50 €. Sliemasta lähdimme aamuvarhaisella bussilla kohti saaren pohjoisosaa Cirkewwan lauttaterminaalia.  Cirkewwasta lähdimme lautalle Gozolle, Maltan toiselle isommalle saarelle, pääsaarta huomattavasti rauhallisemmalle lomanviettopaikalle. Bussimatkan aikana näki kivasti pääsaarta, sen luontoa ja muutaman hiekkarannankin, jota Slieman seuduilta ei löydy. Bussista siirryimme lauttaan ja matkustimme noin puoli tuntia Gozolle. Julkisilla liikkuminen sujui Gozollakin vaivattomasti. Gozolla seikkailimme muutamissa eri paikoissa. Kävimme ihailemassa maisemia Djerwassa ja todistamassa, että huippukuuluisaa nähtävyyttä "Sinistä ikkunaa" ei tosiaan enää ole. 


Dwerjassa oli paljon sukeltajia. 


Gozolla vierailimme myös viinitilalla, joka sijaitsi lyhyen bussimatkan päässä saaren pääkaupungista Victoriasta. Ta Menan tila oli ihanan maanläheinen, hauska paikka. Emme osallistuneet viinimaisteluun ja viinitilan esittelyyn, vaan vierailimme ihan omatoimisesti paikassa ja maistelimme paikan viinejä ja ruokatuotteita pikkuruisessa kaupassa. Viime sunnuntain brunssilla tarjosin leipien kera Ta Menasta ostamiani erilaisia tahnoja, hyviä olivat. 
Gozon saarelta yksityiset firmat kuljettavat vierailijoita pienillä veneillä piskuiselle Cominon saarelle. Halusimme vierailla Cominossa ja idylliseksi luulemassamme sinisellä laguunilla. Saarelle saavuttaessamme huomasimmekin, että idylli oli hieman toista. Aika paljon oli porukkaa!

Jätimme uintiajatukset kertaheitolla ja lähdimme tässä hippakeskuksesta kiertämään pientä saarta ympäri. Itse saari muuten oli rauhallinen ja näimme upeita jyrkkiä kalliomaisemia, välillä jopa hieman pelottavia. Aivan reunalle ei uskaltanut mennä kurkistelemaan.

Mdina 


Mdina on Maltan entinen pääkaupunki, hiljainen kaupunki. Kaupunki on yksi maailman parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja. Kuljimme Mdinassa pieniä katuja pitkin, ihailimme viehättäviä yksityiskohtia ja poikkesimme söpöissä kaupoissa. 

Mdinassa nautimme lounaan tosi kivassa Ta' Doni -kahvilassa. Täällä joimme Flat White -kahvit ja söimme herkullisen leivän, joka oli täytetty tomaattitahnalla, oliiveilla, kapriksilla, aurinkokuivatuilla tomaateilla, tonnikalalla, yrteillä ja rucolalla. Superhyvää!
Maltalla on paljon tekemistä ja nähtävää. Saarella on kiva, leppoisa fiilis ja ihmiset olivat ystävällisiä. Hyvää palvelua saimme joka paikassa. Viikon aikana ehdimme töiden ohella tehdä kaikenlaista, mutta paljon jäi näkemättäkin. Hauskaa olisi ollut joku päivä suunnata saaren pohjoisosassa sijaitseville hiekkarannoille, vierailla idyllisessä Marsaxlokkin kylässä tai tehdä päiväretken Sisiliaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti