maanantai 20. maaliskuuta 2017

Vuoden 2017 ravintola Grön

Suomen gastronomien seura valitsi vuoden 2017 ravintolaksi Grönin. Tunnustuksen saadakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa. Lisäksi palvelun tulee olla erinomaista. Tottakai myös hinta-laatusuhteen pitää olla kohdillaan. Eli tässä oli meidän ennakko-odotukset Grönille sisään astuessamme - eivät siis aivan pienet! 

Grön on avattu marraskuussa 2015, joten se on verrattain uusi ravintola Helsingin ravintolamaailmassa. Ravintola edustaa pohjoismaista keittiötä. Grön on kasvispainotteinen ravintola, mutta ei kasvisravintola. Tämä näkyy siinä, että annoksissa kasvikset ovat yhtä suuressa tai jopa suuremmassa roolissa kuin proteiininlähde. Listalta löytyy sekä alku- että pääruuissa kasvis-, liha- ja kalavaihtoehdot. Ravintola panostaa erityisesti luomuun, luonnosta kerättyihin raaka-aineisiin ja niiden erilaisiin säilöntämenetelmiin. Ravintolaa pyörittävät Toni Kostian ja Lauri Kähkönen. Toni voitti Vuoden kokki tittelin vuonna 2016. 

Ravintolassa oli kiva pöhinä ja lämmin ja tiivis tunnelma sisään astuessamme. Laskeskeltiin, että asiakkaita mahtuu ravintolaan vajaat 30. Vaikka ravintola oli aivan täynnä ja pöydät lähekkäin toisiaan, ei melutaso noussut lainkaan häiritseväksi. Tilan akustiikka toimii siis hyvin. Ruuan valmistumista on mukava seurata ravintolan avokeittiöstä. Kaikkinensa tykättiin paikasta, sopivan rennosta meiningistä ja kivasta fiiliksestä - Gröniin oli helppo tulla. 

Valitsimme neljän ruokalajin menun (49€) puolikkaalla viinipaketilla. Aluksi pöytään tuotiin ihanan rapeakuorista juurileipää mustaherukkalevitteellä. Lisäksi leivän päälle sai sirotella paahdettuja pellavansiemeniä ja suolaa. Leipä oli ihan mahtavaa ja sitä tulikin syötyä useampi pala. Mustaherukkalevite oli ihanan raikas, uusi makuelämys. 
Alkuruuaksi menuseen kuului grillattua tattarileipää, suolattuja metsäsieniä, hapankermaa, herkkusieniä ja mäntyä. Herkkusienet olivat käsittelemättömiä ja veivät hiukan annoksen makua. Parasta annoksessa olikin herkkusienten alta paljastunut osuus eli hapankerma ja suolatut metsäsienet. Grillattu tattarileipä oli näkkärin tyyppinen leipä - odotettiin jotain pehmeää leipää. Jotain pientä väriä olisi tämä annos kyllä kaivannut. Iloksemme alkuruuan kanssa tarjoiltiin Alsacen alueen tuottajalta Christian Binner Pinot Gris rypäleestä tehtyä viintä, joka natsasi täydellisesti tattarileivän ja sienten kanssa. Aloimme heti fiilistelemään ensi kesän Alsacen viiniretkeämme. Loistava viini ja mahtava makupariToisena alkuruokana tarjoiltiin raakakypsennettyä nautaa, lehtikaalia, sinappia ja savustettua luuydinrasvaa. Kuten kuvasta näkyy kasvikset olivat isossa roolissa annoksissa. 


Emme kumpikaan ole suuria lehtikaalin ystäviä, vaikka se onkin tällä hetkellä isoimpia ruokatrendejä. Liha annoksessa oli erittäin hyvää ja laadukasta. 


Tämän annoksen kanssa saimme nauttia alkuviiniä. Alkuviineihin olemme tutustuneet ensimmäistä kertaa ravintola Spis:ssä muutama vuosi takaperin. Alkuviinit ovat hyvin luonnonmukaisia, niissä ei ole hiivaa eikä niitä suodateta. Maku on usein aika hurja sellaisenaan, mutta ruuan kanssa ne puhkeavat kukkaan! Niin myös tämä ranskalainen alkuviini, jota maistoimme, joskin se oli miedompi kuin moni aikaisemmin maistamamme alkuviini. 


Pääruoaksi valitsimme yön yli haudutettua spelttiä, maa-artisokkaa, mantelia ja hamppua. Annos maistui todella terveelliseltä, meidän makuun vähän liian kepeä. Tähän annokseen olisimme kaivanneet lisää makua. Rapeat maa-artisokkalastut olivat mukavaa raksuteltavaa. 


Pääruuan kanssa saimme nauttia Arndorferin Grüner Veltlineriä, joka oli kivan kepeä ja raikas viini.  


Jälkiruuaksi saimme maitojäätelöä auringonkukansiemenistä tehdyn kinuskin ja keksin kera.  


Jälkiruuan kanssa nautimme tätä makeaa valkoviiniä. Tämäkin oli oikein kiva uusi tuttavuus. Ruoka Grönissä oli taidokkaasti valmistettua, turhaa kikkailua välttäen. Ainekset olivat laadukkaita ja tuoreita ja kasvikset näyttelivät annoksissa pääosaa. Grön on varmasti ruokatrendien huipulla; ruuassa maistuu terveellisyys. Jos haluat syödä terveellistä, innovatiivista kasvispainotteista ruokaa, ihastut varmasti Gröniin. Täällä voit herkutella hyvällä omallatunnolla ja aivan hyvällä hinnalla myös.   


Kaikki viinit, joita maistoimme, olivat oivallisia ja sopivat täydellisesti annoksiin. Grön keskittyy valikoimassaan luonnonmukaisesti valmistettuihin viineihin. Grönissä on vahvaa viiniosaamista ja olimme tosi iloisia, että otimme valmiiksi mietityn paketin viineistä. Iloisia olimme myös sunnuntaiaamuna, että valitsimme nimenomaan puolikkaan viinipaketin ;). Aivan sopiva määrä, ottaen huomioon myös lauantaisen cocktailkierroksemme: Now we are talking cocktail! 


Palvelu Grönissä toimi koko illan tosi hyvin. Meillä oli tosi kiva tarjoilija, jonka kanssa jutusteltiin viineistä pitkät pätkät - kuin myös Grönin sommelierin kanssa. Iso kiitos hyvästä palvelusta. Kiinnitimme huomion myös Grönin astioihin. Suosittelemme kurkkaamaan ja tutustumaan Tuias keramiikan valikoimiin.  


Grön on tällä hetkellä todella in, joten pöytävaraus täytyy tehdä todella hyvissä ajoin! 

Grön

10 kommenttia:

 1. Grön on niin ihana. Pieni tosin :)

  VastaaPoista
 2. Oi, miten herkullisen näköistä. Grön on ollut meillä kokeiltavien ravintoloiden listalla vaikka kuinka kauan, mutta tämä elämä nyt on mennyt taas tämmöiseksi hosumiseksi.
  Mustaherukkalevite kuulostaa ihan mahtavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustaherukkalevite oli tosi hauskan makuinen. Ja vitsit, että Grönin leipä oli maukasta. Aivan parasta leipää.

   Poista
 3. Täytyypä lisätä kokeiltavien listalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä kokeiltavia ravintoloita meilläkin riittää.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen menu. Yksinkertaisen oloinen esillepano, joka kuitenkin kätkee sisälleen näyttävyyttä ja varmasti hyviä makuja. Pienen ravintolan intiimitunnelma on aina parasta ja varsinkin, jos henkilökunnalla on oikeasti aikaa asiakkaille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Grönissä oli palvelu tosi hyvää. Henkilökunnalla oli aikaa asiakkaille, vaikka ravintola oli aivan täysi.

   Poista
 5. Lisätään loppumattoman pitkään "käy ravintolassa" listaani. Kuullostaa ihanalta paikalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lista ei tunnu meillä ainakaan lyhenevän. On niin monta mielenkiintoista paikkaa, missä olisi kiva käydä.

   Poista