sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

REKO - paikallista ruokaa suoraan tuottajilta

Kiinnostaako sinua lähellä tuotettu ruoka? Luomu? Suoraan tuottajalta ostettuna? Yksinkertaisesti ja vaivattomasti. Jos innostuit (niin kuin minäkin!), sinun kannattaa ehdottomasti tutustua REKO -lähiruokarenkaisiin. 

REKO on lyhennys ruotsinkielen sanoista rejål ja konsumtion, mikä tarkoittaa reilua ja luotettavaa kuluttamista. Ensimmäiset REKO -lähiruokarenkaat perustettiin noin kolme vuotta sitten pietarsaarelaisen Thomas Snellmannin toimesta. Tällä hetkellä REKO-lähiruokarenkaita on reilusti yli 100. Lyhyesti ja ytimekkäästi REKO-lähiruokarenkaat on tarkoitettu lähialueen asukkaille, jotka haluavat ostaa paikallista ruokaa suoraan tuottajilta. REKO -renkaat toimivat Facebookissa suljettuina ryhminä. Ryhmissä tiedotetaan tulevista ostoajankohdista ja tilaukset hoidetaan myös ryhmässä. Sovittuna ajankohtana, sovitussa paikassa tuottajat ja ostajat kohtaavat. Erittäin helppoa ja vaivatonta. 

Muutama viikko sitten kokeilin itse ensi kerran REKOn toimintaa. En tiedä, miksi vasta nyt, vaikka olen REKOsta kuullut jo aika päiviä sitten. Työkaverin vinkistä innostuin Facessa selailemaan lähialueeni REKO -ryhmiä, liityin ja ryhdyin saman tien tilailemaan tuotteita. Kätevintä oli tilauksia tehdessä samalla kirjoittaa itselle "kauppalista" tuotteista ja hinnoista ja varata käteistä mukaan. Tuotteiden hakeminen läheisen päiväkodin parkkikselta hoitui nopeasti ja helposti. Mitä sitten ostin? Kaikenlaista olisi tehnyt mieli ostaa, mutta aloitin REKO -urani perustuotteista ja päätin seuraavalla kerralla kokeilla muista kiinnostavia tuotteita. Mukaan läksi kenno luomukananmunia, mansikkahilloa, porkkanaa, tuoremakkaraa, valkosipulia, kaurahiutaleita ja leipää. 


Samana iltana oli pakko tietenkin maistella mahdollisimman montaa tuotetta, eikä Ferin makkaroiden maistamistakaan jaksanut odotella montaa päivää. 

Mäntsälän Ruisvaaran porkkanat olivat erinomaisia. Porkkanat olivat maukkaita ja raikkaita. Näitä rouskuteltiin ihan välipaloina, porkkanaraasteena ja toki porkkanalettuina. Mäntymäen luomutilan kananmunista on valmistettu niitä porkkanalettuja, munakkaita, brownieta ja keitettyjä kananmunia. Maku oli kananmunissa jälleen hyvä. Erityisesti huomasin sen keitettyjä kananmunia syödessäni. 


Ferin makkaroista ostin lammas-possu-rosmariini-tuoremakkaraa, joka on täysin gluteeniton, lihaisa ja luonnonsuoleen valmistettu makkara. Ihastuin tähän makuun ja makkaraan. Toistaiseksi parasta tuoremakkaraa, jota olen maistanut. Ensi REKO -keikalla ostan muita makuja testattavaksi, saa nähdä, löytyykö uutta suosikkia! 


Paketissa oli neljä makkaraa, joista riitti aika moneen ruokaan, kuten suolaisten lettujen täytteeksi, munakkaaseen ja pastaan. Makkarat olivat todella ruokaisia ja täyttäviä.  


Malmgårdin luomukaurahiutaleista valmistettu kaurapuuro keräsi pelkästään kehuja. Hiutaleilla ja hiutaleilla on eroja, suosittelen kokeilemaan. Tähän puuroon lisukkeeksi riitti reilu voisilmä. 


Malmgårdin Emmervehnästä oli muuten valmistettu elämäni paras suolainen puuro: Emmervehnää, sienilientä ja korvasieniä a la Ravintola OLO


Uusi tuttavuus oli porvoolaisen leipomon Leipä ja Poika leivät. REKOsta ostin leipäpaketin, joka sisälsi neljää eri leipää. Leivät olivat erinomaisia, tosi tiiviitä ja täysiä. Leipä ja Poika -leipomo leipoo hapanjuurella nostatettua leipää, ilman lisättyä hiivaa. Leipomo käyttää vain luomuraaka-aineita. Leipäpaketti sisälsi tummasta vehnätaikinasta leivottua Sisarusleipää, Näkkäriä, Kauraleipää ja Ruisvuokaleivän. Leivät olivat kyllä superhyviä! Näkkärin suurena rakastajana tykkäsin kovasti Leipä & Pojan näkkäristä, erinomaisen maistuvia olivat myös Sisarusleipä ja Kauraleipä. Näissä leivissä riittää makua ja tiiviin koostumuksen vuoksi leivät ovat täyttäviä. Ei tarvitse monta palaa syödä. 


Heinolan tilan valkosipulit ovat olleet ahkerassa käytössä. Valkosipulien tuoreus ja maku on huippua. Suosittelen kokeilemaan. REKO -lähiruokarenkaaseen liittyminen on helppoa. Etsi vain itsellesi sopivin ryhmä Facessa ja liity siihen. Tuotteiden tilaaminen on helppoa ja vaivatonta, samoin kuin niiden noutaminen ja maksaminen. REKOssa on tuotteita laidasta laitaan; lihaa, kalaa, kahvia, hiutaleita, jauhoja, luomubroileria, mehuja, hunajaa jne. Valinnanvaraa siis on. Tässä postauksessa esitellyitä tuotteita voin lämpimästi suositella, parasta ehdottomasti oli maku, maku ja maku. 

3 kommenttia:

 1. Ihanan paljon olet REKOsta herkkuja löytänyt. Meilläkin on noista iso osa testattu ja herkullisiksi havaittu. :) Aurinkoista kevättä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ja eilen löytyi taas lisää; luomuperunoita, hunajaa ja perunarieskaa jo hyväksi havaittujen makkaroiden ja leipien lisäksi :).

   Poista
  2. REKOn jälkeen ei ole markettiin palaamista. :D

   Poista