tiistai 20. syyskuuta 2011

Postres, 16.9.2011

EatHelsinki 2011 -tour jatkoi pitkästä aikaa. Nyt oli vuorossa Postres. Tällä kertaa Pauliina ei päässyt mukaan vaan illallistin hyvän ystäväni kanssa. Postres sijaitsee Eteläespanadilla Kaartinkaupungissa. Ravintola on avattu vuonna 2006 Samuli Wirgentiuksen ja Vesa Parviaisen toimesta.

Nimensä mukaisesti ravintola on alkujaan erikoistunut nimenomaan jälkiruokiin. Nyt listalla ei jälkiruuilla ollut erityistä asemaa. Tätä kysäisin tarjoilijalta, joka kertoi, että ravintola on siirtynyt jälkiruokamenuista kahteen menuseen, joihin toki sisältyy jälkiruuatkin. Jälkiruokamenuja on tarjolla pyynnöstä, mutta tästä ei ollut missään mainintaa.

Samaten pieni pettymys oli se, että listan menuissa ei ollutkaan ranskalaista omenapiirakkaa, Tarte Tatinia, josta olin lukenut jostakin lehdestä aivan vähän aikaa sitten. Illallisen lopuksi selvisi sitten sekin. Tarte Tatinia saa ravintolasta pyynnöstä, jos siis sitä osaa pyytää. Valmistukseen menee noin 20 minuuttia, joten tilaus kannattaa tehdä illallisen aluksi.

Olin varannut pöydän noin viikkoa aikaisemmin perjantai-illaksi. Oikeastaan olin hiukan hämmästynyt, että pöytä järjestyi näin lyhyellä varoitusajalla tästä Michelin -tähdellä ansioituneesta ravintolasta, mutta hyvä näin. Tämän himoitun tähden ravintola on saanut vuonna 2008 ensimmäistä kertaa, joten ehkäpä suurin huuma ravintolan ympärillä onkin laantunut.

Meidät vastaanotettiin ravintolassa erittäin ystävällisesti ja ilta alkoi mukavasti. Alkuun tilasimme kuohuviiniä (11€/lasi), joka oli erinomaista. Melko pian pöytään alkoi saapua erilaisia keittiön tervehdyksiä. Ensimmäiseksi pöytään tuotiin pieni kasvimaa, jossa oli retiisejä ja porkkanoita oliivipedillä, joka toimi kasvimaan "multana". Jostakin olen lukenut, että Nomassa -Kööpenhaminassa sijaitsevassa maailman parhaaksi ravintolaksi rankatussa paikassa- on ainakin ollut samantyyppinen annos tarjolla.


Tämän jälkeen pöytään saapui lisää keittiön tervehdyksiä. Seuraavaksi oli vuorossa kolme pientä annosta. Ruuat esiteltiin vasemmalta oikealle ja päädyimme pienen harkinnan jälkeen syömään annokset samassa järjestyksessä, joka osoittautui oikeaksi ratkaisuksi, jotta jokaisen suupalan maut pääsivät oikeuksiinsa. Keskustelimme asiasta tarjoilijan kanssa jälkikäteen ja hän kertoikin, että tämä oli tarkoitus. Hmmm...olisi tietysti ollut mukavaa, että tästä olisi mainittu, vaikka aika luonteva järjestys tuo olikin....


Halusimme keskittyä ruokailuun täysipainoisesti, joten en kirjoittanut eri ainesosia ylös (niinkuin aika usein teemme), joten raaka-aineet ovat nyt muistelun varassa. Alla oleva pieni tryffelillä maustettu keitto oli aivan taivaallinen!


Seuraava annos sisälsi lohta ja maistui mielestäni ihan hyvältä, vaikka lohi ei kuulukkaan suosikkiruokiin...Viimeinen annos oli friteerattu kananugetti majoneesilla. Ihanan rasvainen ja maukas suupala.


Seuraavaksi pöytään saapui varsinainen Amuse-bouche eli keittiön tervehdys. Tämä pieni ruoka oli aivan ihanan raikas ja kevyt. Ja todella valmisti makunystyrät tulevaan menuseen. Ah ja voih, kuinka hurmaava annos!


Sitten päästiinkin itse menuseen. Valitsimme kahdesta tarjolla olleesta vaihtoehdosta Menu Esplanadin, joka sisälsi 4 ruokalajia (59€). Lisäksi valitsimme puolikkaan viinipaketin. Tämä tarkoittaa siis sitä, että viiniä tulee 6 senttiä 12 sentin sijaan. Olemme havainneet useamman kerran, että tämä on ollut loistava valinta tämäntyyppisissä ravintoloissa, koska ruokalajit ovat niin pieniä, ettei millään ehdi juoda koko lasillista viiniä yhden ruokalajin kanssa. Onneksi tämä oli mahdollista.

Ruuan kanssa tarjoiltiin aivan suussasulavia leipiä; pikkupatonkeja, näkkileipää ja tummaa saaristolaisleipää, leivottu minikokoon tietenkin :-)Alkuruokana oli tomaattipikkelssiä hiillostetun mustekalan ja majoneesin kanssa. Annos oli maukas, mustekala ihanan pehmeää, juuri sellaista kuin sen pitääkin olla. Merellinen annos.Seuraavaksi tarjoiltiin porsaan poskea kurpitsan, tattien ja pähkinöiden kera. Annoksessa oli paljon makua ja liha oli todella mureaa ja suussasulavaa.


Pääruuaksi tarjolla oli kampelaa, joka itsessään oli kovin mautonta. Annokseen tuli kuitenkin makua kastikkeista ja guacamolesta. Jotenkin annos oli kuitenkin aika mitäänsanomaton ja väritön.Ennen varsinaista jälkiruokaa saimme pienen herkkupalan. Lasissa oli jäätelöä ja lakkoja ja päällä rapea keksi sekä tuoreita marjoja. Annos maistui erittäin hyvältä, nam.


Varsinainen jälkkäri tuli sellofaanin kiedottuna. Tämän oli tarkoitus pitää tuoksut sisällä. Jälkkäri oli aivan täydellinen, kaikkea oli sopivassa suhteessa; omenaa, kanelia ja kinuskia.Lopuksi saimme vielä pieniä maistella pieniä suupaloja keittiöstä. Oikein mukava aterian lopetus!

Ravintolan tunnelma oli hyvin rauhallinen ja seesteinen. Jokaisen ruokalajin kohdalla kerrottiin mitä ne sisälsivät. Myös viineistä kerrottiin laajasti. Mukava, miellyttävä tunnelma Postresissa oli. Ilta oli oikein onnistunut ja ruoka oli hyvää. Menu oli raikas ja kevyt, mutta täyteen tulimme. Neljän ruokalajin menuseen kuului yhteensä 11 annosta ja ruokailuun meni 2,5 tuntia. Eli aikaa herkutteluun kannattaa varata runsaasti.

Ruoka 9+
Tunnelma 9
Palvelu 9
Hintalaatusuhde 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti