maanantai 14. toukokuuta 2018

Riesling & Spätburgunder -viikot ovat nyt! 14.5.-26.5.2018: 14 kaupunkia, 56 ravintolaa!

Riesling & Spätburguder -viikot ovat juuri nyt meneillään! Tätä aivan mahtavaa keväistä tapahtumaa ei kannata missata, vaan tsekata kotikaupungin tarjonta ja suunnata upeiden saksalaisten viinien pariin! Tapahtuma järjestetään jo kahdeksatta kertaa ja tänä vuonna on mukana huikeat 56 ravintolaa 14 eri paikkakunnalla. 

Viime syksynä osallistuin aivan mahtavaan Saksan jokilaaksojen viinit -tastingiin, jossa tarkemmin tuli tutuksi Saksan eri viinialueet ja saksalaiset viinit - kiinnostus vaan kasvoi saksalaisiin viineihin tämän tastingin jälkeen. Olikin ihan mahtavaa päästä mukaan tutustumaan muutamien helsinkiläisten ravintoloiden Riesling & Spätburgunder -viikkojen viini- ja ruokatarjontaan. Illan aikana maistelimme upeita, persoonallisia ja tarkasti valikoituja viinejä. Viinin ja ruuan ystävälle tämä on aivan ehdoton tapahtuma. Ravintolat ovat todella pieteetillä paneutuneet viinien valintaan. 

Aloitimme ravintolakiertuun Gaijinista, joka on meille entuudestaan tuttu ravintola. Gaijinissa maistelimme paikan omaa Rieslingiä, joka oli juuri niin ihana kuin Riesling parhaimmillaan on. 
Viini oli täydellinen Gaijinin herkullisten maistiaisten kanssa! Härkätartar shiso-lehdellä ja vihersimpukka olivat erinomaisia. Näitä oli ihan pakko maistaa useampi. 
Gaijinissa teemaviikkojen aikana tarjoillaan Menu Subarashille Riesling- ja Spätburgunder -viineistä koostuvat viinisuositukset. Menu on todella herkullisen kuuloinen, sisältäen mm. Dim Sumia, Taskurapua ja Siikatartaria. Gaijinin lisäksi myös muut BW-Restaurantsin ravintolat ovat mukana Riesling & Spätburgunder -viikoilla. Brondassa vierailee viinintekijä Georg Fogtin Saksan Rheinhessenistä ja ohjelmassa on Winemakers Dinner 17.5. sekä 18.5. Speed Tastingeja kahteen kellonaikaan. Speed Tastingissa maistetaan viinintekijän johdolla neljä eri viiniä kera neljän eri snacksin. Hinta oli todella edullinen, vain 29 €.  Farangissa on Gaijinin tapaan ravintolan kausimaistelumenuille suunniteltu teemaviikkojen mukaiset viinimenut. Boulevard Socialissa puolestaan on tarjolla laseittain vaihtuva valikoima vanhempia vuosikertoja Saksan huipputuottajien rieslingejä.

Gaijinista suuntasimme ravintola Werneriin, joka oli meille molemmille uusi tuttavuus. Paikan hiiligrillistä olimme kuulleet kyllä ja pääsimmekin sen aivan livenä näkemään. Werner oli todella viihtyisän ja kivan oloinen paikka. Tämän vuoden teemaviikoilla Wernerissä keskitytään erityisesti tuottajiin, jotka suhtautuvat itse viinin tekemiseen intohimolla. Teemaviikkojen ajan Wernerin viinilistalta löytyy saksalaisten viinien osasto, jolta löytyy luomuviljeltyjä Rieslingejä ja villihiivalla käyneitä punaviinejä. Wernerin viinit osuivat meidän makuun aivan täydellisesti! Nautimme niin juomista kuin ruuista. Aloitimme maistelun Extra Brut luomukuohuvalla, joka oli valmistettu Rieslingistä, sataprosenttisesti. Tämä kuohuva on valmistettu shampanja-menetelmällä. Wernerissä saa mukavan annoksen tietoa viinintuottajasta. Arvatkaa vaan, lisääkö matkakuumetta...?
Aivan upee viini oli Eva Fricken Wisperwind. Viini oli runsaan hedelmäinen, joka antoi viinille makeutta, vaikka sokeria siinä olikin vain 15-18 grammaa. Wernerin sommelier Jaakko kertoi viineistä ja viinintekijöistä todella mielenkiintoisesti. Häntä oli ilo kuunnella!Ihastuimme myös Julia Bertramin Spätburgunderiin, joka oli kivan kepeä ja maultaan lempeä, muttei lainkaan tylsä. Kevääseen juuri sopiva viini!


Jos osuivat viinimaistiaiset Wernerissä nappiin, niin osuivat myös ruuatkin. Rakastuimme Wernerin perunarieskaan, joka oli aivan taivaallista!


Kaunis parsa-annos sai myös meiltä täydet pisteet!
Halstratut silakkafileet olivat maustettu voimakkaasti ja koko annos rakennettu niin kauniiksi!
Tartar-annoksessa oli raaka-ainetta todella kunnioitettu. Ihanan maukasta oli tämä savustettu naudan marmorifileestä valmistettu tartar, jossa maistui jeera. 


Ravintola Aitossa ollaan vierailtu useamman kerran blogimme alkuvuosina, mutta nyt on vierähtänyt pitkä tovi edellisestä vierailusta. Aiton riimihärkä oli ihan mielettömän maukas annos sisältäen lihan lisäksi vuohenjuustoa ja kapriksia. 


Weingut Winterin Pinot Noir oli riimihärälle aivan täydellinen kombo!


Illan viimeinen ravintola oli Carelia, joka on alusta saakka ollut mukana teemaviikoilla. Carelia on varsin viehättävä ja tunnelmallinen ravintola, jossa viiniosaamista löytyy. 


Carelian Kai Autio kertoi meille todella mielenkiintoisesti Rieslingin suosiosta ja saapumisesta Suomen ravintoloihin. Meillähän omat muistot saksalaisiin viineihin voidaan liittää jonnekin 90-luvun alkuun, jonka jälkeen jäivätkin pitkään pimentoon... 

Careliassa maistoimme kolme erilaista viiniä, joista oikealla oleva oli Kain sanojen mukaan haastavin. Meidän mielestä selkeesti ruokaviini. Me tykkäsimme eniten Moselin alueen Rieslingistä, ja Eva Fricken Verdestä. Maistelimme rieslingien kanssa Carelian maisteluannoksia ja löysimme Kain suositusten mukaan hyvät mätsit. Oli kaikkinensa muuten hauskaa maistella yhden illan aikana monta erilaista tartaria. Sopi meille hyvin, sillä tartar kuuluu meidän molempien suosikkeihin! 


Me olimme ja olemme innoissamme Riesling & Spätburguder -viikoista. Meistä tämä on aivan mahtava tapahtuma juuri näin kevään ja kesän korvalla. Suosittelemme lämpimästi osallistumaan! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti