keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Talvinen Tartto!

Joulukuun ensimmäisen viikonlopun vietimme Tartossa. Matkustimme Tarttoon lentäen, varsin sujuva vaihtari laiva-autoyhdistelmälle. Finnair lentää Tarttoon ja edestakaiset lennot kustansivat noin 100 € / hlö. Lentoaika oli 45 minuuttia. Tartton lentokentältä on lyhyt matka kaupungin keskustaan, noin 10 minuuttia ja taksimatka maksoi  11 €. Tartto on siis näppärien yhteyksien päässä Helsingistä, suosittelen lämpimästi tutustumaan tähän Viron toiseksi suurimpaan kaupunkiin. 

Tartto oli ihanan talvinen ja aivan upeasti valaistu kaupunki. Hotellimme ikkunasta oli hyvät näkymät Tarton hienoon yliopiston päärakennukseen. Yövyimme Tarton vanhassa kaupungissa, tyylikkäässä Antonius -hotellissa, jonka sijainti viikonlopun ohjelmiin nähden oli loistava. Hotellista on tulossa lisää juttua myöhemmin.


Raatihuoneen tori Tartton vanhassa kaupungissa on kaupungin keskuspaikka. Torin ympärillä on runsaasti kahviloita ja ravintoloita, joissa poiketa. Illlalla näkymät Tartton keskustassa olivat hienot ja jouluiset. 

Kaupunkia halkoo noin 100 kilometriä pitkä Emajoki. Joen yli kaupungin toiselta puolelta toiselle pääsee vaikka tätä Kaarisiltaa pitkin. 
Kävelyreissuilla pitkin Tarttoa bongailin patsaita. Suosikkini oli ehdottomasti  nämä suloiset Suutelevat opiskelijat. 


Oscar Wilde ja Eduard WildeIsä ja poika


Viikonloppu Tartossa oli säiden puolesta onnistunut. Sekä lauantai että sunnuntai olivat molemmat kirkkaita talvipäiviä, jolloin oli mukava liikkua ulkosalla. Emajoen varrella tuli juostua viikonlopun pitkä lenkki ja nähtyä Tarton kaupunkia vähän laajemmalti. Tähtveren kaupunginosassa sijaitsee urheilupuisto, jossa jengiä oli jo hiihtämässä. Siellä sijaitsee myös Tarton Laululava. Raatihuoneen takana sijaitseva Toomemägi on hieno paikka. Toomemäellä eli Tuomiovuorella on myös paljon patsaita, vanhan tuomiokirkon rauniot, tenniskeskus, observatorio ja Tarton yliopiston museo. 

Toomemäeltä jatkoimme matkaa Karlovan puutaloalueelle. Siellä pysähdyimme kahville ja lämmittelemään viehättävässä Tassikoogid-kahvilassa

Tartossa etäisyydet ovat pienet, joten muutaman tunnin kävelyreissulla ja pitkällä juoksulenkillä ehti nähdä mukavasti ja saada käsityksen kaupungista. 


Illan hämärtyessä oli mukava poiketa viinibaariin lämpimälle glögille!
Keskustassa oli useampi kauppakeskus, jossa kävimme pikaisesti pyörähtämässä. Harkitsimme käyntiä juuri avattu Spahan, mutta tällä kertaa aikataulut eivät antaneet periksi. Pikainen piipahdus kauneushoitola Babor Beauty Spassa sen sijaan onnistui. Tartossa on myös useita museoita ja mielenkiintoinen AHHAA-tiedekeskus. Tekemistä ja näkemistä siis riittää mukavasti. Jos Tallinna alkaa tuntua liian tutulta, on Tartto oiva vaihtoehto. Viikonlopun aikana rentouduttiin, syötiin ja juotiin tosi hyvin - näistä lisää myöhemmin. 

11 kommenttia:

 1. Ihanan näköistä! Olisi kyllä kivaa vaihtelua Tallinnan-reissuille.

  VastaaPoista
 2. Viehättävän näköistä! Itse olen käynyt Virossa Tallinnan lisäksi vain Narvassa ja sitä en varsinaisesti suosittele :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tartto on viehättävä pieni kaupunki! Virossa olen Tallinnan lisäksi käynyt useasti Saarenmaalla, sitä suosittelen myös.

   Poista
 3. Sympaattisen oloinen kaupunki! Pitääpä laittaa korvan taakse tämä.

  VastaaPoista
 4. Lentäminen alkaa olla niin halpaa ja kätevää, että meitä ei ainakaan laivamatkat enää hirveästi innosta. Joten mielenkiintoisen kuuloinen kohde tämä Tartto!

  VastaaPoista