lauantai 25. kesäkuuta 2016

Illallinen Haikon kartanossa

Lukuvuoden päättymistä ja kesäloman alkua juhlistimme minilomalla Haikon Kartanon kylpylässä. Yövyimme juuri remontoidussa kylpylähotellissa ja nautimme vuorokauden verran kylpylän altaista, saunoista ja Haikon  ihanasta ympäristöstä. Haikko on ihana! Täällä kannattaa piipahtaa vaikka kahvilla, jos pidempään vierailuun aika ei riitä. Helsingistä hurauttaa Haikkoon aika nopeasti ja tänne kannattaa tulla matkankin takaa tai pysähtyä Porvoon reissulla.   


Ihan ehdottomasti halusimme nauttia illallisen Haikon kartanon ravintolassa, joka on minulle lapsuudesta asti tuttu paikka. Viime käynnistä ravintolan puolella tosin on aikaa, joten innolla odotin illan ruokailua. Kartanon ja kartanon ravintolan fiilis on arvokas ja juhlallinen. 
Valkoiset pöytäliinat ja huoliteltu kattaus lisäsivät juhlallista tunnelmaa. Me illastimme kartanon pienemmässä salissa, mutta kävin kurkkaamassa myös varsinaisen juhlasalin fiilistä. Ravintola oli aika lailla täysi, joten pöytävaraus tänne on suositeltava. 


Leipäkori saapui pikimiten  pöytäämme. Pikkuiset näkkärit olivat kivaa pureskeltavaa, mutta tarjolla ollut leipä oli maultaan vaisu. Kovaa voita oli hankala saada varsinkin näkkärien päällä levittymään. 


Alkuun maistoimme  lasit cavaa. Ruokaviinin valinnassa päädyin kuivaan,hedelmäiseen ja hapokkaaseen Alsacen alueen rieslingiin. Viini oli oikea valinta, juuri minun makuun sopiva, ennestäänkin tuttu viini. Tarjoilija tiesi kertoa, että tätä viiniä saa myös AlkostaCaesar-salaatti hiillostetulla lohella (12 €) oli hyvä. Kastike oli makujen puolesta tasapainossa, eikä ottanut salaatissa liian suurta roolia. Alkuruokaannoksenakin  salaatti oli kooltaan varsin reilu.  


Vasikkapastrami, kantarellit ja lehtipersiljamajoneesi (13,50 €) oli upea annos, joka hiveli niin silmää kuin makuaistia. Vasikka oli maukasta ja pehmeää. Tykkäsin kirpakoista kantarelleista ja lempeästä lehtipersiljamajoneesista - kaikkinensa oikein onnistunut kokonaisuus. 
Klassikkoannos; Savustettua Haikon härkää ”since 1966”, yrttivoi- ja pikkelsikastikkeella (32 €) oli maukas. Lihaa annoksessa oli reilusti ja perunoita useampi. Hyvä annos, joka maistui syöjälle. 


Oma pääruokani; Sahramirisotto grillijuustolla ja kesän kasviksilla (22 €) oli onnistunut. Risotto oli juuri oikean kypsyinen ja maku oli tässäkin annoksessa oikein hyvä. Grillijuustoa oli isot palat, joten annos oli täyttävä. Risotto itsessään oli mukavan kepeä ja annoksen kasvikset mukavan rapsakat. Juustoa ja hilloketta (8,50 €) sisälsi yhden reilun palan juustoa, näkkileivän ja viikunahilloa. Annos oli viimeistelty kauniilla kukalla. Tähän annokseen olisin kaivannut jonkin toisen juuston, ihan vain makuelämykseksi. Ravintoloissa on kiva maistella erilaisia juustoja ja löytää uusia suosikkeja. Juustopala oli sen  verran reilu, että tästä riitti kunnon maistiaiset kahdelle.  


Varsinaisena jälkiruokana jaoimme Porvoon pienen suklaatehtaan suklaatrilogian (8,50 €). Ihania suklaakonvehteja olivat kaikki kolme ja tässä sai niitä juustolautaselle kaipaamiani useita, erilaisia makuelämyksiä. 


Loppulasku  kahdelta ruokailijalta kolmella ruokalajilla, alkujuomilla, lasilla valkoviiniä ja teellä kustansi yhteensä 135,60 €. Ruoka Haikossa oli hyvää. Kaikissa annoksissa oli tosi hyvin makua ja annokset kokonaisuuksina olivat onnistuneita. Muutamilla pienillä viilauksilla, kuten leipävalinnoilla tai juustolautasella, olisi kokonaisuus ollut minun makuuni erinomaisen hyvä. Myöhemmin kotona laskua tiiraillessani hieman hämmästytti teekupin hinta, 5,50 €. 

Mieleenpainuvinta illallisessa olivat hyvät maut annoksesta toiseen upean ympäristön lisäksi. Oikeastaan hieman yllätyin, kuinka maukasta ja myöskin täyttävää ruoka oli. Annokset olivat kooltaan reiluja, vaikka kartanon ravintolan ruoka selkeästi fine dining -tyyliä onkin. Aterian jälkeen olimme aika lailla täynnä. Hintalaatusuhden Haikossa oli hyvä.  


Juhlavaan iltaan sopi juhlava, arvokas ja tyylikäs ympäristö. Haikon kartanon ravintola onkin erinomaisen sopiva esimerkiksi merkkipäivien tai muiden juhlien viettämiseen. Kesällä kartanon terassi on kiva paikka vaikka kakkukahvien nauttimiseen. Suosittelen lämpimästi Haikkoa kesäretken kohteeksi.  

Haikon kartano
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti