sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Lakritsiherkkuja & Lakritsifestarit!

Suurena lakritsin ja salmiakin ystävänä olin superfiiliksissä, kun jossain somekanavassa huomasin mainoksen Lakritsi- ja salmiakkifestareista! Ihan mahtavaa, että tälläiset järjestetään! Lakritsi sekä salmiakki ovat molemmat suurta herkkuani. Vielä kun lakritsin yhdistää suklaaseen ollaan hyvän äärellä, ehdottomasti. 



Kesällä tutustuin lakritsijauheeseen, saatuani käsiini jostain purkillisen tätä mainiota herkkua. Ensi kokeiluni lakritsijauheen kanssa kohdistui tähän upeaan Karamelliseen kakkuun, jonka ohjeen löysin Suolaa ja hunajaa -blogista.  Ruokalusikallinen lakritsijauhetta maustoi kakun mukavasti lakritsin makuiseksi. Minun makuuni ihana kakku!





Hopeatoffee oli lapsuuteni suosikki lakritsiherkuista, ihanan tahmainen ja sitkeä toffee, joka juuttui hampaisiin.  Hopeatoffeen terveellisemmän version löysin Virpi Mikkosen Vanelja -sivustolta. Tämä lakritsitoffee on ihana. Lakun ja toffeen ystävät; suosittelen kokeilemaan. Olen tehnyt tätä lakutoffeeta useasti. Useimmiten noudatan aika orjallisesti reseptiä, mutta välillä olen säveltänyt riippuen siitä, mitä aineksia kaapista on löytynyt. Kaikki versiot toimii. 


Virpi Mikkosen upeasta Kiitos Hyvää -kirjasta ei tätä hopeatoffeen ohjetta löydy, mutta muita lakritsiherkkuja kyllä. Kirjan herkulliset ohjeet ovat herkkuja ilman sokeria ja gluteiinia ja ovat toinen toistaan herkullisempia. Terveellisempien herkkujen ystäville suosittelen tätä kaunista kirjaa lämpimästi! 


Viimeaikaisissa lakuleivonnaisissa olen kokeillut tätä Hauptin Lakritsijauhetta, joka on aivan ihanassa purkissa. Tätä kaunista purkkia ei kyllä heitetä pois. 


Hauptin lakritsijauhe sopii hyvin leipomiseen ja ruuanlaittoon. Itse tykkään  sen mausta ja jauhe on minun leipomuksiin sopinut erinomaisesti. Hauptin lakritsijauhetta innostuin kokeilemaan vielä yhdessä makeassa herkussa, johon sain inspiraation Ludu-ravintolan upeasta jälkiruuasta, maitosuklaa-pannacotasta. Elämäni ensimmäisen maitosuklaapannacotan päätin maustaa vienosti Lakritsijauheella - onhan suklaa ja lakritsin yhdistelmä ihan paras!


Lakritsainen maitosuklaa-pannacotta 

2 dl kermaa 
loraus maitoa
150 g maitosuklaata 
2 liivatelehteä 
2 tl kookossokeria 
3 tl lakritsijauhetta

Laitoin liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Paloittelin suklaan ja laitoin pienehköön kattilaan suklaan, kerman ja lorauksen maitoa. Sekoittelin seosta aika miedolla lämmöllä, kunnes suklaat olivat sulaneet. Lisäsin pari teelusikkaa kookossokeria. Seoksen maustoin noin kolmella teelusikalla lakritisijauhetta. Kannattaa maistella, mikä on omaan makuun sopiva lakritsin määrä. Sitten otin kattilan pois liedeltä, puristin liivatelehdistä vedet ja sekoitin ne kermasuklaaseoksen joukkoon tasaiseksi. Annostelin seoksen laseihin, annoin jäähtyä hieman ja sitten nostin lasit jääkaappiin hyytymään. 






Kuten ainesosista voi päätellen, tämä pannacotta oli erittäin tuhti ja makea. Todella hyvä jälkkäri siis! Ensi kerralla voisin kyllä kokeilla jugurttista pannacottaa, jolloin lopputulos olisi hieman kevyempi ja raikkaampi ;). Tätäkin ohjetta voi säätää vähentämällä kerman määrää ja korvaamalla sen maidolla tai vähentämällä maitosuklaan määrää. 

Enää ei tarvitse montaa päivää odottaa Lakritsi- ja salmiakkifestivaaleja! Festarit järjestetään siis 14.11.-15.11.2015 Helsingissä Wanhassa Satamassa. Festareilta löytyy kaikkea kivaa, kuten ihan mahtava Fazerin ja Winestaten Lakritsi- ja viinitasting. Tästä näet messujen näytteilleasettajat, joita on komea joukko. Itse odotan eniten Islannin lakritsisuklaata, johon muutaman vuoden takaisella Islannin reissulla ihastuin. Nähdään festareilla!





#lakritsijauhe saatu blogin kautta



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti