torstai 12. kesäkuuta 2014

Lusikka - maukasta ruokaa rennosti!

Melkein jo lomalla -fiilis oli hyvä syy lähteä ensivierailulle Lusikkaan. Lusikasta olin etukäteen kuullut kehuja varsin kriittisiltäkin ravintolaruokailijoilta - odotukset olivat sen mukaiset. 

Poikkesin paikan päällä tekemässä pöytävarauksen ja silloin ihastuin Lusikan pelkistettyyn, mutta viihtyisään sisustukseen. Pienen paikan värit ovat selkeät ja tyyli on mukavan suoraviivainen. 

Lusikan menu on erittäin selkeä ja yksinkertainen. Kaikki alkuruuat maksavat 12 €, pääruuat 19 € ja jälkiruuat 9 €. Jokaista on tarjolla kolmea eri vaihtoehtoa.  Vapaavalintainen Menu á la carte sisältää kolme vapaasti valittavaa ruokalajia 36 € hintaan. Tasting menu 49 € on vähintään kuuden ruokalajin maistelumenu kauden maukkaimmista raaka-aineista. Ruokalista elää raaka-aineiden ja sesongin mukaan ja viimeisin menu on saatavilla ravintolasta. 

Ruokavalintoja pohtiessamme nautimme alkuun tujakat Americanot, jotka yllättivät hyvällä maulla. Drinkin raaka-aineet, campari ja vermutti, eivät ole suosikkijuomiani, mutta Lusikan versio maistui. Maku vaan parani juoman huvetessa.....

   

Tähän iltaan meille sopivimmalta setiltä tuntui kolmen ruokalajin vapaavalintainen menu ja niiden kera puolikkaat viinipaketit, jotka olivat varsin kohtuullisesti hinnoiteltu. Kokonainen viinipaketti maksaa 24 € ja puolikas 12 €. 

Oma äyriäissalaatti oli raikas annos. Katkarapuja ja simpukoita oli salaatissa ilahduttavan paljon ja annoksen eri maut olivat hyvin tasapainossa keskenään. Majoneesia oli mukavasti annosteltu selkeästi salaatin joukkoon, jolloin sen määrää oli mahdollista itse säädellä. Lautasen reunalla ollut mausteseos oli älyttömän hyvää. 


Ankka-annos eli ankkarillette, briossia ja portviinikompotti, sai syöjältään kovasti kehuja. Minua viehätti annoksen ulkoasu ja kovin kaunis lautanen  -  ankkakin oli yllättävän hyvää. 



Äyriäisten kanssa nautittiin ranskalaista hapokasta ja hedelmäistä valkoviiniä ja ankan kanssa portugalilaista punaviiniä.  


Illallisen paras veto oli minun mielestäni loistava risotto. Risotto on yksi lempiruuistani, jota usein itsekin kotona valmistan. Lusikan Tomaatti-risotto mozzarellan kera oli uusi makuelämys ja tästä tykkäsin hulluna. Risoton koostumus ja kypsyys oli minun makuun juuri sopiva ja tomaatin ja juuston ystävälle tämä oli aivan ykkösannos. 



Tykkäsin myös risoton kanssa tarjotusta Alsacen alueen valkoviinistä. Yllättäen kyseessä oli kuiva, hedelmäinen ja hapokas valkoviini.  



Possunkylki maistui ruokakamulleni. Alkuperäinen lisuke, papucassoulet ei niin sytyttänyt ja sen saikin sujuvasti vaihdettua kevätkasviksiin, jotka olivat oikein maukkaita.  




Possun kanssa maistui keskitäyteläinen, chileläinen punaviini. Aivan passeli viini possun kera nautittuna. 



Juustolautasella oli kolmea eri juustoa, aivan loistavaa vadelmahilloa ja näkkileipä, jota olisi voinut olla toinenkin pala. Hyvät ja selkeät juustot, joista tosin ihanan kirpakka hillo jäi vahvimmin mieliin. 


Juustojen kanssa tarjoiltiin juomaksi orgaanista portviiniä. Syksyn Portugalin matkaa vaan odotellessa. Tuhti ja maukas viini juustojen kera toimi. 



Ainoa lievä pettymys illallisen aikana oli jälkiruoka. Suklaakakusta odotin enemmän kuin muutamaa palaa tosi maukasta suklaata. Makean nälkä ei tästä siis täysin lähtenyt. Jälkiruoka oli kovin kaunis ja maukas. Marinoidut mansikat olivat erityisen hyviä ja sopivat hyvin tuhdin suklaakakun kanssa. 



Suklaakakun kanssa maistoimme tätä konjakkipohjaista väkevöityä viiniä Pineau des Chanteresia, joka kuulemma syntyi 1500-luvulla vahingossa. Mielenkiintoinen uusi tuttavuus oli tämä juoma, vaikkei täysin makuhermoihimme iskenyt. Ravintolaillallisissa yksi tärkeä osa on päästä nauttimaan uusia juomia, jotka on mietitty kuhunkin ruokaan sopivaksi. Eräästä ravintolaillallisesta onkin lähtöisin suuri rakkautemme huippuun jälkkäriviiniin Moscato d'Astiin, jolle ei vielä ole löytynyt voittajaa - kovia kilpailijoita kylläkin! 



Loppulasku kahdelta ruokailijalta oli kovin kiva maksaa. 


Illallinen Lusikassa oli odotusten mukainen. Hintataso laatuun nähden oli mielestäni varsin edullinen. Ruoka oli hyvää ja valmistettu huolella, laadukkaista raaka-aineista. Heti alkuun (alkudrinksun lisäksi;) miellytti Lusikan lista, nauttimamme vapaavalintainen kolmen ruokalajin menu oli minun mieleen, myös ylipäätän Lusikan selkeä hinnoittelu miellytti. 

Palvelu Lusikassa toimi erittäin hyvin. Ruuista ja juomista kerrottiin mukavasti ja henkilökunta toimi ystävällisesti ja ripeästi. Ruuat ja juomat tulivat sellaisessa tahdissa, että jossain välissä olisi voinut olla vaikka vähän pidempikin tauko. Mutta mielummin näin päin. 

Taas kerran totesin, sekä illallisen aikana että sen jälkeen, että puolikas viinipaketti on minulle juuri oikea määrä ruokajuomaa. Varsinkin silloin, kun nauttii tujakan alkujuoman. Viinin määrä ruokalajia kohden oli just sopiva ja hinnoittelu asiakasystävällistä. 

Tämän kokemuksen jälkeen menisin Lusikkaan toistekin. Illallinen Lusikassa oli kaikin puolin hyvä kokonaisuus, jota voin ilolla suositella! Ravintolan esittely: Maukasta ruokaa rennosti  todella piti paikkansa. Lusikka

Lapinlahdenkatu 9





2 kommenttia:

  1. Tätä ravintolaa mekin olemme katsoneet sillä silmällä jo talvesta asti, nyt pitää vielä odottaa elokuulle, että ehdimme sinne. Oli kiva lukea kokemuksestanne, se vain nostaa odotuksiamme!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lusikka oli kaikin puolin suositeltava mesta. Hyvää ruokaa ja juomaa edullisesti :).

      Poista