lauantai 22. lokakuuta 2011

Ravintola Lasipalatsi 17.10.2011; Poroviikot

                                                

Ravintola Lasipalatsi oli kutsunut meidät maistelemaan Poroviikkojen antimia ja saavuimme paikalle hyvillä mielin, koska viimeksi kalaviikkojen pidoissa viihdyimme kerrassaan hyvin ja saimme mahat täyteen ihania herkkuja.

Poromies Hannu Lahtela kertoi meille aluksi porojen ihmeellisestä maailmasta. Sallan villiporo toimittaa poron lihaa pääkaupunkiseuden ravintoloista ainakin Nokkaan, Savoyhin ja Ravintola Lasipalatsiin. Poronliha on haluttua ja kaikille halukkaille sitä ei riitä. Suomessa on 56 paliskuntaa (poronhoitoaluetta) ja EU säätelee porojen määrää. Sallan Villiporo teurastaa 1600 poroa vuosittain, joista 80% on vasoja juuri tämän säätelyn vuoksi. Karhut (pääosin venäläiset) syövät yli 1000 poroa vuodessa.

Sallan Villiporot elävät vapaina luonnossa ja niitä ei ruokita. Porot kulkevat luonnossa tuulen suuntaan ja ne etsitään helikopterilla. 5% poroista joutuu hukkaan.   Porot käsitellään yksitellen ja lajitellaan koon mukaan. Yhdestä porosta saa 30 eri tuotetta. Kaikki käytetään luut mukaan luettuna, niistä saa hyvää lientä. Oli siinä kyllä paljon muutakin, mutta nämä faktat jäivät mieleen. Ai niin saunominen oli jotenkin olennaista kaikessa poroihin liittyvässä ;-).


Poromies Hannu Lahtela
Alkuun maistelimme Chileläisiä punaviinejä. Cristian Goich oli Chilestä asti tullut kertomaan meille Viña Tabalin viineistä. Suurin osa Chilen viinitiloista sijaitsee Santiagon eteläpuolella, mutta Tabali sijaitsee Santiagosta pohjoiseen. Ilmasto on täällä raikas ja maaperässä on paljon kalkkia ja muita mineraaleja. Viime aikojen maanjäristyksissä tuhoutui 12% Chilen viinitilojen viineistä, joka tarkoittaa noin 125 miljoonaa litraa.
Hurjaa :-(

Cristian Goich S., Export Manager,  
Viña Tabali


Maistelimme neljää erilaista punaviiniä, yhtä valkoviiniä sekä yhtä jälkiruokaviiniä.
Tabali Reserva Especial Pinot Noir 2009 oli kevyt ja marjaisa viini, parhaiten sopinee kalan, esimerkiksi lohen kumppaniksi. Tabali Reserva Carmenere 2009,  Tabali Reserva Especial Red Blend 2008,Tabali Reserva Syrah 2009  olivat puolestaan täyteläisiä punaviinejä, jotka sopivat hyvin lihan ja tietysti poron seuraksi. Viimeksi mainittu oli erityisesti Mirkan mieleen ;-). 


Valkoviini oli Tabali Sauvignon Blanck 2010, joka yllätti positiivisesti! Tämä kuiva ja hapokas sekä kevyt ja mieto valkoviini sopii erittäin hyvin raa'an kalan, mädin tai gaaravatun kalan kanssa. Hieno löytö!

Jälkiruokaviineistä maistelimme Tabali Reserva Late Harvest 2005 viiniä, joka oli taivaallinen, ah ja voih!

Petri Simonen, 
Ravintola Lasipalatsin keittiöpäällikkö


Sitten ruokien pariin. Alkupalat oli koottu Lasipalatsin alkuruuista, wau mitä ruokia! Kaunista ja niin hyvää. Meidän suosikkejamme olivat porotartar, porokukkonen ja porocarpaccio. Mieleen jäi erityisesti porocarpaccion hyvänmakuinen juusto, vahva ja pehmeä Wanha Wilho -vuohenjuusto. 


Alkuruokalajitelma


Porocarpaccio 
ja Wanha Wilho -vuohenjuustoa
Ruistaikinoitua poroa 
ja porotartaria
Pielisen muikunmätiä
Porokeittoa ja poronpotkarilletteä
Pääruuista valkkasimme listalta poron sisäfilettä ja ulkofilettä. Sisäfile tarjoiltiin poro-wallenbergin ja juurespyreen kanssa. Lautaselta löytyi myös muutama herne ja puolukoita. Selkeä ja simppeli annos. Sisäfile oli käsittämättömän mureaa ja suussa sulavaa, ihan kympin annos. Myös ulkofilee oli mureaa ja kastike oli ihanan kermaista ja pippurista, nam!
Poron sisäfileetä ja poro -wallenberg
Pippuripihvi poron ulkofileestä
Jälkiruuista Pauliina valitsi Karpalo-vaniljatartaletin ja kinuskimoussea ja Mirka valitsi tapojensa orjana Mokka créme brúléen lämpimän pistaasipähkinä-brownien kera. Créme brúlée oli loistava (kuorikin oli tarpeeksi paahdettu ja sopivan rapea ;-), mutta brownie oli ihan turha lisä annoksessa. Hyviä olivat molemmat!

Karpalo-vaniljatartaletti ja kinuskimoussea
Mokka créme brúléen lämpimän 
pistaasipähkinä-brownien kera

Ravintola Lasipalatsi ei päässyt enää yllättämään meitä, koska osasimme jo odottaa loistavaa ruokaa laadukkaista raaka-aineista taidolla valmistettuna. Eikä Ravintola Lasipalatsi pettänyt meitä tälläkään kertaa. Ravintola Lasipalatsi tarjoaa perinteikästä ruokaa, jossa ei ole turhaa kikkailua, vaan raaka-aineita on kunnioitettu. Lisäksi ruokien raaka-aineet ovat huolella mietittyjä. Ja mikä parasta; kotimaisuus näkyy ruokalistalla kautta linjan! Ja tietysti 30 -luvun funkkismiljöö kruunaa illan. Ravintola Lasipalatsi

Hienoa Ravintola Lasipalatsi!


Tässä muidenkin bloggareiden juttuja Ravintola Lasipalatsin poroviikkojen antimista:

Sillä sipuli; Lahtelan-hannun-poroa-lasipalatsissa
Kulinaarimuruja; Hannun-poro-on-parasta
Avaruusasema;Poroviikoilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti