sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Kuohuviinitasting by Master of Wine Tuomas MeriluotoViini- ja ruokamessujen parasta antia ovat minusta erilaiset tastingit. Viime vuonna osallistuimme upeaan Saksan jokilaaksojen viinit -tastingiin, josta sain monta kivaa uutta viinivinkkiä ja paljon tietoa saksalaisista viineistä. Tänä vuonna aikatauluumme sopi hyvin Tuomas Meriluodon kuohuviinitasting. Mikäs olisi hei parempi aloitus viikonlopulle kuin kuohuviinitasting? Suosittelen kokeilemaan vaikka kaveriporukalla ihan omaa kuoharitastingia. 

Tasting oli tosi hauskasti rakennettu ja koottu eri maiden kuohuviineistä sisältäen yhden rosekuohuviinin ja kirsikkana kakun päällä samppanjan! Tuomas veti tastingin tosi rennosti, mutta erittäin asiantuntevasti. Häntä oli ilo kuunnella!

Kuva Winestate

Aloitimme tastingin rutikuivalla cavalla. Espanjalainen cava on perinteisellä menetelmällä tehty kuohuviini. 99 prosenttia cavasta valmistetaan Katalonian alueella. Luomuviljelty Mirgin Reserva Cava Brut Nature (15,50 €) tulee Alta Alellan viinitilalta, joka sijaitsee vain 10 kilometrin päässä Barcelonasta. Viini valmistetaan siis perinteisellä tavala ja toinen käyminen tapahtuu pullossa 15 kuukauden ajan. Jäännössokeria tässä kuoharissa on vain 2 gr / l. Yllätyin, kuinka raikas tämä cava oli. Maku oli todella puhdas ja siksi Tuomas suositteli viiniä esimerkiksi sushin kanssa ja toki tämä vegaaninen luomuviini on erinomainen vaihtoehto myös aperitiivina. 


Kuva Winestate
Tastingin toinen kuohuviini tuli Chilestä. Torres Estelado Organic Extra Brut (14,35 €) on valmistettu minulle aivan uudesta Pais-rypäleestä, jonka historia oln mielenkiintoinen. Pais-lajike lähti uuteen nousuun 2000-luvun alussa Chilen valtion aloitteesta ja nyt rypäleen arvo on yli 40-kertaistunut. Pais on punainen rypäle, mutta kuohuviiniä valmistettaessa rypäle puristetaan niin nopeasti, että siitä saadaan valkoinen mehu. Ensimmäinen käyminen tapahtuu terästankeissa ja toinen käyminen pulloissa. Tuoksu on hedelmäinen ja tässä oli selvästi enemmän makua. Sokeria viinissä on 6 gr / l eli kolminkertaisesti verrattuna ekaan kuohuviiniin. Minä tykkäsin tästä chileläisestä kuohuviinistä kovasti ja oli minun suosikki. Alkon muistilistalle ehdottomasti. 
Seuraavaksi matkustimme Ranskaan ja pääsimme maistelemaan Cremantia eli ranskalaista, perinteisellä menetelmällä valmistettu kuohuviiniä. Tämä punaiseen pulloon Code Rouge Brut Éternel blanc de blancs  tulee Etelä-Ranskasta Limouxin alueelta. Maku oli ihana ja tuhti. Tuomaksen suositus tälle kuoharille oli ruoka ja hän mainitsi esimerkkinä sienikeiton, jonka kaveriksi tämä juoma sopisi. Minä ihastuin kermaiseen jälkimakuun. Oli aivan ihana. Tätä viiniä ei Alkosta löydy, mutta suosittelen ehdottomasti maistamaan muita Cremanteja. Me ihastuimme Cremanteihin Alsacen reissulla. Nousi ehdottomasti lempijuomiemme kastiin. Kuva Winestate

Prosecco on pitkään ollut yksi lempijuomistani. Tykkään proseccon hedelmäisyydestä ja raikkaudesta ja juoman helppoudesta Prosecco on maailmanlaajuisesti suosittu ja on Suomessakin nostanut kovasti suosiotaan. Tämä Jeio Organic prosecco (14,98€) oli todella kiva! Maku oli kuiva, raikas ja hapokas. Luomuviini tulee Bisolin tilalta, joka on laadukkaastaan Proseccostaan kuuluisa. Tämän proseccon valmistukseen käytettävät rypäleet kerätään käsin ja vaikoidusti tilan tarhoilta. Prosecco, jota todellakin kannattaa maistaa!Tastingin Rosekuohuviini tulee Lindauerin viinitalosta Uudesta-Seelannista. Tämä viini valmistetaan tankkikäymismenetelmällä eli viini jätetään tankkiin hiivasakan kanssa. Tässä kuohuviinissä oli tastingin viineistä eniten paahteisuutta. Oiskohan se tuo runsas paahteisuus, joka ei niin mun makuun iske. Jäännössokeria on 12 g / l ja sokerin mukaan mitoiltetuna asettuu siihen kuivan ja puolikuivan rajamaille. Vuoden 2015 -viinit kilpailussa viini sai pronssimitalin ja on omassa hintaluokassaan Ilkka Sirenin mukaan häkellyttävän hyvä. 
Kuva Winestate

Tastingin kruunasi todella kivan makuinen samppanja, jota maistoimme aivan viimeisenä. Tämä Henriotin tilalta tuleva  Blanc des blanc -samppanja oli raikas ja hedelmäinen. Henriotin tila on Champagen alueen vanhin yhtäjaksoisesti saman perheen omistuksessa ollut perheyritys, nyt jo kahdeksannessa polvessa. Non vintage -merkintä samppanjassa tarkoittaa, että kyseessä on standardituote, jonka laatu pyritään pitämään vuodesta toiseen samalla tasolla - aina näissä tastingeissa oppii uutta! Sokeria tässä samppanjassa on 8 g / l. Samppanja sopii hyvin aperitiiviksi, mutta on parhaimmillaan ruuan kanssa. Ruokasuosituksia on muun muassa meren herkut, vaalea liha ja sienet. 

Kuohuviinitasting oli hauska makumatka ympäri maailmaa. Oli kiva kuulla paljon  kaikenlaista uutta ja ensi kertaa näin peräjälkeen maistaa cavaa, proseccoa, cremantia ja muita eri maiden kuohuviinejä. Tälläinen tasting olisi hauska järjestää ihan omin voimin kaveriporukalla! Jokainen voisi tuoda tastingiin vaikka oman lempparikuoharin tai tehtäväkseen etsiä jonkun maan laadukkaan, hyvän hintalaatusuhteen omaavan kuohuviinin - ja sitten vaan maistelemaan. Tastingin kruunasi esitys ja seikkaperäinen ohjaus kuohuviinipullon avaamiseen veitsellä. Olipa ihanaa nähdä tämä ensi kertaa livenä! Klikkaa instaamme ja katso, kuinka tyylikkäästi kuoharipullo aukeaa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti