maanantai 13. marraskuuta 2017

Mahtava viinitasting: Saksan jokilaaksojen viinit!

Tämän vuoden viini- ja ruokamessujen parasta antia oli mahtava viinitasting Saksan jokilaaksojen viineistä. Viime kesänä teimme ihanan reissun Alsacen kuvankauniisiin viinikyliin ja tutustuimme pitkään ja hartaasti alsacelaisiin viineihin. Reissun ihanin päivä vietettiin Eguisheimin kylässä, jossa tutustuimme mm. Zinckin viinitilaan ja kävimme lukemattomissa viinitaloissa. Eguisheim on meistä ihan must paikka Alsaceen matkuvastalle viinin ystävälle. Toisena matkahaaveena minulla on jo pidempään ollut Moselin alue. Tänne olisi ihana lähteä pyöräilemään ja tutustumaan Moselin alueen viineihin. 

Ajattelin lievittää matkakuumetta osallistumalla viini- ja ruokamessujen Saksan jokilaaksojen viinien tastingiin. Mitäs veikkaatte, lievenikö matkakuume...? Ei lieventynyt, päinvastoin! Antti Uusitalon pitämä luento ja tasting Saksan jokilaaksojen viineistä oli erinomaisen hyvä. Saimme kuulla napakan tietopaketin Saksan jokilaaksojen viineistä, tyypillisistä rypäleistä ja näimme kuvia upeista maisemista! Aivan mielettömän näköisiä paikkoja! Jos eteesi sattuu ja tarjoutuu mahdollisuus osallistua Antin pitämään tastingiin, suosittelen ehdottomasti osallistumaan. Viineistä innostuneelle suosittelen vierailua ravintola Vinkkeliin, jonka viineistä Antti vastaa.  

Tastingissa maistoimme kuusi erilaista viiniä, joista muutamasta omasta suosikista kerron tarkemmin. Kas kummaa, omat viinisuosikit olivatkin peräisin juuri Moselista. Taitaa olla mulle niin sopiva matkakohde! Maistelun aloitimme kuplivalla, jatkoimme valkoviineillä, maistoimme yhden punaviinin ja ihan lopuksi makeahkon rieslingin. Aika kiva lauantain alkuillan kattaus? Kannattaa muuten tsekata Saksan viinitiedotuksen sivut. Tastingissa saimme erinomaisen Saksan viinitiedotuksen esitteen saksalaisista viineistä.  



Saksahan tunnetaan valkoviineistä, mutta punaviinien tuotanto kasvaa koko ajan. Tämän verran itsekin tiesin ennen tastingia, mutta luennon aikana opin kaikenlaista uutta. Kuten, että Saksa on maailman kahdeksanneksi suurin viinintuottajamaa ja suurin osa maan viinialueista sijaitsee jokilaaksoissa. Alkon valikoimista Antin koonnin mukaan saksalaisia valkoviinejä on 172 kappaletta, punaviinejä 16 kappaletta. Mielenkiintoista on, että Saksa on maailman kärkimaita kuohuviinien nauttijoina ja meiltä Alkostakin saksalaisia kuplivia löytyy 24 erilaista.  

Tastingissa maistoimme alkuun erittäin kuivaa, hapokasta, hedelmäistä ja sitruksista Barth Riesling-kuohuviiniä. Hintaa tällä kuohuviinillä on 19,98 €. Minun makuuni Barth Riesling oli aivan kiva kuohari, mutta aavistuksen liian kuiva. Barth Rieslingissä miellytti pehmeät kuplat ja hedelmäinen maku. Juoma toimii hyvin tietenkin aperitiivina, pikkusuolaisten ja vaikka blinien kera. 


Kuva löytyi täältä
Maistelun viineistä omaksi suosikiksi nousi aivan uusi tuttavuus! Ihastuin tähän Moselin alueen Carl Loewen Quant Riesling 2016 -viiniin. Viinitalon tarhojen vuonna 1896 istutetut riesling-köynnökset kuuluvat maailman vanhimpiin. Carl  Loewenilla on pitkä historia aina vuodesta 1803 lähtien. Perheomisteinen tila keskittyy ainoastaan riesling-viinien tuotantoon ja heidän mukaansa Moselin riesling on parhaimmillaan kepeä, mutta täynnä luonnetta.  

Täytyy sanoa, että taisi olla rakkautta ensisiemauksella meidän välillä! Viini on hedelmäinen, erittäin hapokas ja puolikuiva - kaikin puolin siis täydellinen minun makuuni! Juoma oli todella raikas ja tasapainoinen. Hintakin on varsin kohtuullinen eli 13,35 €. Ruokasuosituksena tälle Viinitien maahantuomalle Carl Loewen Quant Rieslingille on kala- ja äyriäisruuat ja se toimii hyvin mausteisten ruokalajien kanssa. Minusta tämä on myös oiva seurusteluviini. 
Aivan mahtava viinibongaus tässä tastingissa oli Dr. Hermann Erdener Treppchen Riesling Kabinett 2015, joka on Dr. Hermannin viinitilan tuotantoa Moselista. Viini on loistava yleisviini juustoille. Juuri hetki sitten pohdimme juustoille sopivia valkoviinejä ja tässä on yksi hyvä vaihtoehto. Tämä viini oli ihanan makeahko, joka minulle toimisi ihan yksinkin jälkiruokaviininä. Riesling on erittäin hapokas rypälelajike, joten se sopii erinomaisen hyvin makeiden viinien valmistukseen. Vaikka viinit ovat makeita, niiden raikas hapokkuus tekee kokonaisuudesta tasapainoisen. Antin juustosuositukset tälle viinille olivat miedot juustot ja sinihomejuustot - meillä ainakin menee tämä viini pian kokeiluun juustojen kera!


Kuva löytyi täältä
Viini- ja ruokamessujen tasting ja luento oli tosi kattava ja mielenkiintoinen. Kiitos Antti Uusitalolle! Mosel, raikkaat rieslingit ja fillarointi alkavat yhä vahvemmin kiiltelemään reissusuunnitelmissa! Seuraava kiinnostava tasting voisi ollakin viinien ja juustojen yhdistelmä. Vinkkaa, jos sellaisen bongaat!

Kokonaisuudessaan iltapäivän viinikattaus oli seuraava: 

Barth Riesling Brut

Carl Loewen Quant Riesling 2016

Anselmann Weißburgunder Trocken 2016

Dreissigacker Bechtheimer Silvaner 2013

Benedikt Baltes Buntsandstein Spätburgunder 2015

Dr.Hermann Erdener Treppchen Riesling Kabinett 2015




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti