lauantai 13. elokuuta 2016

Taivaallinen Rocky Road & pari lounasvinkkiä Punavuoreen!

Kolme duunipäivää Punavuoressa aloittivat heinäkuun mukavasti. On ihanaa pohtia yhdessä työkamun kanssa mahdollisia  lounas- ja kahvipaikkoja. Työpäivä tuntuu aivan juhlalta, kun on tiedossa lounaan nauttiminen jossain kivassa ravintolassa ja kenties vielä iltapäiväkahvit. Joskus päivät (ja elämä) on niin kiireistä, ettei välttämättä ehdi ihan hulluna perehtymään alueen lounastarjontaan, ja myöskin monissa paikoissa lounaat olivat heinäkuun tauolla. Sen vuoksi luotimme tuttuihin, hyviksi havaittuihin paikkoihin.

Il Birrificiossa kävimme lounaalla kesäkuussa (lue tästä) ja nyt uudestaan heinäkuussa. Söimme lounaaksi ihan superhyvät pastat! Birrin lounaspasta, kauniilta lautaselta tarjottuna, sisälsi pekonia, kesäkurpitsaa, pestoa, kapriksia ja pinaattia. Pasta maistui todella hyvälle. Maut olivat hyvin sopusoinnussa keskenään, tätä pitää tehdä kotonakin. 



Il Birrificion focaccia on minun makuuni ja sitä on kiva nauttia lounasannosta odotellessa. Birrissä on mukava tunnelma ja lounas toimii. Parasta on ollut maukas safka ja kiva palvelu. Paikka on viihtyisä ja täällä olisi kiva joskus istua pidempäänkin. Birriin en ole vielä(kään) ehtinyt iltasella syömään, mutta menossa olen. Vahva suositus lounaan osalta. 



Restaurant Pennyn sijainti on lounaspaikkana ollut meille loistava. Pari askelta duunipaikalta ja ollaan jo Pennyssä. Penny on lounasaikaan ollut suosittu, mutta ollaan molemmilla käyntikerroilla saatu piskuisesta ravintolasta pöytä kahdelle. Ekalla käyntikerralla söimme lohta, kvinoaa ja erinomaisen maukasta fenkolisalaattia. Toisella kerralla lounaalla oli tarjolla vasikanposkea, gnoccheja ja salaattia. 



Pennystä saa lounasannoksen seuraksi Teemun ja Markuksen sämpylän eurolla (reilulla voilla) ja lounaalle sopivat annokset olutta tai viintä. Pennyn lounaan hinta on eri hyvä. Paikan päällä syötynä lounas maksaa 10 €, mukaan otettuna lounas on vielä hieman edullisempi.  



Ehkä eniten tältä käynniltä odotin Pennyn lounasjälkkäriä; Rocky Roadia, joka oli ja ON todella hyvää. Rocky Roadia tein Pennyn kokemuksen innoittamana tällä Tomi Björckin ohjeella, joka oli aivan mainio. Se ei mielestäni ollut kuitenkaan i h a n niin hyvää kuin Pennyn Rocky Road, joten pyysin ja sain (!) Pennystä Pialta heidän Rocky Roadin ohjeen ja tässä ohje teillekin!   

ROCKY ROAD A LA RESTAURANT PENNY

1 iso uunivuoka
700g suklaata (tumma ja / tai maitosuklaa)
400g suolapähkinöitä
150g vaahtokarkkeja

Pennyn Rocky Roadissa suklaa temperoidaan eli lämpökäsitellään. Temperointia en ollut aiemmin tehnyt, mutta lämpömittarin avulla ei tuntunut hankalalle. Liekö ollut sitten ensikertalaisen tuuria, että onnistui kertaheitolla hyvin...? Suklaan voi temperoida mikrossa tai vesihauteessa ja  eri suklaille on omat temperointiasteet. Tutustu temperointiin huolella, ennen kuin aloitat Rocky Roadin valmistamisen. Hyvät ohjeet ovat luettavissa Maku-lehden sivuilla tai Soppa365.fi -sivuilla. Perehtyminen asiaan varmistaa onnistuneen lopputuloksen! 

Tee näin: 

1. Lämmitä suklaa 45-50 asteiseksi riippuen siitä, mitä suklaata käytät. Katso TÄSTÄ suklaan vaatimat temperointilämpötilat. 
Minä paloittelin Fazerin sinistä kattilaan 700 g. Lämmittelin suklaata miedolla lämmöllä ja näin ensikertalaisena mittailin lämpömittarilla suklaan lämpötilaa tiheään tahtiin. Lämmitin suklaan 45 asteiseksi, koska käytin maitosuklaata. Valitsin suklaaksi Fazerin sinisen, sillä halusin Rocky Roadista ihanan makeaa ja maitosuklaista Fazerin sininen on lempparini. Seuraavaksi kokeilen ihan vaihtelun vuoksi tummaa suklaata. 

2. Jäähdytä suklaa 27-28 asteiseksi.

Nosta astia, jossa olet suklaan sulattanut, isompaan kulhoon, jossa on jääkylmää vettä tai vaikka jääpaloja ja jäähdytä sulanut suklaa laadusta riippuen ohjeen mukaiseen lämpötilaan. Tässäkin kohtaa mittailin sulan suklaan lämpötilaa ahkerasti. 

3. Lämmitä suklaa uudelleen 30 asteiseksi (maitosuklaa). Jos käytät tummaa suklaata, lämmitä se 31-32 asteiseksi. Ja taas oli lämpömittari ahkerassa käytössä.

4. Lisää pähkinät ja vaahtokarkit 30 asteiseen suklaaseen,  sekoita ja kaada vuokaan. 

Tämä oli helppo homma. Suklaan sekaan kaadoin ison (400 g) kasan suolapähkinöitä ja erivärisiä minivaahtokarkkeja (150 g) ja sekoitin kunnolla. 


Sitten kaadoin koko hässäkän leivinpaperilla vuorattuun isoon uunivuokaan ja tasoittelin pinnan. 



Tämän jälkeen annoin Rocky Roadin jähmettyä rauhassa. 

5. Leikkaa jähmettynyt suklaa mieleisen kokoiseksi paloiksi ja paketoi vaikka voipaperiin. 




Pia vinkkasi, että pähkinöillä ja karkeilla vain mielikuvitus on rajana. Elämäni ihka ekaan Rocky Roadiin käytin paahdettuja cashewpähkinöitä ja kuivattuja karpaloita, nekin toimivat tosi hyvin. Mahdollisuuksia on siis vaikka kuinka! Itse tykkäsin suolapähkinöistä makean suklaan kanssa todella paljon, suosittelen kokeilemaan.  


Pian ohjeiden mukaan tärkeintä on suklaan oikeanlainen temperointi, eli lämmitys ja jäähdytys, jotta valmis tuote säilyy. Lämpömittarin kanssa suklaan temperointi onnistui.  Rocky Roadit säilyvät huoneenlämmössä (18-20 astetta). 


Nämä ovat kyllä niin hyviä, että säilyvyyden kanssa voi muutoin tulla pulmia ;). Rocky Road on niin ihanan makea ja aika tuhti herkku, että siitä riittää pienempikin pala makean nälkään. Rocky Roadista tuli kertaheitolla meidän suosikki. Kaunis kiitos Restaurant Pennyyn reseptistä! 


psst. Mikä on sun lempijälkiruoka? Meillä löytyy kyllä monta ja vaikea olisi valita vain yksi, mutta kerro joku! 

45 kommenttia:

  1. Ai että, Rocky road! Syntisen hyvää :D ihanasti tehty Pialta että saitte heidän herkkureseptin ja kiva kun jaoitte sen meillekin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän liian hyvää! ;). Oli tosi ystävällistä antaa ohje eteenpäin. Mahtavaa, että tätä herkkua voi tehdä kotonakin. Sen verran harvoin on mahis käydä Pennyssä lounaalla.

      Poista
  2. Rocky road, makeaa mutta pieni pala kerrallaan niin hyvää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Vielä kun malttaisi jättää siihen pieneen palaan ;).

      Poista
  3. Kiitos tästä reseptistä. Simppeliys on tässäkin reseptissä näköjään se juttu. Laitan muistiin tämän ohjeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä! Oli ihanaa jakaa tämä ohje eteenpäin.

      Poista
  4. Suklaan temperointi pitäisi kyllä ottaa kunnolla haltuun. Luulen, että näin suurella määrällä suklaata se voisi olla helpompaa kuin vaikka parinsadan gramman levyllä.

    Suolapähkinät ovat minun suosikkeja rocky roadissa. Makean ja suolaisuuden yhdistelmä on aina vaan yhtä ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, suuri määrä suklaata auttoi varmasti asiaa. Innostuin suklaan temperoinnista ja pitää kokeilla sitä johonkin muuhunkin juttuun. Makean ja suolaisen yhdistelmä toimii aina. Suolapähkinät & Fazerin sininen oli kyllä huippu!

      Poista
    2. Suklaan temperointi kuulostaa paljon vaikeammalta kuin onkaan. Tein sen joskus mikrossa ja onnistui aika helposti, kunhan on vaan mittari. Rocky Roadia meillä tehdään kerran vuodessa, kun sukulaiset toivovat joululahjaksi.

      Poista
    3. Ei ollut siis aloittelijan tuuria ;). Mikroa meillä ei (vielä) ole - mutta tässä voiskin olla hyvä syy mikron hommaamiseen :).

      Poista
  5. Rocky road on niin hyvää, ja juhlissa katoaa alta aikayksikön! Olen tehnyt myös valkosuklaista versiota värikkäillä jelly beanseilla (+vaahtokarkeilla, pähkinöillä ja karpaloilla). Sekin oli hyvää ja todella kaunista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Valkosuklainen Rocky Road Jelly Beanseilla on varmasti tosi nätti. Laitan muistiin tämän. Seuraaviin kekkereihin voisinkin tälläisiä värkätä!

      Poista
  6. Rocky road on aivan syntisen hyvää. Itsellä tulee tehtyä vain joulun aikaan jälkkäriksi. Meidän herkkuhermannit tekevät nopeaa jälkeä isosta annoksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin on sellaisia, vähän vanhempia HerkkuHermanneja, että iso annos Rocky Roadeja katoaa hetkessä ;).

      Poista
  7. Samoja kulmia koluan lounaspaikkoja etsiessä :) mulla on Pennystä vain huonoja kokemuksia, mut ehkä pitää antaa sille vielä tilaisuus. Il Birrissä en oo käynyt lounaalla vielä, illalla vaan. Suosittelen hei testaamaan ainakin Cafe Trocaderon lounaan! Siinä on hinta-laatu-määräsuhde ainakin kohdillaan! Bonuksena loppupäivän (ja ehkä sit seuraavankin) pysyy vamppyyrit loitolla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pari kertaa ollaan käyty lounaalla Cafe Trocaderossa ja tykättiin kovasti. Siellä on kaikki suhteet kohdillaan ;). Oli raikasta, maukasta ja herkullista safkaa. Paikka on tosi tunnelmallinen ja palvelu ihanan persoonallista ja lämminhenkistä. Nasta mesta!

      Poista
  8. Kiitos lounasvinkeistä! Il Birrificio on niin lähellä duunia, että pitää ensi viikolla käydä testaamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Il Birrificon lounaalla on molemmilla kerroilla ollut monta hyvää vaihtaria, joista valita. Paikka on viihtyisä ja lounaskahvi hyvää :). Toivottavasti tykkäät!

      Poista
  9. Rocky Road on meidän lasten suosikkis, joten kiitos ohjeesta.
    Lounaana vasikanposki on ihanan ylellistä, vau!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rocky Road tuntuu olevan niin lasten kuin aikuistenkin makuun, kiva jälkkäri kyllä. Kaupunkilounaat ovat kyllä aika juhlaa normiarkilounaisiin verrattuna ;).

      Poista
  10. Ihana idea pieneksi makeaksi lounaan jälkeen! Meilläkin on ollut tapana tehdä rocky roadeja, kuten muitakin karkkeja vain joulun aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta tää oli kans mainio idea ravintolalta lounasjälkkäriksi. Aina sitä kaipaa jotain makeaa ja tää toimii lounasjälkkärinäkin tosi hyvin. En oo itse ihan hirveesti harrastanut karkkien tekemistä, mutta nyt tän kokemuksen myötä innostuin :). PItää koklailla jotain muitakin karkkeja!

      Poista
  11. Ihana idea pieneksi makeaksi lounaan jälkeen! Meilläkin on ollut tapana tehdä rocky roadeja, kuten muitakin karkkeja vain joulun aikaan.

    VastaaPoista
  12. Pennyssä kävin minäkin kerran lounaalla parin bloggaajakollegan kanssa ja ruoka oli silloinkin oikein hyvää.
    Rocky road on ihanaa, vaikka minulle suklaan temperointi tuntuu olevan ihan ylivoimaista. Kärsimätön kun olen.
    JA se lempparijälkkäri - apua! No, näin kesällä se kai on ollut jäätelö kaikissa muodoissa ja mauissa tai sitten marjat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattoi olla ensikertalaisen tsägää, että suklaan temperointi onnistui. Tai sitten se oli se suklaan suuri määrä. Tänä kesänä oon syönyt jäätelöä ihan tosi paljon ja on kyllä kans niin hyvä jälkiruoka tai välipala ;). Tän kesän paras jätski oli ehdottomasti Porvoon Cafe Postresin ruskistettu voi & pinjansiemenet.

      Poista
  13. Penny on vielä testaamatta, pitäisi varmaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on ollut Pennyssä pari mukavaa lounasta, suosittelen.

      Poista
  14. To do-listalla mutta helposti olisin voinut maistaa tätä, syntisen hyvännäköstä!

    VastaaPoista
  15. Mun suosikki Rocky Roadissa on ranskan- ja amerikanpastillit! Niiden rapea kuori on erinomainen lisä överiherkkuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amerikanpastillit on mun suurta herkkua. Nehän ovat aivan täydellisiä Rocky Roadiin! Kiitos vinkistä!

      Poista
  16. Penny on yksi parhaista lounaspaikoista Helsingin keskustan tuntumassa! Rocky Road on kyllä hyvää, mutta lounaalla itse vältän makeaa. Mulla tulee ihan hirveä väsymys iltapäivästä jos syö makeeta kesken päivän. Iltaisin ei sitten enää ole niin väliä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pennyn lounaasta mekin on tykätty! Yleensä ei tuu syötyä lounasjälkkäriä, on aika harvinaista herkkua. Ehkä ei oliskaan niin ihanaa, jos joka päivä söis :).

      Poista
  17. Nyt tahtoo tehdä Rocky Roadin. Hyvin sellaisen tumman ja pähkinäisen, mutta eihän siitä mitään tuu, jollei vähän vaahtiksiakin. Ja kenties laksritsaa tai salmiakkia....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lakritsia, ehdottomasti. Suklaa & laku on niin huippuyhdistelmä! Rocky Road onkin aikas mahtava jälkkäri - siitä voi kehitellä todella ihanan överiherkun ja just omaan makuun sopivan :).

      Poista
  18. Ai namnamnam, rocky road <3 Viime jouluna tein valkosuklaista versiota ja oli kuulkaas ihanaa sekin :P
    Ja kiitos lounasvinkeistä, sielläpäin itsekin nykyään työpäivinä pörrään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkosuklaata pitää kokeilla! Meillä taidetaan syödä loppuvuosi pelkkää Rocky Roadia ;). Laita lounasvinkkejä tännekin suuntaan - silloin tällöin oon siellä töissä ja lounaspaikan valinta on niitä tärkeimpiä juttuja!

      Poista
  19. Olimme viime keväänä Il Birrificossa Foodoran pizzakierroksella. Sieltä saa mielestäni yhdet Helsingin parhaista pizzoista, suosittelen myös!

    VastaaPoista
  20. Kiitos suosituksesta! Kuulostaa lupaavalle, pitää poiketa pizzalle!

    VastaaPoista
  21. Voi luoja tuota Rocky Roadia <3 Pakko saada! Vaikuttaako temperointi muuten makuun kuinka paljon (jos lintsaisi sen osan)...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli tosi hyvää Rocky Roadia ilman suklaan temperointiakaan - en huomannut suurta makueroa saman päivän aikana maistaessa. Itse halusin kokeilla Pennyn ohjetta ja kiinnosti koklata temperointia. Lisäksi ajattelin, että iso satsi ei ehkä uppoa syöjiin ekan illan aikana, niin Rocky Roadit säilyy paremman makuisena ja näköisenä huoneenlämmössä. Ja niin säilyivät - sen muutaman päivän, mikä kesti tuon jättisatsin syömisessä :).

      Poista
  22. Rocky Road tummasta suklaasta on ihan sika hyvää. Melkein tykkään siitä vielä enemmän, kun se ei ole ihan niin makeaa. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Mä niin teen seuraavaks Rocky Roadin tummasta suklaasta. Ja laitan siihen kaikkee mahdollista superherkkuu :).

      Poista
  23. Mä kehitin Rocky Roadista "mokkapalaversion", saanen suositella sitä:
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/2013/04/rocky-road-brownies.html

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta suosituksesta! Tämä sopisi paremmin kuin hyvin seuraaville synttärikekkereille! :)

      Poista