torstai 26. marraskuuta 2015

Pizzaa!!!


Viime reissu Napoliin oli todella onnistunut, mutta kovin lyhyt, joten sinne on ollut kova hinku uudestaan siitä asti. Edellisellä kerralla kiersimme Pompein ja Vesuviuksen, joten nyt oli aikaa viettää Napolin kaupunkia tutkaillen. 


Tälläkin kertaa meitä helli aurinko, vaikka oltiin jo lokakuun lopussa. Lennot otimme Lufthansalta, koska Finnair lentää Napoliin vain kesäkaudella. Majoituimme Bed and Breakfestiin vanhassa kaupungissa, joka toimi meidän tarpeisiimme oikein hyvin. Kokonaishinnaksi reissulle tuli kahdelta hengeltä noin 600 €.




Ruoka ei varmaan paljon tämän tuoreemmaksi tule? 





Kalastajat onkimassa. Olosuhteet on pikkasen erilaiset kuin meillä Suomessa ;)





Tällä reissulla syötiin paljon muutkin kuin pizzaa. Viime reisulla ehdittiin katsastaa tärkeimmät pizzapaikat. 



Spagetti ala Vongole

Suositussa La Campagnola ravintolassa nautimme perinteisiä Italialaisia herkkuja. Oma suosikkini on täytetyt kesäkurpitsan kukat, joita Suomesta ei saa. 







Rantaravintolassa nautittua katkarapupastaa. 





Napoli on vastakohtien kaupunki. Upeat rakennukset vaihtuvat nopeasti vähän toisenlaisiin maisemiin. 








Istuimme iltaa pienissä viinibaareissa. Täällä juodaan valkkareina Campanian alueen Falanghinaa tai Creco di Tufoa sekä läheisen Avellinnon alueen Fiano di Avellinoa. Kyllä, kaikki maistuivat ;)





Mukaan tarttui jos jonkin moista. Toimme mukanamme Mozzarellaa, tuoreita tomaatteja, pastaa, oliviiöljyä, kahvia, viinejä, salsicciaa, bresaolaa ja vähän muutakin. Perjantaina päätimmekin viettää pizzaperjantain ja nauttia pizzaa tämän erinomaisen punaviinin kanssa, jonka toimme myös Napolista.



Olin myös juuri saanut käsiini tämän Pizze -kirjan, joten reseptit oli heti testattava!



Teimme tomaattikastikkeen kirjan ohjeiden mukaan:


2 tölkkiä kuorittuja tomaatteja
20 g suolaa
20 g oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
tuoretta basilikaa

Suolan määrä tuntui aika hurjalta, joten puolitimme sen ja käytimme vain 10 g suolaa. Täytteemme olivat itsessään melko suolaisia, joten tämä oli erinomainen päätös, vähempikin suola olisi riittänyt. 

Kastikkeesta tuli tällä ohjeella melko juoksevaa, joten seuraavalla kerralla aioin valuttaa toisesta purkista nesteet pois ja käyttää vain tomaatit.

Me teimme kaksi pizzaa ja kastiketta jäi runsaasti yli, joten puolikaskin ohje riittäisi kahteen pizzaan. Toisaalta kastiketta voi käyttää vaikka leivän päällä, joten hukkaan se ei mene. 

Eli kaada tomaatit suureen kulhoon, valuta osa nesteestä pois. Lisää 10 g suolaa ja 20 g oliiviöljyä. Murskaa esim. sauvasekoittimella. Lisää halkaistut valkosipulinkynnet ja reilusti basilikaa. Laita maustumaan jääkaappiin useaksi tunniksi tai yön yli. Ota valkosipulinkynnet kastikkeesta pois ennen pizzan päälle levittämistä.



Aikaisemmin ollaan tehty pizza tällä reseptillä, joka on tooooosi hyvä! Mutta nyt siis kokeiltiin tätä:


500 g vehnäjauhoja
3.5 dl kädenlämpöistä vettä
25 g tuorehiivaa
10 g suolaa
10 g oliiviöljyä

Tämä ohje on niin sanottu pikataikina, kohotusaika tunnin verran. 
Sekoita merisuola tilkkaan vettä (vesi sisältyy ohjeen 3.5 dl). 
Liota tuorehiiva veteen. Lisää jauhot hiivaveteen ja vaivaa noin 10 minuuttia. Lisää suolavesi ja vaivaa kunnes vesi on imeytynyt. 
Lisää oliiviöljy ja vaivaa kunnes sekin on imeytynyt. 
Jatka vaivaamista, kunnes taikina on joustavaa eikä tartu käsiin. 
Anna kohota noin tunti huoneenlämmössä kostutetun pyyhkeen alla.



Me tehdään pizzat öljytyllä uunipellillä uunin pizzatoiminolla. 





Tämä pizza oli oikein hyvää. Pohjasta taisi tulla vähän liiankin rapsakka, ensi kerralla siis vähän aikaisemmin uunista pois. Täytteenä käytimme Napolin tuliaisina tuomaamme Mozzarellaa, Salsicciaa, Bresaolaa ja tomaatteja. No, näillä aineksilla ei voi mennä pieleen. Seuraavalla kerralla aion kokeilla hiukan pidempää kohotusaikaa ja oikeita pizzajauhoja, joita saa esimerkiksi Töölössä sijaitsevasta Hellasta ja Herkusta tai Kluuvin ihanasta Pizzariumista (alkuperäinen löytyy Turusta). Siellä on muuten aivan ihanat aidot napolilaiset pizzat, oma suosikkini on Diavola. 

Eli jos ei ihan heti pääse Napoliin kannattaa hankkia tämä Pizzaraamattu ja kokeilla reseptejä itse kotona tai suunnata Kluuvin Pizzariumiin!


Pizzariumin maukkaat pizzapalat


1 kommentti:

  1. Aika mikä virhe lukea tätä ruisleipä kädessä, kauhea pizzan himo iski tietysti!

    VastaaPoista