lauantai 17. lokakuuta 2015

Ihana ihana Turku ja yhtä ihana Kaskis

Kansainvälinen Food and Fun -festari järjestettiin Turussa nyt toista kertaa. Me päätimme jo hyvissä ajoin, että Turkuun suuntaamme festareiden aikaan ja todellakin koko viikonlopuksi. Kerrankin olisi aikaa nauttia hyvästä ruuasta, juomasta ja Turusta ilman turhaa kiirettä. 

Food and Fun -festareilla 12 turkulaista ravintolaa ja 7 baaria saivat vieraikseen ulkomailta huippu keittiö- ja baarimestareita tuomaan oman säväyksensä Turun ravintoloihin. Festareiden ideana on haastaa vierailijat luomaan omat neljän ruokalajin menut saariston parhaista raaka-aineista. Oman maan makujen tuominen mukanaan on sallittua, mutta festareilla paikallisuus ja tuoreus ovat pääroolissa. Baareissa taas vierailevat baarimestarit loivat omat cocktailmenut. 
Neljän ruokalajin menu maksaa jokaisessa ravintolassa 48 € ja cocktailit 9,50 €. 

Olimme erittäin onnellisia perjantai-illan onnistuneesta varauksesta Kaskikseen, jota on kovasti kehuttu ja hehkutettu. Kaskiksen vierailevana keittiömestarina  Food and Funissa oli tukholmalaisen ravintola Voltin Fredrik Johnsson. Tänä vuonna Michelin -tähden saaneen ravintola Voltin keittiömestari edustaa pohjoismaisen keittiön huippua - nämä kehuvat lauseet nostivat odotukset Kaskiksesta ja tulevasta illlallisesta lähes taivaisiin. 

Illallisemme Kaskikseen oli varattu klo 22. Pöytää odotellessa oli aikaa silmäillä Kaskiksen sisustusta. Ravintola vaikutti heti ensihetkiltä rennolta ja viihtyisältä hipsteri mestalta. Sisustus on karua ja pelkistettyä, mutta ei lainkaan kolkkoa. Ehdimme pikaisesti kurkistaa myös Kaskiksen keittiöön. Tekemisen meininkiä lipat päässä. 


Ihan alkuun tutustuimme illan menuuseen, niin ruoka- kuin juomapuoleen. Houkuttelevaa, eikö totta? 


Ilta alkoi upealla TyrniSour -aperitiivilla. Cocktail sisälsi tyrnisiirappia, sitruunaa, tyrnilikööriä, kananmunanvalkuaista ja pisteenä iin päällä rosmariinioksan. Kaunis cocktail! Maku oli tasapainoinen ja raikas. We like. 


Illan aloitus oli huippu. Ruiskeksit ja herkkutattidippi olivat sairaan hyviä. Erityisesti tattidippi hurmasi meidät. Tattidipissä oli majoneesipohja, joka oli maustettu tattiöljyllä.  


Keitetty ja paistettu fenkoli hasselpähkinän ja kylmäsavustetun  hauen mädin kera tarjottuna oli todella kaunis annos. Mielellään räpsimme useammankin kuvan ennen annoksen korkkaamista. Annos oli hyvänmakuinen. Innostuimme mädin ja hasselpähkinän yhdistämisestä, tätä kannattaa kokeilla kotikeittiössäkin. Fenkolia oli hieman hankala veitsellä leikata, tämän olisi voinut tarjota hieman pienempinä siivuina. Merellinen annos.   


Fenkoliannoksen viiniksi oli valittu alsacelainen Riesling, joka meidän mielestämme oli selkeä ruokaviini ja sopi hyvin fenkolin kanssa. Ilman ruokaa nautittuna viini saattaisi häiritä iltaa ;)


Hirvicarpaccio oli täysosuma. Liha oli erinomaista ja makumaailmassa tuli vastaan uusia, vahvojakin makuja. Hirvenlihan kanssa oli yhdistetty luuydintä, punajuurta ja mäntyä. 



Illan mielenkiintoisin viini oli portugalilainen Bastardo. Etiketti oli hauska. Kevyen, läpikuultavan värin perusteella olisi voinut luulla juovansa marjamehua, mutta maku oli yllättävän täyteläinen. Viini on valmistettu nimensä mukaan  Bastardo -rypäleestä (100 %). Enemmän tykkäsimme viinistä pelkilleen kuin hirven kera. Tosi hauska viini, jota kannattaa ehdottomasti maistaa tilaisuuden tullen. 


Kaskiksen karitsa tulee Piikkiöstä. Paahdettu karitsan paahtopaisti oli jemmattu juurisellerislaissien alle. Juuriselleriä löytyi annoksesta myös pyreen muodossa. Annos oli viimeistelty seljankukilla. Annos oli kaikkinensa ihan tosi hyvä. Kastike oli maukas, sellerislaissit raksuivat mukavasti, pyre maistui murean lihan kanssa erinomaisesti. Täydellinen setti. 





Karitsan kanssa mätsätty viini oli täyteläinen Crozes Hermitage -alueen viini. Syrah-rypäleestä valmistetussa viinissä oli kypsät, pehmeät tanniinit. Meidän makuun viini olisi voinut olla vielä tuhdimpikin. Hyvin toimi karitsan makuparina.


Ennen varsinaista jälkiruokaa saimme eteemme pre dessertin. Ulkonäkö hurmasi! Tämä kaunis annos ei valitettavasti maistunut ihan yhtä hyvältä kuin näytti :(. Keittiömestarin Tukholman läheltä roudaama tuore vuohenjuusto ja tuoreet yrtit oli makumaailmalta aika raju. Ei uponnut meille. 


Edellisestä hurjasta makuelämyksestä toivuimme nopeasti huipun varsinaisen jälkiruuan saavuttua pöytäämme. Jälkkäri oli aivan tajunnanräjäyttävä, yksi parhaista IKINÄ! Etukäteen osasimme aavistella, että mantelimaitoa, toffeeta ja saksankirveliä sisältävä jälkiruoka voisi hyvin natsata meidän makuihin, mutta ihan näin upeaa makuelämystä emme osanneet odottaa. Jälkkäri oli maultaan pehmeä ja raikas, mutta siinä oli sopivasti jälkkäriinkin tarvittavaa särmää ja toki suussasulavaa makeutta. Ihan huippuannos!


Jälkkärin kanssa tarjoiltu espanjalainen La Vinyeta "Sols" oli aikas vahvan makuinen jälkiruokaviini. Tykkäsimme kyllä viinistä ja on aina mukavaa päästä maistamaan uusia jälkiruokaviinejä. 

Illallinen Kaskiksessa ruokineen ja juomineen oli upea. Illallisessa näkyi vierailevan keittiömestarin twistit, mutta oli myös paljon Kaskiksen näköinen. Kaskiksessa annokset saattaisivat olla kooltaan hieman isompia ja vähemmän fine diningia. Joka tapauksessa Kaskiksen illallinen Voltilla höystettynä edelleen vahvisti ajatustamme illastaa Kaskiksessa, kun vain oikea aika (ja vapaa pöytä!) löytyy. 

Erityiskiitoksen maukkaan illallisen lisäksi annamme aivan huipulle tarjoilijallemme Topi Pekkaselle, jonka kanssa oli mukava keskustella niin ruuasta, juomasta, Turun ravintolakulttuurista kuin munanvalkuaisen vaahdottamisesta. Oli mukavaa vaihtaa ajatuksia ja mielipiteitä. Kiinnostavien keskustelujen lisäksi palvelu toimi erittäin hyvin koko illallisen ajan. Thank you Topi! 

Meidän suosituksemme sekä Kaskikselle että Food and Fun -festarille että Turulle on vahva. Menkää ihmiset ruoka- ja juomamatkalle Turkuun! Ja viettäkää siellä koko viikonloppu.  


Kiitos Erik Mansikka & co!


Ja vieraileva keittiömestari Fredrik Johnsson Tukholmalaisesta ravintolasta Volt!


2 kommenttia:

  1. Kaskis oli ihan syystäkin Food and funien suvereeni voittaja. Oma raportti on vasta tuloillaan, mutta minua juustokammoisena niin hävetti etten kyennyt syömään tuota esijälkiruokaa ;-) Lohdullista tietää etten ollutkaan ainoa...!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaskis oli upea! Ihana illallinen! Kiva pian lukea sun juttu festareista :).

      Poista