lauantai 1. marraskuuta 2014

Kesä vaan jatkui pitkälle lokakuuhun

Tänä syksynä kesää jatkettiin muutamalla hienolla reissulla. Syysloman taitteessa suuntana oli Kroatia. Kroatiassa olen käynyt pari vuotta sitten, jolloin yövyimme Splitissä ja sieltä käsin retkeilimme vaikka minne. Juttuja näistä reissuista löytyy tästä ja tästä.

Ensimmäinen reissupäivä alkoi aikaisin. Aamuviideksi täräytimme Helsinki-Vantaalle, josta lensimme Norwegianilla Splitin. Splitin kentältä vuokra-auto alle ja noin puolen tunnin ajelu Splitiin ja lauttasatamaan. 


Lautalla (auto ja kaksi henkilöä noin 25 €) matkustimme noin tunnin verran Bracin saarelle. 


Lautta Splitistä saapui Supetarin kaupunkiin, josta lähdimme ajelemaan kohti Bollia. Matkan varrella pysähdyimme lounaalla pienessä kylässä nimeltä Donji Humac.

Mondon Kroatian jutusta oli jäänyt mieleen Kopachina -niminen mesta, joka oli testattava. 
Paikka oli mutkan arvoinen. Maukasta lammasta, lampaanmaitojuustoa ja vasikkaa ja ihan sairaan hyvät ranut, joita oli hullun paljon.Bollissa majoituimme Stella Maressa. Huone oli siisti ja viihtyisä ja aivan meren läheisyydessä. Omistaja oli erittäin ystävällinen ja avulias. Huone oli edullinen ja sijainti oli loistava. Suosittelen! 
Bollin kuuluisuus; Zlatni Rat  -ranta, on ihan must-kohde. Vielä riitti rannalla väkeä jonkin verran meidänkin lisäksi. HIkisen ja mäkisen pyöräreissun jälkeen oli varsin virkistävää pulahtaa uimaan - taas.Tie Bollista Supetariin on mieletön kokemus. Huikeat maisemat ja mutkikkaat tiet on elämys. Suosittelut tällekin reissulle, vaikka välillä hirvitti. Henkilöautolla tämä reitti on huomattavasti miellyttävämpi kokemus kuin bussin kyydissä. 

Bracista poistuimme Sumartinin lauttasatamasta Makarskaan, joka on vanha ja viehättävä turistikohde. Muutaman päivän ajan vietimme Makarskan rivieran eri kohteissa. 

Mieletön uintikokemus oli Baska Vodan biitsi. Kaunis, kirkas ja yllättävän lämmin vesi ja lähellä olevat jylhät vuoren huiput oli huikea yhdistelmä. Varmasti yksi mieliinpainuvimmista uintimestoista, mitä olen kokenut. 
Biokovon vuoriston huippu Sveta Jure houkutteli kovasti. 


Ajelu aivan kelpoa asfaltoitua tietä pitkin huipulle otti aikansa. Välillä meinasi usko loppua kesken, mutta huipulle asti päästiin. Tälläkin autoreissulla oli mielettömät näkymät. 


Matkalla kohdattiin muutamia muitakin...
ja jeesattiin miestä mäessä...
Vihdoin huipulla. Hienot olivat näkymät. Aivan kirkkaalla säällä kuulemma näkyy Italiaan asti. Nyt hieman pilvinen sää heikensi näkymiä. 


Makarskan rivieralla majoituimme pari yötä pikkuruisessa Mimicen kylässä Villa Gloria-nimisessä mestassa, joka sijaitsi mäen päällä. Huoneisto oli viihtyisä ja hyväkuntoinen. Ihanalta terassilta oli hienot näkymät Adrianmerelle. 

Mimicestä suuntasimme Omisin kautta Splitiin. Omisissa kävimme vain kääntymässä, mutta tämä kaupunki on mielenkiintoinen ja houkutteleva mesta. 


Krkan kansallispuisto Splitistä pohjoiseen oli seuraava kohteemme. Ajoimme pikkuiseen Skradinin kaupunkiin, josta matkasimme jokilaivalla katsomaan vesiputouksia. Vesiputoukset olivat huikean hienot!

Kevyt patikointireitti ja kuljeskelu Skradinski Bukin alueella oli erittäin kiva kokemus. Pilvinen ja viileähkö aamupäivän sää sopi vallan hyvin luonnossa liikkumiseen. 
Split on ihana. Näin ajattelin vieraillessani kaupungissa ensimmäisen kerran ja saman totesin nyt toisellakin vierailulla. 


Majoituimme aivan Diocletaniuksen palatsin lähellä LaPortassa. Huone oli siisti ja tosi hyvällä paikalla. Aamiainen tarjottiin läheisessä Lvxor-kahvilassa, jossa sekä miljöö, palvelu että itse aamiainen olivat kaikki erittäin hyviä. La Portasta mieleenpainuvinta oli henkilökunnan ystävällisyys ja erittäin hyvä palvelu. Jäi kerta kaikkiaan hyvä fiilis!

Splitin vanhassa kaupungissa on ihana kuljeskia pitkin pieniä ja kapeita katuja ilman sen kummempaa määränpäätä. Kaupungista löytyy useita mielenkiintoisia liikkeitä ja hyvää ruokaa.

Zinfadelissa poikkesimme lasilliselle kroatialaista valkoviiniä. Viehättävä paikka, jossa pöytiin kannettiin mielenkiintoisia ruoka-annoksia. 

Bokeria oli myös viihtyisä viinibaarin ja ravintolan yhdistelmä. 


PIzza on Kroatiassa minusta ihan superhyvää ja totta kai pizzaa oli saatava. Suositusten houkuttelemina pizzapaikaksi valikoitui Portas. Eikä tarvinnut pettyä. Oli maukasta raviolia kuin myös herkkua pizzaa. Aika täyteen tuli. Ei mahtunut herkkujälkkäreitä tämän setin jälkeen. Bissee sentään kyytipojaksi. Herkkujen puute korjattiin seuraavana iltana ihastuttavassa Creme de la Creme-kahvilassa. Valinnanvaikeutta oli ilmassa. Ensin valkattiin kaksi kakkua ja sitten vielä yksi. Hyvää olivat. Kaikki kolme. Suosittelen!Syömisen ohella Splitissä ehti tehdä kaikkea muutakin. Hieno kokemus oli juoksulenkki halki vanhan kaupungin Marjanin kukkuloiden ympäri. Juoksulenkillä ehti vähän kuvailla aamuista Splitiä 


ja rantabulevardin laattoja Kroatian olympiamitalisteista

Vettä ripsi välillä reippaasti ja lenkkarit kastuivat rantoja kierrellessämme, mutta kyls oli tyytyväinen olo tämän vähän pidemmän aamulenkin jälkeen.  


Spontaani kampaajakäynti on useimmiten osoittaunut huonoksi valinnaksi, mutta riittävän pitkän tauon jälkeen kai, sain taas rohkeutta kokeilla muutakin kuin luottokampaajaa. Tämä kampaajalla käynti lähinnä johtui pitkien hiuksien suolavedessä lillumisesta aiheutuneesta järjettömästä takkuuntumisesta. Kolme tuntia vierähti sadepäivästä Looks-kampaamossa istuen. Palvelu oli tosi ystävällistä ja työn jälkeen olin tyytyväinen. Kannatti kokeilla!Kroatian reissu oli tälläkin kertaa upea. Viiden päivän aikana ehti nähdä, tehdä ja kokea paljon, vaikka tahti oli leppoisa. Silti tuntui, että vaikka mitä olisi vielä voinut nähdä ja tehdä. Mutta tähänkin reissuun mahtui upeita mestoja, hyvää safkaa ja ystävällisiä ihmisiä yllin kyllin. Ei varmaan jää viimeiseksi Kroatian reissuksi. Näihin kuviin ja tunnelmiin tällä erää.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti