Kirjoitan tavallisesti Herkkusuun lautasella ruokablogia ja
on suuri kunnia saada vieraskynänä vierailla täällä Dinner4u2 ravintolablogissa ja kertoa
mitä mainitsemisen arvoisia ravintoloita Tampereella on ja pistäydyin juuri syömässä
ravintola Wistub Alsacessa 12.9.2013.
Ravintola Wistub Alsace sijaitsee Tampereen Laukontorilla jossa se on jo toiminut kymmenisen vuotta ja ravintolassa tarjollaan Ranskan maaseudun, erityisesti koillisen
Alsacen maakunnan herkkuja ja Alsacen keittiö koostuu omalaatuisesta ranskan ja
saksan keittiön fuusiosta.
Wistub Alsaceen mahtuu noin nelisen kymmentä asiakasta ruokasaliin
syömään yhtä aikaa, ja salin lisäksi ravintolassa on kabinetti johon mahtuu
noin tusinan verran henkilöä yksityistilaisuuksiin tai viinin maistajaisiin
joita ravintola räätälöi asiakkaan toivomusten mukaan. Kesäisin ravintolallaon Laukontorilla oma terassi johon mahtuu parisen kymmentä asiakasta nauttimaan
ruokaa ja juomaa ja samalla paistattelemaan aurinkoista päivää, ja nyt sesonki jo alkaa olla viimesimmillään.
Prässättyä härkää ourjosipulihillokkeella |
Ravintolalla tuo Suomeen omia viinejä Alsacesta ja ravintolanruokalista suunnitellaan sopimaan juuri näihin Alsacen viineihin. Wistub
Alsacen tunnelma oli näin keskipäivällä hillittyä ja rauhallista, ja taustalla
soi vaimeasti ranskalaista musiikkia. Tarjoilu oli ystävällistä ja
asiantuntevaa ja koska en pahemmin ennen tätä ole tutustunut Alsacen viineihin
kuin pintapuolisesti, otti tarjoilija minut asiantunteviin hoiviinsa ja opasti minua
ruoka-annosten ja niihin sopivien viinivalintojen suhteen.
Sekä Wistub Alsacen ruokalista että viinilista oli juuri samalla
viikolla uudistettu syyskaudelle ja useimmat annokset ovat edelleen joko
kokonaan laktoosittomia tai vähintään vähälaktoosisia, usein myös gluteenittomia,
ja gluteenitonta leipää on tarjolla jos vain pyytää sitä.
Minulla oli jokin aika sitten kunnia tutustua ravintolan
keittiöpäällikköön Guy Pelediin ja ajankohta visiitilleni oli sopivan hiljainen
jotta sain kokea jotain vain harvoille sallittua herkkua.
Karitsankaretta endiivillä ja paistin liemellä |
Kutsu keittiöön tuli
niin yllättäen etten edes muistanut ottaa kameraa mukaan ikuistamaan hetkeä ja
käväisin pikaisesti keittiössä seuraamassa Guyn työtä ja annoksien syntyä. Guy loihtii
näppärillä sormillaan ruoka-annokset esille kuin taikoen, ja hän kokoaa
annokset pelkistetyn skandinaaviseen tyyliin ja on myönnettävä että pidän hänen
annoksiensa ryhdikkäistä esillepanoista, jokainen annos on kuin pieni
taideteos.
Alkuruoka, joka keittiössä syntyi silmieni edessä, koostui prässätystä
härästä joka tarjoiltiin purjosipulihillokkeella. Härkä oli tosiaan pitkään
haudutettua ja suussa sulavan mureaa ja koottu kivaksi torniksi purjohillokkeen
päälle. Annosta oli täydennetty kuivatulla punajuurella sekä Dijon sinapilla ja
annoksen kuuluu normaalisti myös mustaherukkaa jonka jouduin allergian takia jättämään
väliin. Tämän keittiömestari Guy korvasi hapan kirsikalla joka myös sopi
annokseen kivasti.
Lisukkeeksi kukkakaalipyreetä ja Munstergratiinia |
Prässätyn härän kanssa maistoin Chateau Haut Rozierin 2010 Bordeaux
viiniä joka kivasti säesti häränlihaa täyteläisyydellään ja jossa maistui
mustaherukkaa ja joka sopi annokseen hyvin.
Maistoin saman annoksen kanssa myös Chateau Touban 2010 St.
Emilion, luomuviljeltyä Bordeaux punaviiniä joka ei sekään ollut huonompi
valinta ja sopi hyvin tähän annokseen.
Pääruokana söin karitsan mediumiksi kypsennettyä karitsan
karetta bräseeratun endiivin ja paistinliemen kanssa.
Annokseen kuuluva liemi
tarjoillaan kuivasti pienessä kannussa joten sitä voi kaataa niin paljon tai
vähän annoksensa päälle kuin kukin itse haluaa. Pääruoan lisukkeet tilataan erikseen
ja ne tarjoillaan omissa annoskulhoissaan. Tilasin lisukkeeksi ihanaa Alsacelaisella
Munsterjuustolla kuorrutettua perunagratiinia sekä lumivalkoista ilmavan kevyttä
kukkakaalipyreetä.
B Pinot Gris Grand Cru 2008 |
Karitsan kanssa valitsin juomaksi valkoviiniä, ja maistoin Alsacelaista
B Pinot Gris Grand cru 2008 joka sopi hyvin endiivin kera, mutta kokeilin myös toista
Me & You Tempranillo 2011 joka taas vuorostaan sopi erittäin hyvin sopi karitsan
kanssa yhteen ja myös kivasti säesti Munsterjuustolla kuorrutettua
perunagratiinia.
Ja on möynnettävä että olen syönyt jos monen moista
perunagratiinia vaikka millä juustolla ja tämä on tähän niiden huippujen
lomassa. Suosittelen Munsterjuustoperunagratiinia lämpimästi ja käynti Wistub
Alsacessa on jo vain tämän herkullisen perunagratiinin takia vaivansa arvoinen.
Syön hyvin harvoin jälkiruokia, olen enemmän suolaisen ystävä
kuin jälkiruokiin menevää tyyppiä tilasin Guyn suklaamoussekakkua koska sitä
minulle suositeltiin. Suklaamoussekakku on gluteeniton koska siinä on ihana polentasta
valmistettu maissipohja.
Suklaamoussekakkua suklaalumella ja pistaasikastikkeella |
Annosta säestää kivasti valkosuklaalumi ja pistaasipähkinäkastike
ja se oli viimeistelty taidokkaasti tuoreella mansikalla ja ananaskirsikalla. Maistoin
myös sivuten ihanaa valkosuklaapannacottaa joka sattui olemaan päivän
jälkiruokana mutta on sanottava että suklaamoussekakku oli enemmän minun makuuni.
Jälkiruoan kera kokeilin Sardene Banyuls Grand Cru 2006 joka
ei mielestäni oikein sopinut suklaamoussen kanssa sopinut aivan nappiin, mutta
sen sijaan maistettuani Preiss-Zimmerin Gewürztraminer Vendange Tardive 2008 makeaa
jälkiruoka viiniä, oli kokemus aivan lumoava joten tämä tuskin jäi viimeiseksi
kerraksi kun tässä ravintolassa syön.
Preiss-Zimmer Gewurztraminer 2008 VT |
Tarjoilija joka ollut vasta töissä ravintolassa töissä
nelisen kuukautta kertoi minulle että suurin osa asiakkaista on hänelle jo nyt ennestään
tuttuja kanta-asiakkaita jotka tulevat uudestaan ja uudestaan syömään.
Sain
myös tarjoilijalta kuulla että ravintola Wistub Alsacessa on tämän viikon perjantaina 20.9.2013 ranskalainen chansonilta jolloin taiteilija Anna Luukkonen laulaa Edith Piafin
lauluja. Kyseiselle illalle on sommiteltu valmiiksi erikoismenyy viineineen
kaikkineen.
Vieraskynänä Herkkusuun lautasella Ruokablogi |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti