lauantai 2. helmikuuta 2013

Ask Ask Ask

Ravintola Ask avasi viime elokuussa ovensa Kruununhaassa Vironkadulla ravintola Luomon tiloissa. Luomohan muutti keskustaan ja samalla näki päivänvalonsa Luomon sisarravintola Pure Bistro, josta on myös tulossa pian juttua. Askia pyörittävät pariskunta Linda Stenman Langhoff ja Filip Langhoff. Filipin ravintolasuositukset bongasimme muuten mainiosta Where chefs eat -kirjasta.

Ask keskittyy luomu- ja lähiruokaan. Listalta löytyi kahdeksan eri annosta ja valittavissa on joko neljän (55 €) tai kahdeksan (85 €) ruokalajin menu. Tutkailimme englanninkielistä listaa (suomenkielistä ruokalistaa ei ole tarjolla) pitkän tovin ennen kuin meille selvisi ravintolan varsinainen ajatus. Tarjoilija kertoi, että me ruokailijat saamme päättää kahdesta vaihtoehdosta pääruuan, mutta kokki päättää loput annokset neljän ruokalajin menusta.... What???, oli ensimmäinen reaktiomme. Molemmat olimme jo mielessämme onnellisesti ehtineet valkata hyvältä kuulostavat annokset ja nyt muka joku muu päättäisi, mitä syömme? Tämä siis tuli meille yllätyksenä. Tarjoilija lupasi keskustella valinnoistamme kokin kanssa, ja tuli pian onneksemme ilmoittamaan, että valitsemamme menukokonaisuus sopii myös keittiölle. Nice!

Alkuun saimme snackseja: merilevää, kuhannahkaa ja perunaa kera palsternakka- creme fraichen. Kuhannahka jäi syömättä, merilevä ja Blue Kongo -peruna maistuivat. Palsternakkadippi oli erittäin hyvää.


Keittiön tervehdyksenä oli omenamehulla maustettua raitajuurta & kuminamajoneesia. Annoksessa oli miedot maut ja se ei herättänyt meissä kummempia ajatuksia. Alkuruokana Porotartar kera porkkanan ja pähkinän. Poro oli maustettu miedosti ja kaipasimme koko annokseen lisää makua.   
Väliruokana Blinit sienillä ja hollandaise -kastikkeella. Itse blinit olivat rapeita ja kuohkeita, ulkoasultaan söpön pieniä, mutta tässäkin annoksen maut jäivät vaisuiksi. Hollandeise -kastike oli hyvää, mutta sitä oli annoksessa harmittavan vähän. 


Illan paras annos oli pääruoka ulkofilettä ja sipulia. Täydellinen, pehmeä ja maukas kokonaisuus.  Ruuan makua täydensi hyvin kipakka Chianti.
Jälkiruokana tänään rikkaat ritarit eli Briossia, karpaloita, toffeejäätelöä ja karamellikastiketta. Tässä annoksessa ihastutti hyvin valmistettu briossi ja maukas toffeejäätelö.


Vielä viimeiset suupalat ennen kotiinlähtöä: Porkkanakakkua ja marenkia. Porkkanakakku oli harmiksemme hiukan kuivaa.


Ruoka Askissa on laadukasta ja hyvistä raaka-aineista valmistettua. Esillepano on kovin kaunista ja viimeisteltyä. Silti olimme illalliseen lievästi pettyneitä. Kaipasimme sekä porotartar -annokseen että blineihin lisää makua. Suuret wau tää on niiiin hyvää -elämykset toteutuivat pääruokaa ja jälkkärin briossia maistaessa. Yllättäen välisorbetti, sitruunajogurttijäätelö, oli mieleenpainuvin annos. Illallinen Askissa ei täysin vastannut ennakko-odotuksiamme, vaikka ruoka viineineen täällä on ehdottomasti taiten tehtyä ja huolella valmistettua. 
Illan viinit
Valitsimme ruokien seuraksi viinipaketin puolikkaana versiona. Illan ensimmäinen viini oli jo aiemmin hyväksi havaittu C.A.I. vuosikertaa 2010 (muistaakseni). Erittäin hyvä viini sellaisenaan ja sopi hyvin porotartarin kanssa.


Blinien kanssa nautimme ranskalaista, maanläheistä siideriä, joka kuulemma maistuu landelle. Tämä kuvaus juoman mausta piti paikkansa. Maistui landelle ja ei meitä kovin paljon innostanut. Maku parani muutaman kulauksen jälkeen.


Pääruuan kanssa tarjoiltu viini sopi oivasti yhteen ruuan kanssa. Viini on melko täyteläinen ja pehmeätanniinen ja sopii hyvin liharuokien kanssa. Ruuan kanssa maistui meille, noin muuten ei noussut suosikiksi. 


Jälkiruokaviiniin ihastuimme molemmat ja nautimmekin viinin pääosin jälkiruuan jälkeen nk. kakkosjälkkärinä. Tästä viinistä tuli mieleen ikisuosikkimme: Moscato d'Asti. Ihana oli. Tämä laitetaan muistiin. Palvelu Askissa on asiantuntevaa ja ystävällistä, olematta silti jäykkää ja kankeaa. Tarinat ja kuvaukset viineistä olivat mieluisia. Silmiimme pisti myös se, että kokit tarjoilivat ruuat. Aivan hauska ajatus. Kaikki ruokalajit eivät yltäneet huippuun, muutoin ilta oli onnistunut.  


Kiitämme:
- luomuruokaa ja -juomaa
- hyvät viinit
- huippupalvelu

Moitimme:
-ruokalista vain englanniksi
-ei etukäteismainintaa siitä, että annoksia ei saa itse valita ruokalistalta
-koko pöytäseurueen pitää valita samat ruoat (jos saa neuvoteltua omista valinnoista)
-ravintolassa viileää

Osuma.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti