sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Kosmos 2.4.2011

EatHelsinki 2011-kiertueemme sai jatkoa lauantai-iltana. Ravintola Kosmos on uusi tulokas tämän vuoden kirjassa, mutta perinteikäs suomalainen ravintola vuosikymmenien takaa. Kosmos on perustettu vuonna 1924, ravintolan nettisivuilla on laajasti kerrottu ravintolan historiasta ja eri vaiheista. Näitä nettisivuja olikin kiva lueskella ennen Kosmokseen menoa. Kosmos kertoo keittiönsä olevan "helsinkiläinen" keittiö, jonka taustalla vaikuttavat venäläiset, ruotsalaiset ja ranskalaiset ruokaperinteet. Tavoitteena on yhdistää näitä suomalaiseen modernisoituun ruokaperinteeseen ja kotimaisiin raaka-aineisiin. 


Tunnelma
Vaikka ravintolasali on arvokkaan näköinen ja oloinen ja pöydissä on valkoiset pöytäliinat, ei täällä ollut yhtään jäykistelymeininkiä. Tunnelmaltaan Kosmos oli kotoinen ja rento. Tunnelmassa oli voimakkaasti venäläishenkisyys läsnä, samoin vahva Kaurismäkeläinen ilmapiiri. Ravintolassa oli kova puheensorina koko illan, mutta omassa loossissamme saimme jutella rauhassa, eikä meteli häirinnyt. 


Leipää
Ruoka
Kosmoksen a la carte -lista on laaja. Alku- ja jälkiruokia oli molempia noin kymmenen eri vaihtoehtoa ja pääruokia vaikka kuinka. Lisäksi oli suosituslista ja suositusmenu. Aloitimme illan kuohuvalla - päivän synttärisankaria näin juhlistaen. Pullo Proseccoa maksoi noin 40 €. Alkuruuista Punajuurisalaattia, vuohenjuustoa, parmankinkkua ja paholaisen hilloa oli kaunis annos, mutta maku ei säväyttänyt. Ricottaraviolit sai pyydettäessä alkuruokana suositusmenulta, mutta olivat maunsa puolesta aika vaisuja. Raviolien kanssa oli pinaattia.


Punajuurta, vuohenjuustoa, parmankinkkua
ja paholaisen hilloa

Ricottaravioleja
Pääruuista söimme Lampaan munuaisia, Hiillostettua siikaa, Munakoiso-mozzarellajuustogratiinia ja Yrttipaneroitua kuhaa. Hiillostetun siian kanssa tarjoiltu yrttisieniperunasalaatti oli hyvää, perunat vain olivat aavistuksen liian raakoja, mutta sienet hyviä. Siika oli juuri sopivasti hiillostettu. Munakoisomozzarellajuustogratiinia oli tuhti annos. Vihannekset olivat gratiinissa sopivan al dentejä ja makuakin annoksessa oli. Gratiini oli hyvin valmistettua kotiruokaa, kuten muutkin ravintolan annokset. 


Kuhan kanssa tarjoiltu palsternakkapyre oli todella hyvää. Annoksessa olleet rapukroketit tuntuivat vähän turhilta. Munuaiset olivat hyviä ja paistettu juuri sopivaksi säilyttäen munuaisten mureuden. Annos oli kuitenkin kaiken kaikkiaan todella riisuttu versio. Annoksessa oli riisiä, munuaisia, paistettuja sieniä ja kastiketta, ei mitään muita lisukkeita. Jotta annos olisi päässyt edes hiukan ravintola-annosta lähemmäksi olisi sihen todellakin kaivannut jotakin, esimerkiksi paistettua sipulia, hilloa tai riisiin jotakin mausteita esim. yrttejä (riisin seassa oli kyllä kevätsipulia). Annokset olivat ylipäätään lähempänä kotiruokaa kuin ravintolaruokaa, pelkistettyjä ja värittömiä (jota kotiruoka ei välttämättä kyllä ole). Kovin paljon mielikuvitusta annoksiin ei ollut käytetty. Myöskään esillepanoon ei ollut juuri panostettu.     


Lampaan munuaisia

Hiillostettua siikaa


Munakoisomozzarellajuustogratiini
Illan jälkiruuat jakoivat mielipiteitä. Tosin kaikki tykkäsivät yksimielisen selkeästi suklaakakusta, joka oli erittäin hyvää. Valkosuklaakakun kanssa tarjoiltu passionsorbetti oli hurjan kirpeää - jälkiruuan kanssa suositeltu jälkiruokaviini tasapainotti makeudellaan sorbetin kirpeyttä. Creme Brulee oli taas tosi makea, tätä olisi taittanut mukavasti joku hilloke tai muu hedelmäinen/marjainen yms. lisuke.  Annokset olivat poikkeuksetta kauniita, tästä plussaa!


Suklaakakku


Valkosuklaakakku


Palvelu
Illan aikana pöydässämme pyöri useampi tarjoilija. Juoma- ja ruokatilaukset kysyttiin nopeasti ja ruokia ei tarvinnut odotella. Sillä lailla palvelu Kosmoksessa toimi, vaikka paikka oli sinne mennessämme aivan täysi. Palvelu ei muuten ollut kovin kummoista. Illan suositusmenun alkukeitto oli loppu jo kuudelta illalla, eikä tilalla ollut vaihtoehtoa. Kysyttäessäkään ei tilalle saanut muuta. Viinit maistatettiin ja vesikannut tuotiin pöydän viereen. Lasien täyttäminen ei kuulunut palveluun. Laskun suhteen seurueellamme oli erikoisjärjestelyjä, joista Pauliina oli etukäteen informoinut tarjoilijaa. Pauliina kävi myös kesken illan selittämässä, miten lasku maksetaan. Laskun tullessa tämä ei kuitenkaan ollut mahdollista, koska tarjoilija koki tämän liian vaikeana, mutta loppupeleissä saimme asian aika hyvin ratkaistua. Vaateraha (2,50 €) laskutetaan laskun yhteydessä.

HIntalaatusuhde
Hintalaatusuhteeltaan Kosmos oli kallis laatuunsa nähden. Tosin annosten hinnat vaihtelivat kovasti. Kasvisgratiini maksoi vain 14€, joka oli annokseen laatuun nähden hyvä hinta. Munuaiset maksoivat 19€, joka oli aika paljon siihen nähden, että annos oli todella vaatimaton. Esimerkiksi Sikalassa maksa-annos maksaa samanverran, mutta annoksessa on maksan ja perunasoseen lisäksi kapriksia, sipulia, suolakurkkua ja puolukkahilloa. Pauliinan Siika maksoi 25€, tällä hinnalla pitäisi meidän mielestä jo saada fine dining -tasoista ruokaa.

Täällä kannattaa kerran käydä ihan vain ravintolan tunnelman vuoksi. Kosmos


Tunnelma           9
Ruoka                 7 1/2
Palvelu               7
Hintalaatusuhde  7 1/2


Kalevankatu 3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti