lauantai 7. heinäkuuta 2018

Murussa!

Muru-ravintola herättää meissä aina lämpimiä fiiliksiä. Muru oli nimittäin niitä ihan ensimmäisiä ravintoloita, joista blogiin kirjoitimme vuonna 2010. Blogivuosien aikana ollaan Murussa illastettu useampaan kertaan, mutta nyt viime käynnistä on vierähtänyt tovi. Ihanaa olikin, että aika nopealla varoitusajalla Murusta löytyi pöytä kahdeksalle hengelle. Päivän menu on Murussa valintasi, jos ruokailet yli kuuden hengen seurueen kesken. Menu vaihtuu viikoittain, joskus jopa päivittäin eli tutustuminen menuuseen ennen vierailua ei käytännössä ole mahdollista. Neljän ruokalajin menu on rakennettu päivän tuoreimmista ja parhaimmista raaka-aineista. Etukäteen ravintolasta kyseltiin sähköpostin kautta allergiat ja ruokavaliot. Lisäilin listaan myös inhokit, kuten omalle kohdalleni kaikenlaisen maksan. Suosittelenkin tarkkaan miettimään, mitä ruokia ei yksinkertaisesti pysty syömään, jotta illallisesta tulee miellyttävä kokemus! 

Viihtyisään ja tunnelmalliseen Muruun oli ihana saapua pitkän tauon jälkeen.  Aloitimme illan nauttimalla Murun upeista, uunilämpimäisistä leivistä. Ah, miten olivat ihania.Alkuun meille kerrottiin päivän menu. Itseäni, eikä muitakaan ruokailijoita houkutellut menun pääruoka, joka oli makrillia. Tarjoilijalta tiedustelimme mahdollisuutta vaihtaa pääruoka karitsaan, joka oli tulossa etukäteen ilmoitetulle kala-allergikolle. Iloksemme pääruuan vaihto onnistui. Hetkeä myöhemmin tarjoilija kertoi, että vaihto meille, jotka sitä nyt vasta ravintolassa pyysimme, kustantaa pari euroa ekstraa. Karitsa kuulosti meistä niin houkuttelevalle ja olimme joustavuudesta niin tyytyväisiä, että lisäkustannus ei haitannut. Viiniä pystyin tänä iltana itse nauttimaan vain lasillisen ja se oli tähän iltaan hauskan makuinen riesling.
Alkuruoka oli todella maukas ja herkullinen Créme Ninon. Keitossa oli upea väri ja maku. Murussa tämä hienostunut, ranskalainen hernesosekeitto tarjoiltiin kylmänä minttuöljyn ja ankanrinnan kanssa. Lisäksi keitossa oli hernehumusta. Ihastuimme keittoon kaikki. 
Pääruoka lihansyöjille oli karitsaa eri muodoissa. Karitsamakkara oli herkullista ja yllätyin myös rilleten maistuvuudesta omaan suuhun. Erityisesti tykkäsin  valkoviininoissa haudutetusta kaalista. Rillette maistui tosi hyvältä annoksessa olleiden saksanpähkinöiden kanssa. Pääruoka alkukeiton tapaan oli erittäin hyvin ja sopivasti maustettu. Molemmissa annoksissa oli runsaasti makua, josta Murulle erityiskiitokset!
Juustolautasella oli kaksi reilun kokoista palaa juustoa, pala ohutta fenkolinäkkileipää ja kirsikkachutneyta. Molemmat juustot olivat todella herkullisia. Tykkäsin niin Pyreneiltä peräisin olevasta lampaanmaitojuustosta kuin myös kolme vuotta kypsytetystä hollantilaisesta Goudasta. Taas kerran tuli mieleen, että kun kotonakin malttaisi ottaa juustot todellakin ajoissa huoneenlämpöön, jotta niiden maut tulisivat oikealla tavalla esiin. Ehkä seuraavalla kerralla tämä Murun juustolautasen makumuisto virkistää muistia! Menun viimeinen annos oli täydellisesti minun jälkiruokamakumaailmaan osuva luomus: pralinemoussea, raparperivadelma-sorbettia, suolakaramellia ja haudutettua raparperia. Jälkiruoka oli loistava ja kruunasi onnistuneen menun ja illan. Olimme todella tyytyväisiä nauttimaamme illalliseen Murussa. Neljän ruokalajin menu oli onnistunut kokonaisuus. Kaikki annokset olivat erinomaisen herkullisia ja onnistuneita, niin maultaan, rakenteeltaan kuin ulkonäöltään ja sopivan kokoisia. Ruoka keräsi meiltä pelkästään kehuja. Viiniä nautin tosiaan sen yhden lasillisen, joka oli itselle miellyttävä kokemus. Murun sommelier Taneli Lehtonen esitteli viinit mukavasti muutaman asian niistä kertoen. Jos olisin juonut yhden lasin enemmän olisin itse varmasti kysellyt viinien hinnoista ja kuinka paljon esim. illallisen viinit tulevat kustantamaan. Tätä ei oma-aloitteisesti kerrottu. Olisin sitä kyllä toivonut, koska jollain tapaa olisi tuntunut epämukavalta alkaa keskustelemaan hinnoista - en tiedä miksi? Mutta jos illan aikana nauttimasi laatuviini jäi mieliin, kannattaa kurkata tästä linkistä, mitä Murun viinejä on Alkon valikoimissa. Tämä oli kiva bongata Murun sivuilta, ihanaa asiakkaan huomioimista. 

Palvelu Murussa oli oikein sujuvaa ja toimivaa. Ruokalajeista kerrottiin muutamalla lauseella, joka oli meille tähän iltaan aivan sopiva tietomäärä. Annokset saapuivat pöytään sopivassa tahdissa ja meillä oli Murussa koko illallisen ajan viihtyisä ja mukava olla. Avoin mieli ja ennakkoluuloton asenne kannattaa ottaa mukaan, kun menee ravintolaan syömään useamman ruokalajin valmista menuta, jonka ruokalajeja et etukäteen tiedä. Näin välttää turhan harmituksen! Viime aikoina olen itse enemmän kaivannut nimenomaan sitä omaa mahdollisuuttaa päättää, mitä ruokia ravintolassa syön. Jos ja kun sellaista tarvetta itsessään huomaa, kannattaa ravintola valita sen mukaan. Helsinki(kin) on kuitenkin täynnä erilaisia ravintoloita, joista jokaisella on mahdollisuus valita mieleisensä ja tyylisensä paikka. 

Hinta ja laatu Murussa ehdottomasti kohtaavat.  Päivän menu Murussa maksoi ja maksaa 52 € sisältäen siis neljä ruokalajia. Pääruuan vaihtamisesta johtuen menu kustansi 6€ enemmän. Siis meille, jotka halusimme ravintolassa makrillin vaihtaa karitsaan. Viinilasi maksoin noin 12 euroa, joten loppusumma illallisesta oli näillä spekseillä noin 70 €. 

Kiitos kaunis Muruun ihanasta illallisesta! Suosittelemme edelleen lämpimästi Murua, kuten teimme jo vuonna 2010! Murussa on ihana tunnelma, loistavaa ruokaa ja viiniosaaminen huipussaan. Mitä muuta sitä ravintolailllallisella kaipaa? Varsinkin kun sen saa nauttia pöydän täydeltä hyvien ystävien kanssa! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti