Kirjoitan normaalisti Herkkusuun lautasella ruokablogia, mutta lupasin kirjoittaa vieraskynäjutun tänne Dinner 4u2 -ravintolablogiin ja tässä se vihdoin on, hieman pitkään venyneenä keväästä ja aikataulusta myöhästyneenä vasta kesällä.
Haluan tietää kaiken läpikotaisesti, varsinkin siitä mistä kirjoitan, joten otin suoraan yhteyttä itse Gastropubin omistajaan, Sami
Lappalaiseen. Sami ystävällisesti jutusteli kanssani pitkän tovin työkiireittensä
lomassa, joten sain paljon enemmän tietoa, kuin olisin saanut käydessäni vain paikan päällä syömässä. Sanotaan nyt vaikka näin, että jos olisin ilmestynyt
paikalle illalla, sen sijaan että kävin Gastropubissa lounasaikaan keskellä
päivää, Samilla tuskin olisi ollut aikaa puhua kanssani sanaakaan - niin
suosittu Gastropub Tuulensuu on.
Gastropub Tuulensuu avasi ovensa vuonna 2003 Tampereella
Hämeenkadun Westendissä. Noin vuosi sen jälkeen Gastropub muutti
Puutarhakadun Hämeenpuiston kulmaan, jossa se on siitä lähtien sijainnut. Siinä missä tänä päivänä Gastropub Tuulensuu sijaitsee, Tampereen
Hämeenpuisto ja Hämeenkadun läntisin pää yhtyvät. Samoilla tienoilla sijaitsi ennen vanhaan Tuulensuun
pellot, ajoilta jo ennen Tampereen syntyä, ja tästä Gastropub Tuulensuu
juontaa nimensä.
Tampereen Gastropub Tuulensuu on mukana Suomen parhaatravintolat listalle 2012 ja se on tietääkseni listan ainoa "Casual
dining"-ravintola tai pub kaikkien muiden 50 "Fine
dining"-ravintoloiden lomassa. Gastropub on myös valittu Suomen parhaaksi olutravintolaksi vuonna 2011 sekä 2010.
Tästä huolimatta Gastropub Tuulensuun hinnat ovat paikallaan. Sitä saa
mistä maksaa, ja kuten jo mainitsinkin, annokset ovat isoja.
Gastropub Tuulensuu on omintakeinen sekoitus Belgiaa ja Ranskaa
ja monelle ulkomaalaiselle Suomessa asuvalle sekä turistille kodin omainen
paikka kaukana kotoa. Paikka on intiimi ja istumapaikkoja on vain kuutisenkymmentä. Ravintolassa on myös pieni kabinetti, johon yksityistilaisuuksiissa mahtuu parisenkymmentä ruokailijaa.
Gastropubin ruokalista vaihtuu noin 4-6 kertaa vuodessa, jonka lisäksi sekä ruokalistaa että viinilistaa vaihdellaan teemaviikkojen
mukaan. Ruokalista on eniten saanut vaikutteita Ranskasta ja Belgiasta. Ruokalista
sisältää yksinkertaista ranskalaista tai belgialaista kotiruokaa runsaina
annoksina, muttei kuitenkaan sitä tavallisinta kotiruokaa, kuten se meillä
täällä Suomessa mielletään.
Gastropubissa on töissä kuutisen henkeä, Sami itse ja hänen
Anu-vaimo mukaan lukien. Tosin paikalla on usein heidän lisäksi myös
harjoittelijoita, ja kaikista miellyttävintä on, että kokit itse tarjoilevat
ruuat pöytään. Tässä olen Samin kanssa aivan samaa mieltä: Jos itse on
tarjoiltava valmistamansa ruoka asiakkaalle pöytään, siihen panostaa vähän
enemmän, kun ei voi eikä pysty piileskelemään keittiön kuumuudessa koskaan
näkemättä asiakasta.
Gastropubissa palvelu on kohteliasta ja asiallista. Iltaisin ei palvelu, paikan suosion takia, ole välttämättä sitä nopeinta, mutta tästä huolimatta on henkilökunta joka vierailukerrallani ollut ystävällinen
sekä palvelualtis. He ovat oman tuntemuksensa pohjalta vastanneet kysymyksiin
ja palanneet asiaan uudestaan, kun ovat ottaneet asiasta selvää.
Gastropub on auki puolesta päivästä ja ruokalista on sama
päivällä kuin illalla. Joten jos haluaa olla rauhassa, eikä halua juhlia
ihmismassan kanssa, kannattaa tänne tulla päivällä. Päivällä on samat palvelut ja tarjonta, mutta henkilökunnalla on enemmän aikaa kertoa sinulle talon laajasta tarjonnasta
sekä vastata kysymyksiin. En väitä, etteivätkö he tekisi sitä myös iltaisin, mutta illalla vain on kiireisempää ja ajanpuutteessa kertomiset voivat jäädä
lyhyemmiksi. Päiväsaikaan heillä on paremmin aikaa ja ruoka on samaa kuin
illalla, myös tunnelma on päivällä rauhallisempi.
Viikonloppuiltaisin Gastropub Tuulensuu on tupaten täynnä. Väkeä tulee ja menee tasaisena virtana ulos ja sisään koko aukioloajan, joten
paikka huokuu elämää. Gastropub on täynnä eloisaa pubitunnelmaa hämärän ja
pimeän tullen. Pöydissä on tuikkuja ja tunnelma on eloisa ja vauhdikas - olematta liian meluinen talven kaamoksen aikanakaan.
Annoskoot ovat runsaita ja se jos jokin eroaa muista Suomen
eat.fi 50 ravintoloista. Tänne voi tulla jopa jos on kunnon nälkä, eikä
Gastropub ole mikään paikka hienostelijoille. Hauskaa on, että kokit itse
tarjoilevat ruokia pöytiin, asia joka tekee että kokit panevat parastansa aivan
eri tavalla kuin ravintolakeittiössä, jossa heidän ei koskaan tarvitse katsoa
silmiin ruokailijaa.
Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun olen käynyt
Gastropubissa, olen täällä käynyt jonkun kerran aikaisemminkin syömässä. Olen taustani takia kronkeli syöjä, ja jollei sekä
ravintolan ruoka että palvelu ole paikallaan, en käy toista kertaa ja se on
enemmän kuin voin sanoa monesta ravintolasta ylipäänsä ja se jos jokin sanoo
jotain ruoasta.
Gastropubissa on runsaat, isot ruoka-annokset, jotka ovat aivan
liian isoja yhdelle naiselle, mutta syy voi myös olla se etten osannut valita
sammakon reisien ja naudan kielen välillä, joten sain pöytään reisiä kielellä. Reidet
olivat kivasti chilillä maustettuja, ja vaikkei nämä sammakon reidet maistuneet
yhtä paljon kanalle, kuten aikaisemmin syömäni, vaan enemmän hauelle tai jollekin
valkoiselle kalalle. Sammakolla on hassunlaisesti läpikuultavia luita, joten
vain senkin takia niitä kannatta kokeilla.
Syömäni paistinperunoiden kanssa
tarjoiltu naudan kieli oli suussa sulavan mureaa. Naudan kieli oli tuntikaupalla liemessä haudutettu ja oli juuri ennen tarjoilua saanut vähän karamellisoitunutta pintaa
grillistä ja lämmitetty valkoviinillä ja purjosipulilla maustetussa liemessä. Kielen päällä olevat sammakonreidet taas olivat ihanan
rapeita ja tulisia.
Henkilökunta osaa hyvin suositella, mikä juoma sopii minkäkin ruoan kanssa. Itse olen erityisen tykästynyt vadelmaolueen, ja kyselin miten se sopisi näiden kielen päällä olevien reisin kanssa. Sain maistaa ennestään tuntematonta erittäin miellyttävän maukasta ja ruokaan hyvin sointuvaa kuivaa vadelmaolutta.
Vain suolasta oli mielestäni hieman puutetta, joten pyysin
lisää suolaa. Sain kivan kokoisen kasan sormisuolaa, jolla oli kiva leikkiä
ruoan kanssa. Murskata sitä sormien välissä ja sirotella sinne tänne kielen
päälle. Koska annos oli niin runsas ja olin paikalla syömässä lounasta, minulta jäi tällä kertaa väliin sekä alkuruoka ja jälkiruoka. Mutta edellisiltä kerroilta
parhaiten mieleen on jäänyt ankanmaksaterriini, jota voin hyvällä mielellä suositella: se on aivan vastustamattoman hyvää.
Gastropubissa ei ole pelkästään ruoka paikallaan. Gastropubin menyyltä
löytyy vaikka mitä ranskalaisia ja belgialaisia herkkuruokia, mutta myös
juomavalikoima on erittäin laaja, ja juomalistasta löytyy
juomia kaikkien makuun: viinejä, olutta ja siideriä eri puolilta
maailmaa. Osa juomista on itse ulkomailta Suomeen tuotettua ja niitä saa vain täältä.
Viinejä saa ostettua laseittain, ja viinilistoja on pari, kolme.
Viinejä myydään Gastropubissa yksittäisen lasin lisäksi myös
puolipulloittain, joten kannattaa aina tiedustella, mitä viinejä on jo avattuina. Tällä tavalla voi olla varaa vähän hienompaakin viiniin.
Gastropub toimii siis itse maahantuojana 1500 alkoholijuomalle; viinille, oluelle, siiderille ja väkiviinalle, joten monia paikan juomia ei löydy kuin täältä. Oluita on juuri nyt tarjolla vain
noin 200 erilaista, mutta kesän lopussa oluiden määrä nousee noin 350 lajiin, kun Sami
on saanut hankittua lisää täydennystä varastoon. Erikoisuutena Gastropubilla on Absintti, joka oli 1900-luvun alusta vuosikymmeniä kiellettyä ympäri maailmaa. Gastropubista
löytyy tällä hetkellä noin 30 absinttia, mutta kesän yhdistetyn loma- ja
työmatkan jälkeen absintteja on varmuudella enemmän. Samilla nimittäin on aikomus käydä tutustumassa absintteihin Sveitsissä ja Ranskassa, absintin synnyinsijoilla.
Löydän yhden ainoan huonon puolen Gastropubissa, ja se on se, että
siellä on vain kaksi vessaa, yksi miehille ja toinen naisille, joten varsikin
iltaisin sen luonnollisesti ruuhkautuessa naisten vessaan saa jonottaa.
”Tänne Gastropub Tuulensuuhun kannatta ehdottomasti ennakkoluulottomasti
tulla kokeilemaan”, sanoo paikan omistaja Sami Lappalainen, kun kysyin, mitä hän
itse haluaisi välittää potentiaalisille asiakkailleen. Gastropub ei ole mikään
fine-dining paikka, hienostelulle ei ole tilaa ja jos sitä hakee, kannattaa mennä
jonnekin muualle. Fine dining-ravintoloita löytyy Tampereelta monia.
Myönnän, ettei tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun olin
Gastropub Tuulensuussa, ja vannon kautta kiven ja kannon, ettei se tule olemaan
viimeinenkään ja aion palata asiaan paremmalla ajalla Gastropubin ja Absintin
saralta mutta tämä on asia johon palaan myöhemmin, jollen täällä Dinner 4u2 ravintolablogissa tyttöjen
luvalla niin omassa Herkkusuun
lautasella ruokablogissa.
Gastropub Tuulensuu sijaitsee Tampereella Puutarhakadun
ja Hämeenpuiston kulmassa.
Ravintola on auki arkipäivisin ja lauantaisin klo 12–02 ja
sunnuntaisin klo 15–24. keittiö on avoinna heti ja sulkee joka päivä puolen yön aikaan. Huomaa vain, että nyt kesän aikana 27.5 - 26.6 2013 Gastropub Tuulensuun avaa ovensa hieman myöhemmin ja on on avoinna ma-pe klo15-02.
Vieraskynänä:
Gastropubin sammakonreidet ovat suosikkini, mutta onkohan annos muuttunut, chilisyys kuulostaa uudelta...
VastaaPoistaGastropub -perhe on tuonut Tampereen ravintolatarjontaan mukavan rennomman vaihtoehdon!
Ravintola on tosi houkuttelevan oloinen :). Seuraavalla Tampereen reissulla tämä ravintola on kova vaihtoehto :).
PoistaSuosittelen myös Ineziä samasta suvusta, katalonialaisia tapaksia ja viiniä. Interiööri on kolea, mutta tarjoilu ystävällistä tasapainoksi ;D
PoistaKiitos loistovinkistä! :)
Poista